H παραδοσιακά συντηρητική Βόρεια Ιρλανδία πρόκειται να νομιμοποιήσει ταυτόχρονα τις εκτρώσεις και τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και μάλιστα σύντομα.
Στις αλλαγές αυτές αντιστάθηκαν σθεναρά μέλη οργανώσεων που τάσσονται κατά των εκτρώσεων καθώς και θρησκευτικές ομάδες. Παρόλα αυτά ψηφίστηκαν τον Ιούλιο από την Κυβέρνηση καθώς δόθηκε η ευκαιρία μετά την κατάρρευση της τοπικής εξουσίας πριν από τρία χρόνια.
Η τροποποίηση θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, μερικές εβδομάδες μετά την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Belfast το οποίο αποφάσισε ότι οι προ 158 ετών νόμοι περί εκτρώσεων της Βόρειας Ιρλανδίας δεν συμβαδίζουν με την πολιτική ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η απόφαση ήταν μια σημαντική νίκη για τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των γυναικών, οι οποίοι αισθάνονταν προδομένοι αφού η Δημοκρατία της Ιρλανδίας ψήφισε για να νομιμοποιήσει την άμβλωση το περασμένο έτος.
Παρόλο που η Βόρεια Ιρλανδία είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και η πλειονότητα των πολιτών της λένε ότι θα επιθυμούσαν να νομιμοποιηθεί η άμβλωση, η περιφερειακή κυβέρνηση επιμερισμού της εξουσίας είχε εμποδίσει τη μεταρρύθμιση της άμβλωσης πριν καταρρεύσει το 2017 λόγω των διαφορών του θρησκεύματος.
Οι Βρετανοί νομοθέτες είδαν την πολιτική παράλυση ως ευκαιρία και, κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης τον Ιούλιο, ψήφισαν συντριπτικά να νομιμοποιήσουν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου καθώς και τις αμβλώσεις.
Συγκεντρώθηκαν λοιπόν τη Δευτέρα – ύστερα από τρία χρόνια- για να σχηματίσουν το νομοσχέδιο περί των αμβλώσεων ενώ έξω από το κτήριο είχαν συγκεντρωθεί πολλοί διαδηλωτές-ακτιβιστές και από τις δυο μεριές οι οποίοι φώναζαν διαφορετικά συνθήματα “Η προ ζωή είναι ένα ψέμμα- δεν σας ενδιαφέρει αν οι γυναίκες πεθαίνουν” ήταν το σύνθημα όσων ήταν υπέρ των αμβλώσεων και “Σώσε με, γίνε η φωνή μου, σε παρακαλώ άφησέ με να ζήσω” ήταν το σύνθημα όσων ήταν κατά.
“Δεν πρόκειται να κολλήσουμε πλέον με την ενοχή και τη ντροπή”, δήλωσε η Dawn Purvis, εξέχουσα ακτιβιστής των δικαιωμάτων των γυναικών και πρώην ανεξάρτητο μέλος της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας. “Αύριο ο νόμος αλλάζει σε αυτό το μέρος και για πρώτη φορά στη Βόρεια Ιρλανδία οι γυναίκες θα είναι ελεύθερες”.