Οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο με την εξάπλωση του κορωνοϊού έχουν επηρεάσει την καθημερινότητά μας και έχουν επιφέρει ραγδαίες αλλαγές, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα και να μην θρηνήσουμε άλλους ανθρώπους. Οι ειδικοί από την πρώτη κιόλας στιγμή έχουν συστήσει μια σειρά από μέτρα, που θα πρέπει να λαμβάνονται από τον καθένα προσωπικά, ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πιθανότητα να εισέλθει ο ιός στον οργανισμό. Ωστόσο, τα μέτρα που σχετίζονται με τη βασική αρχή της συχνής απολύμανσης των χεριών κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχουν δημιουργήσει ένα “debate” που αφορά στον κατάλληλο τρόπο απομάκρυνσης των μικροβίων με κάποιους να υποστηρίζουν πως το ειδικό αντισηπτικό υγρό είναι μονόδρομος και κάποιους να πιστεύουν πως το πλύσιμο των χεριών είναι πιο αποτελεσματικό.
Προκειμένου να σας βγάλουμε από αυτό το δίλημμα, επικοινωνήσαμε με τον κύριο Αθανάσιο Μελισιώτη, Ιατρό του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου της Πανσυλβάνια (Penn Presbyterian Medical Center), στον τομέα της Επείγουσας Ιατρικής.
Σύμφωνα με τον ιατρό, το αντισηπτικό τζελ χεριών εξουδετερώνει τους περισσότερους ιούς, όχι όμως όλους καθώς υπάρχουν εξαιρέσεις όπως ο νοροϊός, ενώ δεν “σκοτώνει” και όλα τα βακτήρια. Καθένας από μας θα πρέπει να επιλέγει αντισηπτικό τζελ χεριών με τουλάχιστον 60% περιεκτικότητα σε οινόπνευμα και να αποφεύγει τα “Alcohol-free” προϊόντα της αγοράς. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται χρήση της συνιστώμενης ποσότητας για την αποτελεσματική δράση του αντισηπτικού, ενώ σημαντικό είναι, το τζελ να απλώνεται καλά στα χέρια μέχρι να στεγνώσουν εντελώς και να μην σκουπίζουμε την περίσσεια ποσότητα.
Το αντισηπτικό τζελ αποτελεί μια εύκολη, γρήγορη και πρακτική λύση ακόμα και για κάποιον που βρίσκεται εκτός σπιτιού και δεν έχει τη δυνατότητα να πλένει τα χέρια του με σαπούνι και νερό. Παρόλα αυτά, το προϊόν αυτό δεν καθαρίζει τα χέρια τόσο αποτελεσματικά, όσο η πλύση τους με νερό και σαπούνι.
Το αντισηπτικό, όπως εξηγεί ο ιατρός, δεν απομακρύνει την πραγματική βρωμιά από τα χέρια, σε αντίθεση με το νερό και το σαπούνι τα οποία όχι απλά εξουδετερώνουν τους μικροοργανισμούς, αλλά τους απομακρύνουν με φυσικό τρόπο από την επιφάνεια του δέρματος, καθώς ξεπλένουμε τα χέρια. Ωστόσο, το πλύσιμο των χεριών, απαιτεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κατά τα οποία οφείλουμε να τα σαπουνίζουμε σχολαστικά και να τα τρίβουμε καλά.
Τέλος, ο ιατρός σημειώνει ότι καμία από αυτές τις δύο μεθόδους δεν προστατεύει από τη μετάδοση του ιού μέσα από τον αέρα και προτείνει ως καλύτερη λύση μεταξύ των δύο, το πλύσιμο των χεριών.