Πυκνοκατοικημένο βουνό, με δεκάδες χωριά, το Πήλιο είναι ένας ολόκληρος πλανήτης από μόνος του. Η ζωή εκεί σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με αυτή της πόλης και τρεις ημέρες διαμονής στη φύση του, είναι αρκετές για να σας κάνουν να νιώσετε ότι αποδράσατε για πολύ περισσότερο. Η Μακρινίτσα και η Πορταριά τους φθινοπωρινούς μήνες – ιδίως μέχρι να πέσουν τα φύλλα των δέντρων- αλλά και τον χειμώνα αποτελούν προορισμούς απαράμιλλης ομορφιάς, βγαλμένους από κινηματογραφικό σκηνικό. Δεν είναι λίγοι οι φανατικοί επισκέπτες που λατρεύουν το φωτεινό χρυσοπράσινο χρώμα στα δάση αυτή την εποχή και που επισκέπτονται το βουνό για στιγμές απόλυτης ηρεμίας και χαλάρωσης. Tα καλά νέα είναι ότι ακόμη και μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και Elias, το Πήλιο παραμένει ένας ιδανικός προορισμός για εξόρμηση .

φωτό: Μιχάλης Τσιλοχρήστος / @mixostsi

Υπάρχουν πολλές επιλογές στις ξενοδοχειακές μονάδες, δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές από τον Δήμο, στις κάπως πιο απομακρυσμένες από τις κεντρικές πλατείες, όπως για παράδειγμα εκείνες που βρίσκονται κάποια μέτρα πάνω από την πλατεία της Μακρινίτσας. Ωστόσο μιλώντας με κατοίκους κι επιχειρηματίες του Πηλίου, το συμπέρασμα είναι πως το βουνό με την ξεχωριστή βλάστηση και μυρωδιά παραμένει ένας υπέροχος προορισμός που έχει να προσφέρει πολλά.

Στο μονοπάτι των Κενταύρων / φωτό: Εβίτα Τσιλοχρήστου

Ο κάτοικος κι επιχειρηματίας της περιοχής με εμπειρία στην εστίαση, τη φιλοξενία αλλά και τον εθελοντισμό – καθώς πρόκειται για μέλος της ομάδας που έσπευσε να βοηθήσει αποκλεισμένους κατοίκους, αλλά και στην αποκατάσταση των ζημιών – Φίλιππος Καραΐσκος, αφηγείται στο Μarie Claire την υπάρχουσα κατάσταση και οι περιγραφές του μας ταξιδεύουν στο μαγευτικό βουνό.

«Αυτή την περίοδο, το Πήλιο είναι ομορφότερο από ποτέ. Όντως από τις πλημμύρες δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα. Χωριά απομονώθηκαν, δεν υπήρχε σύνδεση σπιτιών με τους δρόμους οι οποίοι καταστράφηκαν, ειδικά στα σημεία που υπήρχαν ρέματα. Τώρα πλέον το οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί  – προφανώς όχι στην αρχική του μορφή, γιατί πρέπει να γίνουν μελέτες – αλλά περνάνε όλων των ειδών τα οχήματα, όπως λεωφορεία, φορτηγά ακόμη και φορτωμένα με χώμα και πέτρες που πηγαίνουν σε όλο το Ανατολικό Πήλιο για επισκευές. Τα σημεία που είχαν κοπεί, έχουν αποκατασταθεί. Έρχεται κανείς στα μέρη μας κανονικά.

Τα μήλα, τα κάστανα έχουν αυτή την περίοδο την τιμητική τους, ενώ τα μαγαζιά με βότανα και όλα τα τοπικά προϊόντα παραμένουν ανοιχτά.

»Τόσο προς τα μέρη που κινούμαι εγώ, που είναι τα χωριά Πορταριά, Μακρινίτσα, όσο και στο Νότιο Πήλιο, που βρίσκονται οι Μηλιές, οι Πινακάτες και άλλα όμορφα χωριά, όλα λειτουργούν κανονικά.

Tο τρένο του Πηλίου ή αλλιώς ο Μουτζούρης. Φωτό: Μιχάλης Τσιλοχρήστος/ @mixostsi

»Στους φθινοπωρινούς και χειμερινούς προορισμούς για παράδειγμα, στην Πορταριά, στη Μακρινίτσα, έρχεσαι κανονικά όπως πριν. Είτε από την Άλλη Μεριά, είτε από τον Άνω Βόλο. Ο δρόμος που έχει ακόμη πρόβλημα, είναι εκείνος που περνάει από την Κουκουράβα για Μακρινίτσα, δίχως αυτό να σημαίνει ότι το χωριό είναι αποκομμένο. Υπάρχει κανονικά πρόσβαση μέσω της Πορταριάς, όπως προείπαμε. Κάποιος που έρχεται από την Αθήνα στο Πήλιο θα ακολουθήσει ακριβώς τον ίδιο δρόμο με πριν και θα φτάσει στον προορισμό του. Όλα τα χωριά είναι προσβάσιμα. Ακόμη και στο Ανατολικό Πήλιο – πλην των παραλιακών χωριών που ούτως ή άλλως αυτή την περίοδο δύσκολα επισκέπτεται κανείς – τα υπόλοιπα, όπως Τσαγκαράδα, Μηλιές, Βυζίτσα, Πινακάτες, είναι μια χαρά και λειτουργούν σχεδόν όλα τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία. Εστιάζοντας στην Πορταριά και στη Μακρινίτσα, λειτουργεί τουλάχιστον το 70% των ξενοδοχειακών μονάδων – κάποιοι μικροί ξενώνες μόνο είναι κλειστοί – και σχεδόν το 100% της εστίασης.»

Κάποιος που έρχεται από την Αθήνα στο Πήλιο θα ακολουθήσει ακριβώς τον ίδιο δρόμο με πριν και θα φτάσει στον προορισμό του. Όλα τα χωριά είναι προσβάσιμα.

Το χωριό Πορταριά

«Σίγουρα πρέπει να γίνουν μελέτες, ώστε να επανέλθει το οδικό δίκτυο στην αρχική του μορφή. Αυτές είναι αρμοδιότητες της Περιφέρειας κυρίως, αλλά και του Δήμου. Έχουν αποκατασταθεί κάποιες ζημιές, αλλά αυτή την περίοδο το βάρος έχει πέσει στον ποταμό Κραυσίδωνα, στον Βόλο. Ο κόσμος τρόμαξε με όσα είδε και είναι λογικό, αλλά το Πήλιο παρά τις δοκιμασίες, παραμένει ένας υπέροχος προορισμός και είναι έτοιμο να υποδεχτεί τον κόσμο του. Και στην περίπτωση μιας φυσιολογικής βροχόπτωσης, πρόκειται για ένα ασφαλές μέρος. Όπως χθες για παράδειγμα που έβρεξε και όλα είναι στη θέση τους.»

Tο Πήλιο παρά τις δοκιμασίες, παραμένει ένας υπέροχος προορισμός και είναι έτοιμο να υποδεχτεί τον κόσμο του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Evita Tsilochristou (@evitatsi)

«Από την αρχή της καταστροφής μέχρι τώρα, υπάρχουν εθελοντικές ομάδες και σύλλογοι της περιοχής, που προσπαθούν για την αποκατάσταση μονοπατιών, πεζοπορικών διαδρομών κλπ. Αυτό που προσπαθούμε στην περιοχή όσοι είμαστε ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφέ, αλλά και ξενοδοχειακών μονάδων, είναι να κρατήσουμε την ποιότητά μας σε υψηλά επίπεδα, όπως συνέβαινε και πριν. Η διάθεση των προϊόντων παραμένει καλή αν και υπήρχε μεγάλο άγχος, κυρίως από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς για τη συγκομιδή των μήλων, αλλά ευτυχώς με την αποκατάσταση του δρόμου, όλα λειτουργούν σωστά και δεν υπάρχει έλλειψη γενικότερα σε κάποιο προϊόν.

Σίγουρα εκεί που υπάρχει διαφορά για την ώρα, είναι στα παραλιακά χωριά. Οι παραλίες έχουν αλλάξει εικόνα, αλλά τα χωριά που αποτελούν χειμερινούς προορισμούς όπως η Μακρινίτσα και η Πορταριά, παραμένουν ίδια και στη θέση τους και περιμένουν τον κόσμο. Ναι μεν υπήρξε καταστροφή, αλλά μπήκαμε πολύ γρήγορα στη διαδικασία αλλαγής και γρήγορης επαναφοράς του σκηνικού. Κάποιοι νομίζουν ότι κάποια σημεία έχουν εξαφανιστεί, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Υπάρχουν μόνο κάποια μεμονωμένα περιστατικά, όπως κάποια σπίτια που ήταν χτισμένα κοντά σε ρέμα κλπ. Τα καλντερίμια μέσα στα χωριά είναι αλώβητα και κατάλληλα για χαλαρωτικό περπάτημα ανάμεσα σε μουσεία, εκκλησίες, παλιά αρχοντικά. Ο Βόλος φυσικά είναι δίπλα, αρκετά καθαρός σιγά σιγά και με πολλές επιλογές αφού λειτουργούν τα πάντα.»

Τα καλντερίμια μέσα στα χωριά είναι αλώβητα και κατάλληλα για χαλαρωτικό περπάτημα ανάμεσα σε μουσεία, εκκλησίες, παλιά αρχοντικά.

Η Μακρινίτσα χιονισμένη – φωτό: Μιχάλης Τσιλοχρήστος, @mixostsi

Μήπως το επόμενο Σαββατοκύριακο θα σας βρει στο Πήλιο;

Λίγες δραστηριότητες που θα γεμίσουν ευχάριστα τις ώρες σας

Το Βυζαντινό Μουσείο Μακρινίτσας (τηλ. 24280-90016, makrinitsamuseum.gr) ξεκινά να επαναλειτουργεί από το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και θα είναι ανοιχτό: Δευτέρα – Πέμπτη 10.00-16.00 και Παρασκευή – Κυριακή 10:00 – 18:00. Κόστος Εισιτηρίου 2 ευρώ για τους ενήλικες, 1 ευρώ για τα παιδιά και για τα οργανωμένα γκρουπ.

Πεζοπορία στα πρώτα 100 μέτρα του μονοπατιού των Κενταύρων που έχει αποκατασταθεί από εθελοντές. Γίνεται προσπάθεια και για το υπόλοιπο.

Το τρένο του Πηλίου, διαδρομή Άνω Λεχώνια – Μηλιές

Εστιατόρια και καφέ με ξεχωριστή θέα και γευστικά τοπικά προϊόντα

Μαθήματα μαγειρικής στη Φάρμα Καραΐσκου (κατόπιν συνεννόησης)

Περπάτημα στη φύση

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below