Τον Φεβρουάριο του 2011 τα γυρίσματα του πρώτου κύκλου του «Game of Thrones» είχαν ήδη ολοκληρωθεί. Απέμεναν δύο μήνες για την πρεμιέρα της τότε πολλά υποσχόμενης υπερπαραγωγής του HBO, ωστόσο η Εμίλια Κλαρκ, που απολάμβανε τις τελευταίες ημέρες της ξεγνοιασιάς της ως παγκοσμίως άγνωστης ηθοποιού που δεν γνώριζε ούτε την ύπαρξη του IMDB, είχε ήδη υιοθετήσει τις καθημερινές μικρές ιεροτελεστίες που κρατούν ακμαίους τους όπου γης celebrities.
Ανάμεσα σε αυτές ήταν ένα σπαρτιατικό διατροφικό πλάνο αλλά και η καθημερινή εργώδης γυμναστική, δύο συνήθειες απαραίτητες για να διατηρεί αψεγάδιαστη και σφριγηλή τη σιλουέτα της ηρωίδας της, της Ντενέρις της Θυελλογέννητης του οίκου Ταργκάριεν, της Πρώτης του Ονομάτός της, της Ακαυτης, της Βασίλισσας των Ανταλ και των Πρώτων Ανθρώπων, της Καλήσι της Πράσινης Θάλασσας, της Απελευθερώτριας και της Μητέρας των Δράκων.
Η Κλαρκ μαζί με τον γυμναστή της είχαν ξεκινήσει την προθέρμανση όταν εκείνη ένιωσε έναν ισχυρό, σχεδόν αλλόκοτο πονοκέφαλο. Στην αρχή δεν έδωσε σημασία, θεωρώντας ότι ήταν κάτι προσωρινό και προφανώς περαστικό. Λίγο αργότερα η εύλογη εικασία της διαψεύστηκε παταγωδώς. Μέσα σε λίγα λεπτά ένιωθε να χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Ο πόνος στο κεφάλι γινόταν όλο και πιο έντονος και συνοδευόταν πια από ζάλη και ναυτία. Η 25χρονη τότε ηθοποιός σύρθηκε μέχρι τα αποδυτήρια. Σε ημιλιπόθυμη κατάσταση κατάφερε να πιαστεί από τη λεκάνη της τουαλέτας για να κάνει εμετό. Τα σημάδια ήταν πασίδηλα. Δεν επρόκειτο για μια αδιαθεσία της στιγμής. Λίγες ώρες μετά η Κλαρκ μεταφερόταν με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Οι εξετάσεις που της έγιναν καθ’ οδόν έδειξαν σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία. Τα προγνωστικά ήταν εναντίον της.
Οι γιατροί διέγνωσαν ανεύρυσμα, το οποίο κατάφεραν έπειτα από μια πολύωρη επέμβαση να αντιμετωπίσουν. Η Κλαρκ είχε κερδίσει τη μάχη αλλά όχι (ακόμη) τον πόλεμο. Σε εκείνη την πρώτη νοσηλεία της εντοπίστηκε κι ένα δεύτερο, μικρότερο και λιγότερο επικίνδυνο ανεύρυσμα, στο άλλο ημισφαίριο του εγκεφάλου της. Στις 17 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, στη μεγάλη πρεμιέρα του «Game of Thrones» ή αλλιώς της σειράς που όρισε την ποπ κουλτούρα την τελευταία οκταετία, η Κλαρκ ακόμα ανάρρωνε. Οι πόνοι που βίωνε ήταν αφόρητοι και ο δρόμος προς την πλήρη αποκατάστασή της έμοιαζε μονότονα ανηφορικός και δύσβατος. Είχε δύο επιλογές: είτε να παραιτούνταν από τα πάντα είτε να συνέχιζε αναμετρούμενη καθημερινά με τον εαυτό της. Διάλεξε το δεύτερο.
Τα γυρίσματα της δεύτερης και της τρίτης σεζόν της σειράς θα τα θυμάται για πάντα. Οχι λόγω της πλοκής ή της εμπλοκής του ρόλου της στην εξέλιξη της σειράς, αλλά για τον ατέρμονο εφιάλτη που βίωνε. Από τη μία ήθελε να διαφυλάξει την κατάσταση της υγείας της και κυρίως να αποτρέψει οποιαδήποτε διαρροή στον Τύπο -ήταν άλλωστε πια μια ταχέως ανερχόμενη σταρ με παγκόσμια ακτινοβολία -, από την άλλη οι παρενέργειες από εκείνη την πρώτη επέμβαση επανέρχονταν συχνά. Σε τέτοιον βαθμό ώστε η Κλαρκ έκανε χρήση μορφίνης για να απαλλαγεί από τον επίμονο πόνο.
Οσο καλά πήγαιναν τα πράγματα στην καριέρα της -ήταν οι χρονιές που προτεινόταν για πλείστα όσα βραβεία και τα ανδρικά περιοδικά την κατέτασσαν στην κορυφή της πυραμίδας με τις σέξι γυναίκες των καιρών μας-, τόσο άσχημα εξελίσσονταν για την υγεία της. Το 2013 τελικά εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο για να αντιμετωπίσει το δεύτερο ανεύρυσμα. Η μέθοδος που ακολούθησαν οι χειρουργοί της παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή. Ολα πήγαν λάθος, με αποτέλεσμα η Κλαρκ να υποστεί μια δεύτερη, σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία. Τελικά, μπόρεσαν να τη θέσουν υπό έλεγχο και μέσω μιας ακόμα επέμβασης να αντιμετωπίσουν και το δεύτερο ανεύρυσμα.
«Παρακαλούσα τους γιατρούς να με αφήσουν να πεθάνω», εξομολογήθηκε, μεταξύ άλλων, η ίδια σε άρθρο της στο περιοδικό «New Yorker», λίγες εβδομάδες πριν από την πρεμιέρα του όγδοου και καταληκτικού κύκλου του «Game of Thrones». Ηταν η πρώτη φορά που η Βρετανή ηθοποιός αποφάσισε να καταθέσει δημόσια όσα έζησε στα χρόνια της φρενήρους μεταμόρφωσής της από άσημη ηθοποιό σε σταρ. Αν και το 2013 το σκανδαλοθηρικό περιοδικό «National Enquirer» είχε φέρει στο φως πληροφορίες για τη δεινή κατάσταση της υγείας της Κλαρκ, έπειτα από έναν κύκλο διαψεύσεων, ίσως και με τη μεσολάβηση του κολοσσού HBO, το θέμα αποσιωπήθηκε. Τώρα ήταν από κάθε άποψη η κατάλληλη στιγμή να μιλήσει. Οχι μόνο γιατί όσα είχε να πει δεν μπορούν να επηρεάσουν μια πολυδάπανη παραγωγή εκατομμυρίων δολαρίων, ούτε επειδή όπως έγραψε έχει ιαθεί 100%, αλλά κυρίως επειδή αποφάσισε να ιδρύσει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SameYou για την υποστήριξη ασθενών που αναρρώνουν από εγκεφαλικές βλάβες. Εχοντας ζήσει από πρώτο χέρι το θαύμα, προφανώς και θέλει να το δει να επαναλαμβάνεται στους συνανθρώπους της.
Αν κάτι άγχωνε την πρωταγωνίστρια του «Game of Thrones» όσο διήρκεσε η περιπέτεια της υγείας της, ήταν η πιθανότητα να απολέσει κάποιες από τις μνήμες της. Βέβαια, το μόνο που έχασε, όπως λέει πια χαριτολογώντας, είναι το καλό γούστο της στους άνδρες. Η Κλαρκ δεν έχει μόνο να θυμάται την επαγγελματική κοσμογονία που βίωσε στα χρόνια του «Game of Thrones», αλλά και τις συγκυρίες που της υπέδειξαν με έναν τρόπο να ιχνηλατήσει το μονοπάτι της υποκριτικής. Καθοριστικός για την επαγγελματική επιλογή της ήταν ο πατέρας της που εργαζόταν ως ηχολήπτης σε θέατρα του West End. Μπορεί ο ίδιος να απέτρεπε με κάθε τρόπο την κόρη του από το θέαμα, αφού όλοι οι ηθοποιοί που ήξερε ήταν ή νευρωτικοί ή άνεργοι, όμως τα παιδικά βιώματα της Κλαρκ μέσα σε καμαρίνια, πίσω από τις κουίντες, ανάμεσα σε θεατρικά σκηνικά και κοστούμια είχαν δρομολογήσει από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τον επαγγελματικό ρου της. Πέντε χρόνων πρωταγωνίστησε στην πρώτη παράσταση της ζωής της στο σχολείο όπου φοιτούσε. Δεν κατάφερε να βγάλει άχνα, δεν θυμόταν ούτε λέξη από τον ρόλο της, ωστόσο ένιωθε μια ακατανίκητη ηρεμία και μια δύναμη, μολονότι δεκάδες γονείς και συμμαθητές της την κοιτούσαν αποσβολωμένοι.
Αυτή η οικειότητα που ένιωσε για πρώτη φορά τότε ήταν σημαδιακή για την πορεία της. Εντάξει, έβαλε το χέρι του και ο από μηχανής Θεός. Εκείνος που, για παράδειγμα ,απομάκρυνε τη συνάδελφό της Τάμζιν Μέρτσαντ στην οποία είχε δοθεί αρχικά ο ρόλος της Ντενέρις από το «Game of Thrones» κι έτσι η Θυελλογέννητη ενσαρκώθηκε από την Κλαρκ. Υποδειγματικά.
Η οντισιόν που της χάρισε τον ρόλο δεν ήταν εύκολη. Τουναντίον, οι δημιουργοί της σειράς ήταν εξόχως διστακτικοί απέναντι στην άγνωστη, καστανή ηθοποιό. Για να τους πείσει στο τέλος της ακρόασης τους ρώτησε αν υπήρχε κάτι άλλο που θα ήθελαν να δουν από εκείνην. Της ζήτησαν να χορέψει. Τότε αποφάσισε να μιμηθεί τις κινήσεις ενός ρομπότ. Ηταν η καταλυτική στιγμή που τους έπεισε ότι η -εύχαρις, προσηνής, φιλική, αστεία στην αληθινή ζωή της- Κλαρκ ήταν προορισμένη για να γίνει η -επαναστάτρια, φεμινίστρια, ελευθερώτρια αλλά και αδίστακτη και αιμοσταγής- Καλήσι. Προτού ακόμα φύγει από το κτίριο όπου πραγματοποιούνταν η οντισιόν, ο Ντέβιντ Μπένιοφ, το ήμισυ του συγγραφικού διδύμου της σειράς, έτρεξε στο κατόπι της για της μεταφέρει τα χαρμόσυνα νέα.
Η Κλαρκ θα τους είναι αιώνια ευγνώμων. Γιατί; Διότι, όπως δήλωσε πέρυσι, «ήταν αρκετά γενναίοι για να προσλάβουν κάποια που το μεγαλύτερο επαγγελματικό επίτευγμά της ως τότε ήταν να υποδύεται τη Χιονάτη σε παιδικά πάρτυ». Να λοιπόν που και η Χιονάτη μπορεί να ζει πότε-πότε παραμύθια ως άλλη Σταχτοπούτα.