Χίλντα Παπαδημητρίου, Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίον, εκδόσεις Μεταίχμιο
Τον αστυνόμο Χάρη Νικολόπουλο τον ξέρουμε δέκα χρόνια πια, από την πρώτη του εμφάνιση το 2011 στο «Για μια χούφτα βινύλια», βιβλίο πολύ αγαπημένο ανάμεσα στους μουσικόφιλους και τους λάτρεις της Αθήνας. Οι περιπέτειες του αστυνομικού που έχει αδυναμία στον Bruce Springsteen συνεχίστηκαν στα βιβλία «Έχουνε όλοι κακούς σκοπούς» (2013) και «Η συχνότητα του θανάτου» (2016). Ο Χάρης στη νέα του περιπέτεια είναι πρώην αστυνομικός πλέον και επιστρέφει στην Αθήνα από τη Ναύπακτο, όπου είχε πάει για να φροντίσει τη μητέρα του. Θα βρεθεί κατηγορούμενος για φόνο και προσπαθώντας να ξεμπλέξει θα έρθει αντιμέτωπος με το εμπόριο λευκής σαρκός.
Ευτυχία Γιαννάκη, Στη φωλιά του Ιππόκαμπου, εκδόσεις Ίκαρος
«Η βία κατά των γυναικών είναι ένα τεράστιο ζήτημα και προφανώς δεν είναι παροδικό. Στόχος μου, λοιπόν, δεν ήταν να το φωτίσω ως τέτοιο, αλλά ως μια πάγια συνθήκη όπου η κοινωνική ανοχή τρέφει συστηματικά το τέρας σε κάθε συνθήκη, σε κάθε κοινωνική τάξη», δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή της στο marieclaire.gr και στη Γεωργία Καρκάνη η συγγραφέας που αγαπά τις νουάρ τριλογίες. Πέρσι το καλοκαίρι ταξιδέψαμε με τη «Νόσο του Μικρού Θεού» στην Πάρο, φέτος στη δεύτερη περιπέτεια του αστυνόμου Χάρη Κόκκινου, τον παρακολουθούμε να κυνηγά τον δολοφόνο μιας δημοσιογράφου με τατουάζ έναν τεράστιο ιππόκαμπο στο στήθος, που βρέθηκε νεκρή στην πισίνα του πρώην συζύγου της και διάσημου ζωγράφου.
Δημήτρης Σίμος, Ο θάνατος του Οδυσσέα, εκδόσεις Μεταίχμιο
Μια απόπειρα αυτοκτονίας που καταλήγει σε φόνο ξετυλίγει ένα κουβάρι συνωμοσίας με τον αστυνόμο Καπετάνο να μπλέκει σε εθνικιστικά σκοτάδια καθώς ακολουθεί ένα μονοπάτι από βαλσαμωμένα ζώα και η αντιτρομοκρατική ομάδα φτάνει για έρευνες στην τραγικά επίκαιρη Εύβοια! Ο ρατσισμός της ελληνικής κοινωνίας, το φασιστικό μόρφωμα που επιβιώνει στη χώρα και το προσφυγικό ζήτημα είναι τρία από τα ζητήματα που θίγει ο συγγραφέας που εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή με το βιβλίο του «Τα βατράχια». Ο θάνατος του Οδυσσέα είναι γεμάτος σασπένς και συνδυάζει το αστυνομικό στοιχείο με την ατόφια περιπέτεια.
Πέτρος Μάρκαρης, Η τέχνη του τρόμου και άλλα διηγήματα, εκδόσεις Κείμενα
Τι να γράψει κανείς για τον Πέτρο Μάρκαρη; Μάστορας της τέχνης του αστυνομικού, φτιάχνει με τέσσερα διηγήματα μία γέφυρα ανάμεσα σε παλιούς και νέους φόβους μας: «Με λένε Covid και σκοτώνω», είναι ένας από τους τίτλους αυτής της συλλογής που είναι βγαλμένη από τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες. Με τον αστυνόμο Χαρίτο να δυσφορεί με τις τηλεδιασκέψεις, αλλά και να παραμένει το ίδιο αποτελεσματικός και αγαπημένος μας.
Βαγγέλης Γιαννίσης, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 173, εκδόσεις Διόπτρα
Ξεπερνάει η αληθινή ζωή τη μυθοπλασία; Βγαλμένες από ελληνικά αστυνομικά τμήματα, αληθινές ιστορίες ανθρωποκτονιών διαλέγει και επιμελείται για εμάς ο Βαγγέλης Γιαννίσης. Αγαπημένος ήδη του αναγνωστικού κοινού που αγαπά το νουάρ, ο Γιαννίσης έγινε ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που συνεργάστηκε με τους αξιωματικούς του Τμήματος Εγκλήματος Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας για τη δημιουργία αυτών των πέντε αφηγημάτων που επιτρέπουν στον αναγνώστη όχι απλώς να δει από την κλειδαρότρυπα, αλλά να φωτογραφίσει τη μεθοδολογία αληθινών Ελλήνων αξιωματικών. Δολοφονίες για χρήματα, για ναρκωτικά, για χρέη για “παραδειγματισμό” μάς ζητούν να ξεχάσουμε για λίγο ότι έχουμε να κάνουμε με πραγματικά περιστατικά και να αφεθούμε στη γοητευτική μυθιστορηματική πλευρά τους.