«Είμαστε ότι τρώμε». Πόσες φορές έχεις ακούσει αυτήν τη φράση; Οσοι τη χρησιμοποιούν αναφέρονται κυρίως σε θέματα δίαιτας και σε συνδυασμούς τροφών, που σκοπό έχουν να χαρίσουν ένα τέλειο σώμα, απαλλαγμένο από περιττά κιλά και ανεπιθύμητο λίπος, ενώ παράλληλα ο οργανισμός κερδίζει μια σειρά από πολύτιμες βιταμίνες και στοιχεία που του προσφέρουν αυτές. Ωστόσο, η ισορροπημένη διατροφή δεν είναι απλά ένα ζήτημα δίαιτας. Είναι ένας τρόπος ζωής που μπορεί να προσφέρει γενικότερη ευεξία και να προστατεύσει τον οργανισμό, ενώ καλύπτει τις βιολογικές ανάγκες και ταυτόχρονα, ομορφαίνει μέσα και έξω.

Η ομορφιά λοιπόν δεν εξαρτάται μόνο από τα προϊόντα που υπάρχουν στο νεσεσέρ σου, αλλά και από ό,τι περιέχει το πιάτο σου σε καθημερινή βάση. Η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου, παρουσιάζει τη λίστα με τα πιο ευεργετικά συστατικά, τα οποία βελτιώνουν την υγεία και την ποιότητα των μαλλιών, της επιδερμίδας και των νυχιών και η έλλειψή τους μπορεί να φέρει φυσικά αντίθετα αποτελέσματα.

Μαλλιά

Βιταμίνη Α: Η έλλειψή της κάνει τα μαλλιά περισσότερο εύθραυστα και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε αλωπεκία.

Σίδηρος: Μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα και η έλλειψή του προκαλεί τριχόπτωση.

Βιταμίνη C: Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και συμμετέχει στο σχηματισμό του κολλαγόνου που βρίσκεται στη ρίζα των μαλλιών.

Πρωτεΐνες: Η δομική μονάδα των μαλλιών είναι η κερατίνη που είναι πρωτεΐνη.

Ψευδάργυρος: Είναι συστατικό της κερατίνης.

Βιοτίνη: Συμβάλλει στην υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών.

Φυλλικό οξύ και Β12: Συμμετέχουν στο σχηματισμό των μαλλιών και σε έλλειψή τους παρατηρείται τριχόπτωση.

 

 

View this post on Instagram

 

Οι τροφές της ομορφιάς ? μαλλιά: * βιτ.Α: η έλλειψή της κάνει τα μαλλιά περισσότερο εύθραυστα και μπορει να οδηγήσει μέχρι και σε αλωπεκία * σίδηρος: μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα και η έλλειψή του προκαλεί τριχόπτωση * βιτ.C: βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και συμμετέχει στο σχηματισμό του κολλαγόνου που βρίσκεται στη ρίζα των μαλλιών. * πρωτεΐνες: η δομική μονάδα των μαλλιών είναι η κερατίνη που είναι πρωτεΐνη * ψευδάργυρος: είναι συστατικό της κερατίνης * βιοτίνη: συμβάλλει στην υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών * φυλλικό οξύ και Β12: συμμετέχουν στο σχηματισμό των μαλλιών και σε έλλειψή τους παρατηρείται τριχόπτωση δέρμα: * βιτ.Α: διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος * βιτ.Β: διατηρεί την ομαλή λειτουργίας του δέρματος και της λίπανσής του * βιτ.C: διατηρεί το κολλαγόνο και βοηθά στη γρήγορη επούλωση των πληγών * βιτ.Ε: είναι αντιοξειδωτική, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και ενισχύει την αντοχή του κατά της ηλιακής ακτινοβολίας * σελήνιο: μειώνει την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας και χαμηλά επίπεδά του συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος * ψευδάργυρος: διατηρεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη * φλαβονοειδή: παρέχουν αντιοξειδωτική δράση νύχια: * σίδηρος: είναι υπεύθυνος για την ανθεκτικότητα των νυχιών * ψευδάργυρος: μειώνει την εμφάνιση των άσπρων στιγμάτων * ασβέστιο: προφυλάσσει από το ξεφλούδισμα των νυχιών * φυλλικό οξύ: η έλλειψή του προκαλεί στίγματα καφέ ή κόκκινα * πρωτεΐνες: είναι το συστατικό από το οποίο αποτελούνται τα νύχια Πηγές: Α (μαργαρίνη, ιχθυέλαια, συκώτι, κρόκος αυγού) Ε (σολωμός , όσπρια, αμύγδαλα, φυλλώδη λαχανικά, ελαιόλαδο, σησαμέλειο) C (εσπεριδοειδή, ντομάτες, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι) σίδηρος (κρέας κυρίως κόκκινο, ψάρια, πουλερικά, ξηροί καρποί, όσπρια, στρείδι, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα) ψευδάργυρος (οστρακοειδή, γαλοπούλα, μανιτάρια) σελήνιο (σιτάρι, σουσάμι, δημητριακά ολικής άλεσης) βιοτίνη (αυγά, σολομός, κουνουπίδι, αβοκάντο, ξηροί καρποί) φυλλικό οξύ (όσπρια, πράσινα λαχανικά, βρώμη, πορτοκάλι) Β12 (ψάρια, γαλακτοκομικά. αυγά) φλαβονοειδή (τσάι, φράουλες, κρεμμύδια, μήλα, σταφύλια, μπρόκολο, σπανάκι, μπανάνες, πατατες)

A post shared by Klio Dimitriadou (@kliodim) on

Δέρμα

Βιταμίνη Α: Διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος.

Βιταμίνη Β: Διατηρεί την ομαλή λειτουργίας του δέρματος και της λίπανσής του.

Βιταμίνη C:  Διατηρεί το κολλαγόνο και βοηθά στη γρήγορη επούλωση των πληγών.

Βιταμίνη Ε: Είναι αντιοξειδωτική, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και ενισχύει την αντοχή του κατά της ηλιακής ακτινοβολίας.

Σελήνιο: Μειώνει την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας και χαμηλά επίπεδά του συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Ψευδάργυρος: Διατηρεί το  κολλαγόνο και την ελαστίνη.

Φλαβονοειδή: Παρέχουν αντιοξειδωτική δράση.

pexels.com

Νύχια
Σίδηρος: Είναι υπεύθυνος για την ανθεκτικότητα των νυχιών.

Ψευδάργυρος: Μειώνει την εμφάνιση των άσπρων στιγμάτων.

Ασβέστιο: Προφυλάσσει από το ξεφλούδισμα των νυχιών.

Φυλλικό οξύ: Η έλλειψή του προκαλεί στίγματα καφέ ή κόκκινα.

Πρωτεΐνες: Είναι το συστατικό από το οποίο αποτελούνται τα νύχια.

Πηγές:

Βιταμίνη Α (μαργαρίνη, ιχθυέλαια, συκώτι, κρόκος αυγού)

Βιταμίνη Ε (σολωμός , όσπρια, αμύγδαλα, φυλλώδη λαχανικά, ελαιόλαδο, σησαμέλειο)

Βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, ντομάτες, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι)

Σίδηρος (κρέας κυρίως κόκκινο, ψάρια, πουλερικά, ξηροί καρποί, όσπρια, στρείδι, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα)

Ψευδάργυρος (οστρακοειδή, γαλοπούλα, μανιτάρια)

Σελήνιο (σιτάρι, σουσάμι, δημητριακά ολικής άλεσης)

Βιοτίνη (αυγά, σολομός, κουνουπίδι, αβοκάντο, ξηροί καρποί)

Φυλλικό οξύ (όσπρια, πράσινα λαχανικά, βρώμη, πορτοκάλι)

Β12 (ψάρια, γαλακτοκομικά. αυγά)

Φλαβονοειδή (τσάι, φράουλες, κρεμμύδια, μήλα, σταφύλια, μπρόκολο, σπανάκι, μπανάνες, πατατες)

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below