Η Jameela Jamil, που αγαπήσαμε μέσα από σειρές όπως το She‑Hulk: Attorney at Law ή το The Good Place και ταινίες όπως η Harley Quinn και το πρόσφατο Marry me με τη Jennifer Lopez, έχει αποδείξει πως δεν μασά τα λόγια της. Κατά καιρούς οι δηλώσεις της έχουν προκαλέσει αντιδράσεις μα η ίδια δεν πτοείται. Πρόσφατα είχε σχολιάσει έντονα δημοσίευμα των New York Times για τα πολύ αδύνατα σώματα, τα οποία έρχονται ξανά στη μόδα. Διαβάστε εδώ όσα είχε γράψει τότε.
Πριν από λίγες ώρες έκανε μία ακόμη ανάρτηση στην οποία μιλά ανοιχτά για την άμβλωση που είχε κάνει σε μικρότερη ηλικία, αλλά και όσα την οδήγησαν σε αυτή, αφού πρώτα είχε δοκιμάσει όλες τις μεθόδους αντισύλληψης.
Τα σχόλια κάτω από το video της επικροτούν το θάρρος και τα λόγια της, ενώ πολλοί είναι και οι άνθρωποι που την ευχαριστούν, διότι παίρνουν δύναμη για να αντιμετωπίζουν τη δική τους ζωή.
Στο κείμενο που συνοδεύει το video η ίδια γράφει: «Δεν έχετε για τίποτα να ντρέπεστε. Είναι η υγειονομική περίθαλψη. Είναι δικαίωμα σας. Κανείς δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τα όργανα ενός άλλου ατόμου για να σώσει μια ζωή χωρίς τη συγκατάθεσή του ακόμα κι αν αυτό είναι νεκρό. Γιατί, λοιπόν, μια ζωντανή μήτρα ανήκει στο κράτος και χρησιμοποιείται για να σώσει τη ζωή κάποιου άλλου, ανεξάρτητα από τον σημαντικό κίνδυνο για τη δική της υγεία/ζωή (ιδιαίτερα με δεδομένο το γ@#%$ο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ και τα τρομακτικά ποσοστά θνησιμότητας στη διάρκεια τοκετών. Ειδικά για τις μαύρες γυναίκες – οι περισσότερες περιοχές που απαγορεύονται οι αμβλώσεις είναι σε περιοχές πυκνοκατοικημένες με μαύρους… 🤔). Μην αποσπάται η προσοχή σας. Βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού του πολιτισμού. Τα νεκρά σώματα δεν μπορεί να έχουν περισσότερα δικαιώματα και αξιοπρέπεια από τις γυναίκες. Λέω εδώ μόνο γυναίκες και όχι “άνθρωποι με μήτρα”, διότι αυτό που συμβαίνει θεωρείται μόνο γυναικείο ζήτημα. Οι γυναίκες ανέκαθεν ήταν και παρουσιάζονταν ως μη άνθρωποι».
Την ίδια ώρα στο video μιλά για τη δική της έκτρωση, την οποία προσπάθησε να προλάβει, μα δεν τα κατάφερε καθώς οι μέθοδοι αντισύλληψης που έχουν εφεύρει οι άντρες για το γυναικείο σώμα είναι ελλιπείς.
«Οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν την άμβλωση ως μέθοδο αντισύλληψης. Όταν εγώ έκανα έκτρωση, είχα χρησιμοποιήσει προφυλακτικό το οποίο έσπασε, είχα πάρει το χάπι της επόμενης ημέρας μέσα σε έξι ώρες (διάστημα πολύ συντομότερο από αυτό που συστήνεται για την αποτελεσματικότητά του) και επειδή ζύγιζα 79 κιλά αυτό δεν ήταν αποτελεσματικό – δεν το γνώριζα. Ο φαρμακοποιός δεν μου το είπε. Αυτό δεν είναι μια γενική γνώση. Αυτό δεν είναι δικό μου λάθος. Δεν θα έπρεπε να παρατήσω όλη την υπόλοιπη ζωή μου ή να τη βάλω σε κίνδυνο ή να πεθάνω, επειδή τα αντισυλληπτικά μέσα που έφτιαξαν οι άντρες απέτυχαν. Είναι γελοίο. Οπότε δεν είναι μια απόφαση που οι άνθρωποι παίρνουν αυθόρμητα ή βιαστικά. Παράλληλα, όλη η κοινωνία μας θα καταρρεύσει αν αναγκάζουμε εκατομμύρια ακόμη ανθρώπους να ζήσουν σε έναν κόσμο που δεν έχει κοινωνική φροντίδα, προσφέρει ελάχιστη πρόσβαση στο σύστημα υγείας, ελάχιστη πρόσβαση στην εκπαίδευση, ελάχιστα μέσα για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική και οικιστική κρίση. Έχουμε ήδη ξεπεράσει τα όριά μας. Οπότε αν αυτό συμβεί είτε είσαι αριστερός είτε δεξιός είτε εργάζεσαι είτε όχι, όλοι θα υποφέρουμε από τις συνέπειές του. Το πολιτικό, το υγειονομικό και το εκπαιδευτικό σύστημα».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η ιστορία της γυναίκας που έκανε άμβλωση και αμέσως μετά έλαβε τηλεφώνημα για να τη νουθετήσουν
Την ίδια ώρα το περιοδικό New Yorker δημοσίευσε ένα γράμμα αναγνώστριάς του, στο οποίο γίνεται αναφορά σε μία κατάσταση που όταν τη διαβάζεις σε μουδιάζει, καθώς άγνωστοι άνθρωποι τηλεφωνούν σε γυναίκες που έκαναν έκτρωση, ώστε να της νουθετήσουν και να τις συμβουλεύσουν. Διαβάστε παρακάτω τα όσα έγραψε η αναγνώστρια:
«Πριν από λίγο καιρό, έκανα μια έκτρωση, υπό τις καλύτερες συνθήκες. Έγινε σε ένα εξαιρετικό νοσοκομείο, από τον γυναικολόγο μου. Ο σύντροφός μου ήταν στοργικός – θυμάμαι ότι ένιωθα ευγνώμων που ήταν τόσο λυπημένος όσο και εγώ, για μια άμβλωση που έπρεπε να γίνει, αλλά κατανοούσε το ότι δεν συνέβαινε σε εκείνον. Υπήρχαν αρκετά χρήματα και είχα στενούς φίλους στο πλευρό μου.
Πήγα στο νοσοκομείο νωρίς το πρωί και ήμουν στο κρεβάτι μου στο σπίτι νωρίς το ίδιο το βράδυ. Στις επτά το επόμενο πρωί, χτύπησε το τηλέφωνο. Μια γυναίκα με ζήτησε.
«Ναι», είπα.
«Πώς είσαι;» με ρώτησε.
Απάντησα πως είμαι καλά.
«Λοιπόν, ξέρουμε ότι χθες το πρωί δολοφόνησες ένα κοριτσάκι έξι εβδομάδων και θα θέλαμε να σου προσφέρουμε κάποια καθοδήγηση».
«Ποιος είναι», ρώτησα φοβισμένη και προσπαθώντας να σκεφτώ καθαρά.
«Με λένε Μπέτυ και θέλω να σε βοηθήσω».
Ζήτησα τον αριθμό τηλεφώνου της και είπα ότι θα της τηλεφωνήσω αμέσως. Κάλεσα πίσω και άκουσα το ηχητικό μήνυμα ενός κινηματογράφου. Τηλεφώνησα αμέσως στον γιατρό μου και μου εξήγησε ότι ομάδες ανθρώπων που τάσσονται κατά των εκτρώσεων πληρώνουν νοσοκόμες, όπως κάνουν οι εταιρείες για να προωθήσουν προϊόντα τους, που ενημερώνουν τις γυναίκες για την “αμαρτία” της άμβλωσης.
Υπάρχουν γυναίκες σε όλη την πόλη – πιθανώς σε όλη τη χώρα – που δέχονται τηλεφωνήματα όπως αυτό. Πολλές από αυτές είναι μόνες, νιώθουν φόβο και ντροπή. Δεν άνηκα σε καμία από αυτές τις κατηγορίες. Μάλιστα, ο γιατρός μου με διαβεβαίσωσε ότι δεν υπήρχε δυνατός τρόπος να προσδιοριστεί το φύλο ενός εμβρύου έξι εβδομάδων.
Προσπαθώ να καταλάβω τι θα ωθούσε έναν άνθρωπο να κάνει ένα τέτοιο τηλεφώνημα. Μίσος; Απόγνωση; Φανατισμός; Φρενίτιδα; Δεν γνωρίζω. Ξέρω όμως πώς ένιωσα τότε και πώς αισθάνομαι ακόμα όταν έρχεται στο μυαλό μου αυτό το τηλεφώνημα: σαν να έχασα ξαφνικά την ικανότητά μου να σκέφτομαι».
Κεντρική φωτογραφία: Δημόσιο προφίλ Instagram @jameelajamil.