Τα μαλλιά εκτός από στοιχείο της εικόνας μας αποτελούν και τρόπο έκφρασης του εαυτού μας. Μας δίνουν τη δύναμη, το θάρρος και την αποφασιστικότητα που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε όπως πραγματικά θέλουμε. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Pantene μαζί με την Dr. Marianne LaFrance, Ph.D., Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Yale και τον κοινωνικό ψυχολόγο Dr. Adam Galinsky, Ph.
Τα άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, όμως, συχνά αντιμετωπίζουν προκλήσεις όταν θέλουν να εκφραστούν και να προβάλλουν τον πραγματικό τους εαυτό. Για μια ακόμη φορά με σκοπό να βοηθήσει, το Pantene λάνσαρε την καμπάνια Lengths of Strength, μία καμπάνια που μιλά για τη ζωή μετά το Coming Out και τη σημασία του να μπορεί κάθε άτομο να εκφράζει τον εαυτό του.
Στην καμπάνια συμμετέχει και η Καίτη Γκραμμά, το επιτυχημένο μοντέλο που κάνει διεθνή καριέρα και έχει μιλήσει ανοιχτά για τη φυλομετάβαση της.
Μιλήσαμε μαζί της για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, την αγάπη της για τη μόδα, τη σχέση της με τα μαλλιά και τη συνεργασία της με το Pantene. To διάσημο μοντέλο φωτογραφήθηκε με δύο look που εκφράζουν την προσωπικότητά της: με old Hollywood κυματισμούς και με ένα πιο χαλαρό Wavy Look.
Κατά πόσο θεωρείς πως η Ελλάδα αποδέχεται την ταυτότητα των διεμφυλικών; Είναι διαφορετική η αντιμετώπιση στο εξωτερικό;
Τόσο οι έμφυλες ταυτότητες εν γένει, όσο και οι σεξουαλικές αποτελούν ένα σύνθετο ζητούμενο, το οποίο θίγεται από όλες τις πλευρές στο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας. Πέρα από το κοινωνικό στίγμα που αντιμετωπίζουν όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, πολύ σημαντικό -αν όχι και το σημαντικότερο- θέμα αποτελεί κατά την γνώμη μου και η θέση της Πολιτείας στο εν λόγω ζήτημα. Σε κάθε συνταγματικά δημοκρατικό κράτος όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και είναι ίσοι απέναντι στον νόμο. Συνεπώς, όταν η κρατική εξουσία αδρανεί πεισματικά, ακόμα και μέχρι το 2023, να εξισώσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με τους υπόλοιπους πολίτες, δίνει εμμέσως το πράσινο φως στην υπόλοιπη κοινωνία να προβαίνει στην περιθωριοποίηση, στην λοιδορία, στον χλευασμό και στην κακοποίηση οποιασδήποτε φύσης αυτών των ανθρώπων.
Ως άτομο που έχω ζήσει πολύ στο εξωτερικό, είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά πως σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες αυτά τα πράγματα θεωρούνται απλά αδιανόητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών του λεγόμενου “δυτικού κόσμου” θεωρεί δεδομένη την ισότητα στον γάμο, την νομική αναγνώριση φύλου για τα τρανς άτομα, μέτρα συμπεριληπτικότητας για όλες τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες, ειδικές διατάξεις που αυστηροποιούν την ρητορική μίσους, τις διακρίσεις λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού καθώς επίσης και τα ρατσιστικά εγκλήματα. Μεγαλώνοντας, λοιπόν, οι πολίτες από μικροί σε αυτό το νομικό πλαίσιο, διαμορφώνεται αναλόγως και η νοοτροπία αποδοχής αυτών των ανθρώπων και εξαλείφονται οι παραβατικές συμπεριφορές, αφού όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν ισότιμα την ελευθερία τους και τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες πριν πάρεις την απόφαση να κάνεις φυλομετάβαση;
Όπως έχω τονίσει πολλές φορές, η φυλομετάβαση είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία στην οποία τα τρανς άτομα βάλλονται πανταχόθεν. Βάλλεσαι προσωπικά, συναισθηματικά, σωματικά, ψυχολογικά, ορμονικά, επαγγελματικά, κοινωνικά, διαπροσωπικά, οικογενειακά. Γενικότερα βάλλεσαι από όλες τις πλευρές λόγω των συνεχών μεταβολών που δημιουργούνται διαρκώς μέσα σου.
Πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία με υπερβολικά έντονα ψυχικό κόπο, από την οποία είναι σχεδόν αδύνατο να βγεις εξ ολοκλήρου αλώβητος. Μια διαδικασία κατά την οποία μεταβάλλεται διαρκώς όλη σου η υπόσταση, το είναι και το φαίνεσθαι, από την κορυφή ως τα νύχια και από μέσα προς τα έξω. Αυτές οι συνεχείς μεταβολές και τα αξεπέραστα εμπόδια που καλούμουν κάθε φορά να υπερπηδήσω νομίζω πως ήταν και το πιο δύσκολο κομμάτι για εμένα να διαχειριστώ, όχι μόνο πριν αλλά και κατά την διάρκεια αυτού του μεγάλου ταξιδιού που καλείται φυλομετάβαση. Ειδικά πριν όλα αυτά φαινόντουσαν στα μάτια μου ως ένα τεράστιο βουνό που πολλές φορές αμφισβήτησα και τον ίδιο μου τον εαυτό ως προς το αν έχω την υπομονή και την δύναμη να το ανέβω.
Η λύση που εγώ προτείνω συνήθως σε ανάλογες καταστάσεις, όταν δηλαδή έχεις στόχους που εκ πρώτης όψεως φαίνονται άπιαστοι και αδύνατοι, είναι να τους σπας σε μικρότερα βατά κομμάτια και να δώσεις τον χρόνο στον εαυτό σου να τα κατακτήσεις όλα σταδιακά βήμα βήμα μέχρι να φτάσεις τελικά στο τέλος, ώστε να μην πανικοβάλλεσαι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Θεωρείς τα μαλλιά σου μέσο έκφρασης; Τι σημαίνουν για εσένα;
Τα μαλλιά μου, εκτός από στοιχείο της εξωτερικής μου εμφάνισης και στοιχείο έκφρασης, κατέχουν πολύ σημαντική θέση στη ζωή μου, αφού είναι και εργαλείο της δουλειάς μου. Ως επαγγελματίας μοντέλο, συνεπώς, έχω την τύχη και την ευλογία να δέχομαι σε καθημερινή βάση περιποίηση από τα έμπειρα χέρια των καλύτερων επαγγελματιών, οι όποιοι φροντίζουν κάθε φορά να δημιουργήσουν το πιο ταιριαστό look ανάλογα με το εκάστοτε concept. Η δική μου παρέμβαση έγκειται αποκλειστικά και μόνο εκτός πλαισίου δουλειάς, όπου γίνομαι ιδιαίτερα προστατευτική με τα μαλλιά μου, χρησιμοποιώντας τα καλύτερα προϊόντα περιποίησης και ενυδάτωσης.
Κάνεις συχνά αλλαγές στα μαλλιά ή έχεις βρει το στυλ που σου ταιριάζει και μένεις πιστή σε αυτό;
Το στοιχείο προσωπικότητας που προσπαθώ να διατηρώ στα μαλλιά μου είναι το χρώμα, καθώς είμαι γεννημένη -και ορκισμένη- ξανθιά, οπότε πολύ δύσκολα θα το αποχωριστώ ποτέ.
Τι είναι αυτό που ξεχωρίζεις στη συνεργασία σου με το Pantene;
Η διαφήμιση του Pantene, Hair Has No Gender, αποτέλεσε ομολογουμένως καινοτομία στον χώρο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ για τα ελληνικά, αν όχι και για τα παγκόσμια, δεδομένα. Το πρωτοφανές της υπόθεσης δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, μια διαφήμιση έθεσε τόσο άμεσα και απροκάλυπτα ένα κοινωνικά θέμα, αλλά αυτό που το έκανε να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες διαφημίσεις ήταν ότι χαρακτηριζόταν από απόλυτη αληθοφάνεια.
Τόσο το ίδιο το Pantene, όσο και η διαφημιστική που ανέλαβε όλο το στήσιμο της διαφήμισης προτίμησε να επιλέξει για πρωταγωνιστές της καμπάνιας άτομα που ανήκουν πραγματικά στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και όχι ηθοποιούς που απλώς θα ενσαρκώνανε τους ρόλους του γκέι, της λεσβίας, της τρανς κτλπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πρώτον, να παρουσιάσει ρεαλιστικά στο κοινό στιγμές από τη ζωή ενός ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπου και, δεύτερον, να βοηθήσει το κοινό να ταυτιστεί με τους πρωταγωνιστές της καμπάνιας, είτε ανήκουν στην κοινότητα, είτε όχι. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά πολύ όμορφο, αληθινό, καλοστημένο και με συγκινητικό άγγιγμα.
Θυμάσαι κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα που πήρες μετά τη viral καμπάνια, “τα μαλλιά δεν έχουν φύλο”, από άτομο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας;
Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το τεράστιο κύμα αγάπης και αποδοχής από άτομα της κοινότητας, από γονείς ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών, ακόμα και από ανθρώπους που δεν ανήκουν καν στην κοινότητα και δεν είχαν καμία άλλη πρότερη επαφή με το συγκεκριμένο θέμα που μέχρι τότε παρουσιαζόταν ως ταμπού από τα ελληνικά μέσα.
Ποιο κομμάτι της δουλειάς σου ως μοντέλο αγαπάς περισσότερο;
Ως άνθρωπος που από μικρό κορίτσι παρακολουθούσα, θαύμαζα και μελετούσα τον κόσμο της μόδας, σίγουρα η πρώτη απάντηση που θα μου ερχόταν στο μυαλό είναι η συνεργασία με τους μεγάλους διεθνείς οίκους, καθώς σέβομαι την ιστορία τους και το έργο που έχουν αφήσει ως παρακαταθήκη στον χώρο της μόδας.
Πέρα όμως από αυτό το κομμάτι, είμαι παρά πολύ περήφανη για τις καμπάνιες που αφήνουν ένα στίγμα πίσω τους, καταπιάνονται με σημαντικά ζητήματα και δημιουργούν κάποιο statement που συμβάλλει στην σταδιακή εξέλιξη του κόσμου. Ανά τους αιώνες, η μόδα άλλες φορές συμπορευόταν με την κοινωνία, ενώ κάποιες άλλες φορές προπορευόταν από αυτήν. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η μόδα βρίσκεται στην κατάλληλη καμπή να δημιουργήσει επαναστάσεις, να διαμορφώσει απόψεις και να σπάσει τα απαρχαιωμένα στερεότυπα που έχουν ριζώσει τόσο βαθιά μέσα μας. Είμαι παρά πολύ περήφανη και συγκινημένη που είμαι και εγώ μέρος σε όλη αυτήν την αλλαγή και την πρόοδο της κοινωνίας μας, κάνοντας ταυτόχρονα την δουλειά που πάντα ονειρευόμουν.
Πώς ένιωσες ως το πρώτο μοντέλο ελληνικής καταγωγής, αλλά και ως το πρώτο διεμφυλικό μοντέλο, που περπάτησε για τον οίκο Prada;
Γενικότερα τα συναισθήματα μου πέρασαν από διάφορες διακυμάνσεις, οι οποίες εναλλάσσονταν πολύ γρήγορα. Αρχικά, όταν με ενημέρωσαν από το πρακτορείο μου στο Μιλάνο ότι ζήτησαν να με δουν από κοντά για το show τους αδιαφόρησα πλήρως καθώς δεν περίμενα ότι θα τελεσφορούσε ποτέ αυτή η πρόταση. Μέχρι και την στιγμή που τελείωσε το show δεν το είχα συνειδητοποιήσει.
Όταν τελικά κατάλαβα τι ακριβώς πέτυχα, την σπουδαιότητα και το μέγεθος της πράξης μου, ένιωσα πλημμυρισμένη από συγκίνηση. Έφερα στο μυαλό μου το μικρό δεκατετράχρονο κορίτσι που με άκρατο ενθουσιασμό πήρε την απόφαση να εργαστεί στον χώρο της μόδας, βλέποντας για πρώτη φορά στην ζωή της ένα βίντεο από μια επίδειξη στο εξωτερικό. Εκείνη την ημέρα τα μοντέλα που με θαυμασμό καμάρωνε αυτό το μικρό κορίτσι ήμουν εγώ. Σκεφτόμουν ότι κάπου, σε κάποιο σημείο της γης, μπορεί να βρίσκεται ένα άλλο μικρό παιδάκι που με παρακολουθεί να περπατάω στην Prada και με ενθουσιασμό και παρορμητισμό λέει στην μαμά του «μαμά, μαμά θέλω και εγώ να περπατήσω εκεί πάνω με αυτά τα ρούχα». Είναι ειλικρινά ένα συναίσθημα το οποίο δεν μπορεί να περιγράφει στο 100% του με λόγια.
Ποια στιγμή στην καριέρα σου θεωρείς την πιο σπουδαία;
Από τα δεκατέσσερά στα είκοσι λοιπόν. Μετά από παρά πολλά χρόνια που αυτή η μαγική ιδέα του modeling ζυμωνόταν μέσα μου, παίρνω την απόφαση και χτυπάω την πόρτα σε ένα πρακτορείο μοντέλων στην Ελλάδα. Παρά πολλές απογοητεύσεις μέσα σε αυτά τα χρόνια, πολλές απορρίψεις, αρνητικές κριτικές, αναρίθμητες δυσκολίες που με την πρώτη μάτια φαίνονταν αξεπέραστες. Τόσοι πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να με αποτρέψουν, δεν πίστευαν ότι πρόκειται να καταφέρω κάτι. Τόσοι πολλοί που δεν μπορώ να θυμηθώ καν τα ονόματα τους. Όλα αυτά και αλλά πολλά που με έκαναν την γυναίκα και την επαγγελματία που είμαι σήμερα. Μια γυναίκα που ξεκίνησε από το μηδέν -αν όχι από το μείον- και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και η δικαίωση για εμένα. Το να φέρεις τον εαυτό σου στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να τεντώσεις τα όρια σου μέχρι εκεί που μπορείς και δεν φαντάζεται κανένας ότι μπορείς να φτάσεις οποίο και να είναι το αποτέλεσμα. Τ0 να έχεις ήσυχη την συνείδηση σου πως δεν υπήρχε κάτι που μπορούσες να κάνεις και δεν το έκανες. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία μου στιγμή, λοιπόν, καθώς είμαι περήφανη για όλα όσα έχω καταφέρει με πολύ σκληρή δουλειά και πίστη στον στόχο μου. Από τον πιο απλό κατάλογο, μέχρι τις πασαρέλες για διεθνείς οίκους. Από τις φωτογραφίσεις για τα social media, μέχρι τα fashion editorial για τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας του κόσμου, για όλα είμαι ακριβώς το ίδιο περήφανη και ευγνώμων. Ακόμα και αν αύριο σταματήσω την καριέρα μου και δεν δουλέψω ποτέ ξανά, όλα όσα πρόλαβα να κάνω είναι δικά μου, δεν μπορεί κανένας να μου τα πάρει πίσω ποτέ.
Credits
Photographer: Marios Sagias
Stylist: Jay Konstantinidou
Hair stylist: Chrisanthos Smyrnaios
MUA: Anna Bakatsaki
Fashion assistant: Demi Bouki
Assistant Photographer: Yria Tamari
Videographer: Eva Balasi