Απρίλιος του 2019. Η ιταλική πρωτεύουσα σφύζει από ζωή. Οι τουρίστες δεν την βαριούνται ποτέ, όσες φορές κι αν την έχουν επισκεφτεί. Η «αιώνια πόλη» έχει πάντα κάτι καινούργιο να δεις. Ταξιδιώτες από κάθε γωνιά του πλανήτη καταφθάνουν κυρίως την άνοιξη. Λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα.
Η σημερινή εικόνα της Ρώμης όμως δεν θυμίζει σε τίποτα την αγαπημένη μας ιταλική πόλη. Η πανδημία του κορωνοϊού κατάφερε να την βάλει στον «ύπνο». Οι άνθρωποι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους προσπαθώντας να διαχειριστούν αυτό που συμβαίνει.
Στην Ιταλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 152.000 ενώ ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τις 20.000.
Πριν από ένα χρόνο, τα πράγματα ήταν όπως έπρεπε να είναι. Το Little Bookstores και η ιδρύτριά του, Ντέμη Κουτσοσταμάτη επισκέφτηκαν τη Ρώμη και κάποιες από τις πιο φημισμένες γειτονιές της όπως η Trastevere και το Campo de’ Fiori.
«Περάσαμε ατελείωτες ώρες σε όσο περισσότερα μικρά βιβλιοπωλεία μπορούσαμε» γράφει λίγο πριν μας ξεναγήσει στα μικρά της αιώνιας πόλης.
Στάση πρώτη: Open Door Bookshop
Ένα μικρό vintage κόσμημα στη γειτονιά Trastevere. Λειτουργεί από το 1976 και στα ράφια του θα βρεις βιβλία στα ιταλικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.
Αυτές τις μέρες είναι κλειστό, όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα του, καλώντας τους επισκέπτες του να παραμείνουν ασφαλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η κανονική λειτουργία του θα αρχίσει ξανά στις 4 Μαϊού ενώ από τις 20 Απριλίου θα είναι ανοιχτά για περιορισμένες ώρες.
Στάση δεύτερη: Antica Libreria Cascianelli
Ένα παλαιοβιβλιοπωλείο σαν ένα μακρινό ταξίδι στο χρόνο.
Είναι κλειστό από τις 11 Μαρτίου. “Μη μας ξεχνάτε, όλα σταμάτησαν σαν από ξόρκι αλλά πίσω από τους τοίχους και τις κλειστές πόρτες συνεχίζεται η ζωή: βιβλία, εκτυπώσεις, αντικείμενα όπως η μπαλαρίνα και ο μολυβένιος στρατιώτες έμειναν μόνα τους και συνεχίζουν να επικοινωνούν. Ο ανιμισμός των πραγμάτων έμειναν μόνα τους, όγκοι που έχουν ήδη ζήσει αρκετές ζωές” γράφουν σε μια από τις πολλές αναρτήσεις τους στο facebook με τις οποίες κρατούν ζωντανή την επαφή με τους επισκέπτες τους.
Στάση τρίτη: Libreria Fahrenheit 451
Ένα μικρό βιβλιοπωλείο που έχει πάρει το όνομά του από το διάσημο βιβλίο του Ray Bradbury και λειτουργεί από το 1998. Στα ράφια του θα βρεις συλλεκτικές εκδόσεις του βιβλίου και ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο από τον συγγραφέα.
Από τις 8 Μαρτίου προσάρμοσε το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας του, όπως πολλά μικρά βιβλιοπωλεία σε όλο τον κόσμο.
Στάση τέταρτη: Libreria del Viaggiatore
Ένα μικρό βιβλιοπωλείο για ταξιδιώτες.
“Έρωτας στα χρόνια… του κορωνοϊού. Και ποιος ξέρει τι θα έλεγε ο Marquez και θα έγραφε γι ‘ αυτό. Σίγουρα η αγάπη βρίσκεται σε μια βάρκα, ενώ έξω όλα θυμίζουν παρακμή και αρρώστια, επιστρέφει δύναμη και νεότητα στους δύο ηλικιωμένους πρωταγωνιστές που αντί για πυρετό κάνουν έρωτα μετά από 50 χρόνια. Ηθικό δίδαγμα; Ένα βιβλίο μπορεί να σε σώσει από τη μοναχική και θλιβερή καραντίνα. Όσο χρονών κι αν είσαι. Γεια σας ταξιδιώτες” σημείωσε σε μια από τις αναρτήσεις πρόσφατες αναρτήσεις του στο facebook. Το βιβλιοπωλείο έχει κλείσει οριστικά από τις 31 Δεκεμβρίου.
Στάση πέμπτη: Almost Corner Bookshop
Ένα σχεδόν γωνιακό βιβλιοπωλείο στα ζωηρά στενά του Trastevere.
Το βιβλιοπωλείο ανακοίνωσε με χαρά πως, μετά από ένα μεγάλο διάστημα που ήταν κλειστό, θα ανοίξει και πάλι στις 16 Απριλίου για περιορισμένες ημέρες και ώρες ενώ έδωσε τη δυνατότητα στους φίλους του, όπως αποκαλεί τους πελάτες, να επικοινωνήσουν μαζί του μέσα από το facebook ή το e-mail για να παραγγείλουν τα βιβλία που θέλουν.
“Με το αφιέρωμα αυτό στέλνουμε τις ευχές μας στην Ιταλία και ελπίζουμε να σταθεί ξανά γρήγορα στα πόδια της” γράφει στην τελευταία ανάρτηση. Μια ευχή που όλοι δίνουμε για την αγαπημένη μας γειτονική χώρα.