Η Céline Dion μιλάει με ειλικρίνεια για τον αντίκτυπο που είχε στη φωνή της το σύνδρομο του δύσκαμπτου ανθρώπου.
Η νικήτρια πέντε Grammy, μίλησε για την κατάστασή της στη Hoda Kotb του NBC News, στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή της για την υγεία της μετά την αποκάλυψη της διάγνωσής της το 2022.
«Είναι σαν κάποιος να σε στραγγαλίζει. Είναι σαν κάποιος να πιέζει τον λάρυγγα/φάρυγγα σου», είπε στο τρέιλερ της συζήτησης που προβλήθηκε στην εκπομπή Today την Παρασκευή 7 Ιουνίου, υψώνοντας τη φωνή της για να δείξει το αποτέλεσμα. «Ήταν σαν να μιλάς έτσι, και δεν μπορείς να πας ούτε ψηλά ούτε χαμηλά».
«Μπαίνει σε έναν σπασμό», συνέχισε η Dion. «Ξεκίνησε από τον λαιμό. Σκεφτόμουν ότι όλα θα πάνε καλέ. Αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την κοιλιακή χώρα, τη σπονδυλική στήλη, τα πλευρά».
Συνέχισε σημειώνοντας ότι η δυσκαμψία μπορεί μερικές φορές να την κάνει να νιώθει σαν να έχει κλειδώσει στη θέση της.
«Αισθάνομαι ότι, αν θελήσω να γυρίσω τα πόδια μου, αυτά θα παραμείνουν στην ίδια θέση», δήλωσε η τραγουδίστρια του “Power of Love”.
«Ή, αν μαγειρεύω -γιατί μου αρέσει να μαγειρεύω- τα δάχτυλά μου, τα χέρια μου, θα κολλήσουν σε ένα σημείο. Είναι κράμπες, αλλά μοιάζει περισσότερο σαν να βρίσκεσαι κολλημένος σε μία θέση και να μην μπορείς να κουνηθείς».
«Έχω σπάσει τα πλευρά μου σε ένα σημείο, γιατί μερικές φορές όταν είναι σε έξαρση, αυτό συμβαίνει», είπε.
EXCLUSIVE: In an interview with TODAY’s Hoda Kotb, Céline Dion is shedding light on her health and how seriously her stiff person syndrome has affected her ability to sing.
Céline Dion’s full conversation with Hoda will air on June 11 on @NBC. pic.twitter.com/kvsVX8ZjDt
— TODAY (@TODAYshow) June 7, 2024
Τον Δεκέμβριο του 2022, η Dion αποκάλυψε ότι είχε διαγνωστεί με το σύνδρομο stiff-person, μια σπάνια και ανίατη νευρολογική ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικούς μυϊκούς σπασμούς και την ανάγκασε να ακυρώσει όλες τις επερχόμενες εμφανίσεις της.
Η πάθηση, σύμφωνα με το Stiff Person Syndrome Foundation, επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
«Οι ασθενείς μπορεί να μείνουν ανάπηροι, καθηλωμένοι σε αμαξίδιο ή στο κρεβάτι, ανίκανοι να εργαστούν και να φροντίσουν τον εαυτό τους», αναφέρεί, προσθέτοντας ότι η νευρολογική νόσος με αυτοάνοσα χαρακτηριστικά μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως εξουθενωτικό πόνο, χρόνιο άγχος και μυϊκούς σπασμούς «τόσο βίαιους που μπορούν να εξαρθρώσουν αρθρώσεις και να σπάσουν ακόμη και οστά».