Η ηθοποιός Tuppence Middleton, που μπορεί να γνωρίζουμε από την τηλεοπτική σειρά «Downtown Abbey», έδωσε μια συνέντευξη όπου μίλησε ανοιχτά για τη ζωή της με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και εμετοφοβία, από την ηλικία των έντεκα ετών, μια σειρά από τελετουργίες όπως το πλύσιμο των χεριών, το νοερό μέτρημα και η αποφυγή των μικροβίων, όπου καταφεύγει για να απαλύνει το άγχος της. Αφορμή, η νέα αυτοβιογραφία της, «Scorpions».

Όπως περιέγραψε την εμπειρία της:

«Πρέπει να βάλω το χέρι μου κάτω από τη βρύση, να μετρήσω μέχρι το οκτώ, να το γυρίσω από την άλλη, να ξαναμετρήσω μέχρι το οκτώ, για να βεβαιωθώ ότι έχω τελειώσει, να πιέσω το χερούλι της βρύσης. Στην κουζίνα γκαζιού, για κάθε διακόπτη που πιάνω μετράω μέχρι το οκτώ. Όποτε πιάνω το χερούλι της πόρτας, μετράω μέχρι το οκτώ. Ελέγχω τα παράθυρα, τις πόρτες, τα χερούλια της πόρτας, τους διακόπτες για το φως και, ανάλογα με τα επίπεδα του στρες μου, υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες μέρες. Αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με την εμετοφοβία μου, τον φόβο μου ότι θα κάνω εμετό, οι συμπεριφορές μου είναι αποφευκτικές. Αποφεύγω ανθρώπους ή καταστάσεις που πιστεύω ότι μπορεί να με αρρωστήσουν ή να με κάνουν να κολλήσω κάποιο μικρόβιο.

«Ελέγχω τα παράθυρα, τις πόρτες, τα χερούλια της πόρτας, τους διακόπτες για το φως και, ανάλογα με τα επίπεδα του στρες μου, υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες μέρες».

»Πλέον, είμαι σε θέση να πω στους συμπρωταγωνιστές μου: Αυτό είναι το άγχος μου, σας παρακαλώ, αν είστε άρρωστοί ή κάποιος που γνωρίζετε είναι άρρωστος, πείτε το μου, πλέον νιώθω πολύ πιο άνετα να μιλήσω για αυτό. Αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με συμπεριφορές ελέγχου, το πλύσιμο των χεριών, το νοερό μέτρημα, αυτά είναι σχετικά προσωπικά πράγματα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πολλοί με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να είναι φαινομενικά λειτουργικοί στη ζωή τους γιατί αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μέσα στο κεφάλι σου και συχνά δεν θέλεις να τα μοιραστείς με άλλους λόγω του στίγματος.

»Από τότε που μίλησα γι’ αυτό, ο κόσμος μού δείχνει τόση κατανόηση και τόσο πολλοί μου έχουν γράψει τη δική τους εμπειρία, που δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο πολλοί υποφέρουν ακόμα και από εμετοφοβία. Επομένως, μου άνοιξε τα μάτια».

Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξής της:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BBC Woman’s Hour (@bbcwomanshour)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below