Το συγκρότημα Voice of Baceprot αναστατώνει με τις μέταλ μουσικές του την Ινδονησία. Οι τρεις γυναίκες που το απαρτίζουν κατάγονται από ένα χωριό της Ινδονησίας, στη Δυτική Ιάβα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Τζακάρτα (περίπου πέντε ώρες μακριά).
Δεν είναι, όμως, μόνο η μουσική τους που αναστατώνει τη συντηρητική Ινδονησία, αλλά και το γεγονός πως «έσπασαν» το καλούπι μιας τυπικής μέταλ μπάντας.
Το συγκρότημα αποτελείται από τρεις, νεαρές κοπέλες, οι οποίες όταν ξεκίνησαν, το 2014, ήταν μαθήτριες – την τραγουδίστρια, Firdda Kurnia, την ντράμερ, Euis Siti Aisyah και την μπασίστρια, Widi Rahmawati. Όλες τους προέρχονται από αγροτικές οικογένειες. Μεγάλωσαν φτωχικά και φοιτούσαν στο ίδιο μουσουλμανικό σχολείο. Μυήθηκαν στη μέταλ μουσική από την σύμβουλό τους στο Γυμνάσιο, Ahba Erza.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Δεν ξέρω γιατί τα κορίτσια αγάπησαν τόσο τη μέταλ μουσική», είπε η Erza σε συνέντευξή της το 2017. Η Erza ήταν η δασκάλα μουσικής των κοριτσιών και έγινε η manager της μπάντας. Πριν από αυτή τα κορίτσια δεν είχαν ιδέα για τη μέταλ. «Βρίσκω τον εαυτό μου σε αυτή τη μουσική», είχε πει η Kurnia, στην ίδια συνέντευξη τότε.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η μουσική του συγκροτήματος είναι εμπνευσμένη από θρύλους της metal μουσικής όπως οι Slipknot, Lamb of God και Rage Against The Machine (RATM).
Καθώς η μουσική τους γίνεται όλο και δημοφιλέστερη – κατάφεραν να εμφανιστούν στο πιο γνωστό τηλεοπτικό show της Ινδονησίας πριν από μερικά χρόνια και έχουν παίξει σε πολλές χώρες εκτός Ινδονησίας– οι αντιδράσεις εναντίον τους αυξάνονται.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Ινδονησία είναι ένα από τα πιο συντηρητικά κράτη παγκοσμίως. Έτσι η παρουσία των Voice of Baceprot εγείρει συχνά πολλές και έντονες αντιδράσεις. Όχι μόνο είναι γυναίκες που παίζουν μουσική σε δημόσιους χώρους και μπροστά στο κοινό, αλλά το κάνουν φορώντας τα hijab τους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα κορίτσια έχουν παραδεχτεί πως δέχονται τηλεφωνήματα στο σπίτι τους που τους λένε να σταματήσουν και συχνά πέφτουν θύματα διαδικτυακού bulling.
«Είμαι “διαφορετική” μουσικός επειδή είμαι γυναίκα. Επειδή παίζω μέταλ και φορά χιτζάμπ. Αυτή είναι η ταυτότητά μου», είχε πει η Fridda Kurnia σε συνέντευξή της.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σήμερα, τα κορίτσια, τα οποία αντιμετωπίζουν ακόμα σε έναν βαθμό εκφοβισμούς, απειλές και αντιδράσεις, λένε πως εμπνέονται από όσα συμβαίνουν γύρω τους.
«Στα τραγούδια μας μιλάμε για τα δικαιώματα των γυναικών και το περιβάλλον. Θέλουμε να μοιράζουμε αγάπη. Στην αρχή ο κόσμος μάς αντιμετώπιζε πολύ αρνητικά, λόγω και του χιτζάμπ, αλλά τώρα είναι πολύ υποστηρικτικοί. Ελπίζουμε η μουσική μας να μπορέσει να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν ευτυχισμένοι. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε την επόμενη γενιά».
Κεντρική φωτογραφία: Δημόσιο προφίλ Instagram @voiceofbaceprot.