Σε ένα tweet το οποίο έχει γίνει viral, η αμερικάνικη εφημερίδα New York Post, ισχυρίζεται πως τα πολύ αδύνατα σώματα (heroin chic bodies) είναι και πάλι τάση, ενώ τα σώματα με καμπύλες, θεωρούνται εκτός μόδας. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και πλέον χρήστες της εφαρμογής και όχι μόνο, τονίζουν πως τα γυναικεία σώματα δεν είναι trends της βιομηχανίας της μόδας.
Την περασμένη Τετάρτη ο επίσημος λογαριασμός της εφημερίδας έγραψε: «Αντίο, καμπύλες. Τα heroin chic σώματα είναι και πάλι εδώ» με ένα link που οδηγούσε στο άρθρο στο οποίο εξηγούσε γιατί ο τύπος σώματος του 1990, τα «heroin, πολύ αδύνατα σώματα» επιστρέφουν.
Στο άρθρο αναφέρεται μεταξύ άλλων, πως υπάρχει πλέον μια στροφή στη βιομηχανία της μόδας. Πρόσφατα, οι σιλουέτες με καμπύλες ήταν πολύ δημοφιλείς, μα πλέον με μοντέλα όπως η Bella Hadid, η Kaia Gerber ή Kendall Jenner να κυριαρχούν, τα υπερβολικά αδύνατα σώματα επανέρχονται. Ακόμη το ο συντάκτης έγραφε: «Ακόμα και οι πιο γνωστές γυναίκες με καμπύλες, οι Kardashians, φαίνεται να αφήνουν πίσω τους τις καμπύλες. Kim και Khloé είναι απίστευτα αδύνατες τελευταία, σε σημείο να υπάρχουν υπόνοιες για αφαίρεση των επιθεμάτων που έχουν στο σώμα τους, αν και εξ αρχής οι επεμβάσεις αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί».
Δεν αποτελεί έκπληξη που το συγκεκριμένο tweet και άρθρο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς το ξεκάθαρο μήνυμα που εκφράζουν οι περισσότεροι χρήστες στα social media πλέον είναι ένα: τα σώματα δεν είναι τάσεις και trends.
Ανάμεσα σε εκείνους που αντέδρασαν στο άρθρο και η Jameela Jamil, η ηθοποιός από τη Βρετανία, με την ιδιαίτερα ακτιβιστική δράση. Η ίδια έκανε πάνω από δύο αναρτήσεις στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, όπου διευκρίνιζε τις αντιδράσεις της στο άρθρο, αλλά και ένα video στο Tik Tok στο οποίο εκφράζει ξεκάθαρα την αντίθεσή της.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«ΌΧΙ. Όχι», έγραψε στο πρώτο της post και συνέχισε: «Δεν γυρίζουμε πίσω και πώς τολμούν τα μέσα να γράφουν κάτι τέτοιο; Ανήκω στη γενιά που ξεκίνησε για πρώτη φορά όλο αυτό. Δεν αναρρώσαμε ποτέ πλήρως. Έχασα δύο δεκαετίες από τη ζωή μου. Σας ικετεύω να το απορρίψετε αυτό. Και μαζί να απορρίψετε και τους ανθρώπους ή τα περιοδικά ή τα μέσα γενικά που συμμετέχουν στη διάδοση αυτής της κόλασης. Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να κάνουμε πρόοδο και δεν θα πισωγυρίσουμε. Οι άνδρες δεν είναι αναγκασμένοι να δέχονται έναν κατάλογο κάθε δεκαετία με τον σωστό σωματότυπο που πρέπει να έχουν. Είμαι αηδιασμένη. Η ανορεξία είναι η πρώτη αιτία θανάτου ανάμεσα στις ψυχικές ασθένειες. Η προώθηση τέτοιων μηνυμάτων θα έπρεπε να ισούται με έγκλημα. Δεν υπάρχει τίποτα το σικ σε έναν θανατηφόρο εθισμό που σε κάνει τόσο αδύνατη και τελικά σε οδηγεί στον θάνατο. Έχω βαρεθεί την υποτίμηση του δικαιώματός μας να είμαστε ευχαριστημένες με το σώμα μας. Εγώ προτείνω την ευτυχία, ως σικ».
Αντίστοιχα, στο video που μοιράστηκε στο Tik Tok αναφέρει: «Το δοκιμάσαμε αυτό τη δεκαετία του 1990 και χιλιάδες άνθρωποι ανέπτυξαν διατροφικές διαταραχές. Είχα και εγώ μία, για σχεδόν 20 χρόνια. Δεν το κάνουμε ξανά αυτό. Τα σώματά μας δεν είναι trends. Οι σωματότυποί μας δεν είναι trends. Άντε γ@#@#@».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σε δεύτερο video που μοιράστηκε στο Instagram διευκρινίζει πως αυτή την «τάση» που προσπαθούν να επαναφέρουν θα έπρεπε να την ονομάσουμε «πείνα σικ» αντί για “heroine σικ”. «Δεν θέλουν καν να είσαι φυσικά αδύνατη ή έστω να έχεις αθλητικό σωματότυπο. Θέλουν να είσαι τόσο αδύνατη που να αρρωσταίνεις. Να είσαι ένα βήμα πριν πας στον γιατρό. Όχι επειδή αυτό είναι ελκυστικό, αλλά επειδή αν πεινάς πολύ δεν θα μπορείς να αντισταθείς και να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου. Δεν έχει να κάνει με την πείνα ή την ομορφιά, έχει να κάνει με τον έλεγχο».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σε τρίτο post που έκανε για το συγκεκριμένο θέμα, προτείνει να αφήσουμε εμείς αυτές τις βιομηχανίες που προωθούν την τάση που θέλει τα γυναικεία σώματα ανορεξικά, να πεινάσουν. «Εμείς ελέγχουμε την αγορά. Εμείς ελέγχουμε τα trends. Εμείς επιλέγουμε ποιος θα παραμείνει δημοφιλής και ποιος όχι. Εμείς επιλέγουμε ποιος θα φανεί ή όχι στα media. Μπορούμε απλώς να μην αγοράζουμε τα σ@%# που πουλάνε. Εμείς έχουμε τη δύναμη» και συνέχισε μιλώντας και για το δικό της πρόβλημα:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Αυτό είναι ένα έγκλημα της βιομηχανίας της μόδας, των media και των celebrities που θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο με κάθε κόστος. Πρόκειται για ένα τεστ. Και το βραβείο είναι η καταστροφή του σώματός σας και η ψυχική σας υγεία – η δική σας και των ακολούθων σας. Το γνωρίζω γιατί το έζησα 14 χρόνια πριν. Δεν έχεις σεξουαλική ζωή, δεν διασκεδάζεις, δεν τρως μεγάλα γεύματα ή επιδόρπια, δεν έχεις ζωή. Αλλά μπορείς να φοράς φανταχτερά φορέματα, μέσα στα οποία νιώθεις απίστευτα κουρασμένη και το μόνο που θέλεις είναι να πας στο σπίτι σου, επειδή το νεφρό σου δεν λειτουργεί σωστά, λόγω της απώλειας βάρους και των φαρμάκων».
Τέλος, παρότρυνε όσους και όσες έχουν αμφιβολίες να μην υποτιμούν τις επιπτώσεις αυτής της «τάσης». «Μην παρασύρεστε. Αυτό το trend στοχεύει στο να πωλούνται μικρότερα σε μέγεθος και ύφασμα ρούχα, αλλά στην ίδια τιμή. Είναι απλώς μια φάση. Δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς εμάς. Δεν αξίζει να καταστρέψουμε τους εαυτούς μας για αυτό! Πείτε “όχι”. Δεν έχει καμία αξία».
Κεντρική φωτογραφία: Δημόσιο προφίλ Instagram @jameelajamil.