Η Cate Blanchett δεν είναι μόνο μια από τις πλέον καταξιωμένες ηθοποιούς της γενιάς της αλλά, από το 2016, και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Με τη δεύτερη ιδιότητά της έδωσε πρόσφατα μια ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ενώ είχε ήδη ξεκινήσει ο πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστίνης, προσπαθώντας να αφυπνίσει τον κόσμο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο.
Η Cate Blanchett είπε:
«Δεν είμαι από τη Συρία, δεν είμαι από την Ουκρανία, δεν είμαι από την Υεμένη, δεν είμαι από το Αφγανιστάν, δεν είμαι από το Νότιο Σουδάν, δεν είμαι από το Ισραήλ ή την Παλαιστίνη, δεν είμαι πολιτικός, δεν είμαι καν ειδικός. Αλλά είμαι μάρτυρας και έχω δει το ανθρώπινο κόστος του πολέμου, τη βία και τις διώξεις, έχω επισκεφτεί πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο και δεν μπορώ να αποστρέψω το βλέμμα μου.
«Είμαι μάρτυρας και έχω δει το ανθρώπινο κόστος του πολέμου, τη βία και τις διώξεις, έχω επισκεφτεί πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο και δεν μπορώ να αποστρέψω το βλέμμα μου».
»Στην καρδιά του διπλού ρόλου μου, της ηθοποιού και της Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ, βρίσκεται η ανθρώπινη συνθήκη. Η ανθρώπινη ιστορία. Και τις τελευταίες εβδομάδες όλοι μας, με τρόμο, παρακολουθούμε την αδιάκοπη βία στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας. Ο πόλεμος έχει στερήσει και συνεχίζει να στερεί χιλιάδες αθώες ζωές. Και αθώοι άνθρωποι αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή για να σωθούν».
Σε συνέντευξη που έχει δώσει η αγαπημένη ηθοποιός στο Marie Claire Greece είχε πει για τη γυναικεία ηγεσία: «Το αν οι γυναίκες μπορούν να τα “έχουν όλα” ή αν αξίζει τον κόπο είναι μια συζήτηση. Όμως μια άλλη εξίσου σημαντική συζήτηση είναι το γιατί τόσο λίγες γυναίκες ηγούνται χωρών. Υπάρχει μια τεράστια πίεση στη γυναίκα να είναι τα πάντα. Δεν μπορείς να σηκώνεις αυτό το λάβαρο όλη την ώρα, να απαιτούνται τόσα πολλά αποκλειστικά από τις γυναίκες. Αν δεν έχουμε διαφορετικότητα σε φύλα και εθνότητες μέσα στα κοινοβούλια όλου του κόσμου, τότε θα συνεχίσουμε να έχουμε τον ίδιο τύπο ανδρών να ηγούνται αυτού του πλανήτη και να τον οδηγούν προς το χείλος του γκρεμού. Πιστεύω ότι η διαφορετικότητα πρέπει να είναι κυρίαρχη. Γιατί ο ίδιος ο κόσμος είναι ένα μέρος με ποικιλία».
Δείτε όλη τη συνέντευξη: