Τέλος στις φήμες ότι θα διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ έβαλε η Οπρα Γουίνφρεϊ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν το έχει στο DNA της».
Μετά την πύρινη ομιλία της στην τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν στο πρόσωπό της μία μελλοντική υποψήγια στις προεδρικές εκλογές του 2020
«Αυτό που χρειάζεσαι είναι μία κούπα, καμπάνια και ένα μπλουζάκι. Πάντοτε ένιωθα ασφαλής και είχα αυτοπεποίθηση στη γνώση του τι μπορώ να κάνω. Δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει. Δεν το έχω στο DNA μου», ανέφερε χαρακτηριστικά στο InStyle.
«Η Γκέιλ (Κινγκ, φίλη της Όπρα) που με ξέρει καλά όπως γνωρίζω εγώ τον εαυτό μου, με έπαιρνε τηλέφωνο και μου έστελνε μηνύματα του τύπου: μία γυναίκα στο αεροδρόμιο με ρώτησε πότε θα κατέβει η Όπρα στις εκλογές. Μου έστελνε όλα αυτά και μετά έλεγε: ξέρω δεν θα ήταν καλό για σένα, αλλά καλό για όλους τους άλλους. Συνάντησα κάποιον που μου είπε ότι θα με βοηθήσει με την εκστρατεία. Όχι δεν είναι αυτό για μένα», πρόσθεσε.
Λίγες ημέρες αργότερα, μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Maris Poll που δημοσιεύτηκε μετά την ομιλία της Όπρας στις Χρυσές Σφαίρες, καταδείκνυε ότι μόλις το ένα τρίτο των Αμερικανών (35%) θα ήθελε να θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές του 2020.
Στη συνέντευξη στο InStyle, την οποία έδωσε τον Δεκέμβριο, η δημοφιλής παρουσιάστρια εξηγούσε ότι «κάνει ένα βήμα πίσω» και προσπαθεί να «μην συμμετάσχει στη μαζική υστερία γύρω από την επικαιρότητα».
«Έχω δει πολλές συζητήσεις στο Twitter όπου ο κόσμος (μου) λέει: “Πού είστε; Πρέπει να πάρετε τον λόγο επί αυτών των θεμάτων!”. Όμως δεν έχει νόημα να μιλάει κανείς όταν δεν μπορεί κανείς να τον ακούσει. 140 χαρακτήρες, δεν γίνεται με αυτόν τον τρόπο να αφήνει κανείς το αποτύπωμά του στον κόσμο» επισήμανε.
Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ερωτηθεί σχετικά με το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει την Όπρα Γουίνφρεϊ στις εκλογές του 2020 εκείνος είχε αναφέρει: Την ξέρω, έχει πλάκα. Αλλά θα την νικήσω».
Όταν η Όπρα «σημάδεψε» τις Χρυσές Σφαίρες
Η διάσημη αφροαμερικανή παρουσιάστρια, φορώντας μαύρα κι αυτή στο πλαίσιο της κινητοποίησης των αστέρων της βιομηχανίας του κινηματογράφου που εμφανίστηκαν στο κόκκινο χαλί με μαύρα ρούχα για να τονίσουν την σημασία της αποκάλυψης του σκανδάλου, παρέλαβε το βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ, για την συνολική της παρουσία.
Αρχικά, στον ευχαριστήριο λόγο της αναφέρθηκε στο Όσκαρ που δόθηκε το 1964 στον Σίντνεϊ Πουατιέ για την ταινία Lilies of the Field και το οποίο η ίδια παρακολούθησε στο σπίτι της μητέρας της.
«Και σήμερα πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά μικρά κορίτσια που μας βλέπουν καθώς εγώ είμαι η πρώτη μαύρη γυναίκα στην οποία απονείμεται αυτό το βραβείο» τόνισε η αφροαμερικανή παρουσιάστρια και παραγωγός.
«Όλα τα κορίτσια που μας παρακολουθούν… να ξέρουν ότι έρχεται νέα μέρα στον ορίζοντα», ήταν η φράση που πολλοί συνέδεσαν με υποψηφιότητά της για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Στη συνέχεια η Γουίνφρεϊ έκανε ειδική αναφορά στην Ρέισι Τέιλορ, μια αφροαμερικανή η οποία το 1944 βιάστηκε ομαδικά από έξι λευκούς άνδρες και η ιστορία της οποίας έχει ουσιαστικά ξεχαστεί.
«Την βίασαν και την άφησαν με δεμένα τα μάτια στην άκρη του δρόμου. Την απείλησαν να την σκοτώσουν αν το έλεγε ποτέ σε κανέναν» είπε η Όπρα στο κοινό των ηθοποιών που την άκουγε στην αίθουσα και στα εκατομμύρια που παρακολουθούσαν από τις οθόνες τους.
Όμως η Τέιλορ μίλησε για όσα της είχαν συμβεί και με την υπόθεσή της ασχολήθηκε η νεαρή τότε ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των μαύρων Ρόζα Παρκς. «Μαζί ζήτησαν δικαιοσύνη. Αλλά η δικαιοσύνη δεν ήταν καν επιλογή στην εποχή του Τζιμ Κρόου», είπε η Όπρα και ενημέρωσε πως οι βιαστές της Τέιλορ δεν δικάστηκαν ποτέ.
Η Ρέισι Τέιλορ πέθανε στα 97 της, στις 28 του περασμένου Δεκέμβρη. Η Όπρα Γουίνφρεϊ έκανε τους παραλληλισμούς από την ζωή της με όσα συμβαίνουν σήμερα γύρω μας.
«Έζησε, όπως όλοι μας έχουμε ζήσει, σε μια κοινωνία χτυπημένη από ισχυρούς άντρες. Για πάρα πολύ καιρό, οι γυναίκες δεν ακούγονταν ή φοβόντουσαν να τολμούσαν να πουν την αλήθεια, εξαιτίας της δύναμης αυτών των αντρών. Αλλά ο χρόνος τους τελείωσε», είπε και ολοκλήρωσε την ομιλία της καταχειροκροτούμενη από το κοινό: «Ελπίζω ότι η Ρέισι Τέιλορ πέθανε γνωρίζοντας ότι η αλήθεια της, συνεχίζει να υπάρχει. Αυτό που ξέρω είναι ότι το να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια μας είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε».