Η Άλκη Ζέη κοριτσάκι ακόμα. Η Άλκη Ζέη με την οικογένειά της. Η Άλκη Ζέη σε ταξίδια. Η Άλκη Ζέη με τη Διδώ Σωτηρίου. Η Άλκη Ζέη περικυκλωμένη από τους μικρούς αναγνώστες της, που ανυπομονούν για ένα αυτόγραφό της.
Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με τίτλο «Άλκη Ζέη 1923-2020. Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης» μάς προσκαλεί σε μια διαδρομή σε ολόκληρη τη ζωή της αγαπημένης δημιουργού, μέσα από αρχειακό και οπτικοακουστικό υλικό, ανέκδοτα γραπτά και προφορικά ντοκουμέντα. Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, από τις 16/03 έως τις 30/04, στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Έτους 2023 Άλκη Ζέη», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή της.
Τα έργα της, υψηλής λογοτεχνικής αξίας, διαπνέονται από τον καθαρό τρόπο γραφής της, τη γλωσσική αρτιότητα, την κριτική στάση απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, το χιούμορ και τη διεισδυτική ματιά στα γεγονότα, χαρακτηριστικά που τα κάνουν διαχρονικά και δημοφιλή σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες αναγνώστες. Επιπλέον, καθώς στο σύνολό τους έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν σε πολλές χώρες, η Άλκη Ζέη συστήνεται ως πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό και, υπό αυτή την έννοια, είναι συγγραφέας-πολίτης του κόσμου.
Καθώς τα έργα της στο σύνολό τους έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν σε πολλές χώρες, η Άλκη Ζέη συστήνεται ως πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό και, υπό αυτή την έννοια, είναι συγγραφέας-πολίτης του κόσμου.
Με το έργο της πέτυχε να εγγράψει τις ιδιωτικές προκρίσεις και στάσεις ζωής, τους πόθους και τα πάθη των ανθρώπων-ηρώων της, στο πλαίσιο της Ιστορίας, της οποίας κρίσιμα συμβάντα, γεγονότα και στιγμές κατά τον «σύντομο 20ό αιώνα» ρυθμίζουν το βηματισμό των πρωταγωνιστών της.
Η ίδια είχε γράψει για τη σχέση του συγγραφικού έργου της με την Ιστορία: «Από τα μικρά μου χρόνια ως σήμερα, ας μην πω με ακρίβεια πόσα είναι γιατί θα τρομάξω κι εγώ η ίδια, έζησα έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές. Δεν τα έζησα σαν απλός παρατηρητής, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά κι έτσι και να ήθελα δεν θα μπορούσε το συγγραφικό μου έργο να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα αυτά που συγκλόνισαν τον τόπο μας. Άθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου, λοιπόν, έργο, θέλω δεν θέλω, είναι γεμάτο ιστορία… Αν πέτυχα να κάνω τα παιδιά να την ακούσουν τουλάχιστον, το μέλλον θα δείξει».
«Άθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου, λοιπόν, έργο, θέλω δεν θέλω, είναι γεμάτο ιστορία…»
Στην έκθεση αποκαλύπτονται τα έργα και οι μέρες της, οι άνθρωποι στην εμπλοκή τους με την Ιστορία (ιδίως ο σύντροφος της ζωής της Γιώργος Σεβαστίκογλου), οι τόποι της (η γενέθλιος Αθήνα, αλλά και η Σάμος, η Χίος, η Ρώμη, το Παρίσι, η Τασκένδη, η Μόσχα), τα γεγονότα, που συνέτειναν ώστε να κυοφορηθούν τα έργα της και όλα όσα εκεί μνημονεύονται.
Info
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ / ΠΕIΡΑΙΩΣ 138 I Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου Αθήνα I 210 3453111 Ι Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή:10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00-22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά Ι Τιμή εισιτηρίου: € 6, € 5. www.benaki.org
Επιμέλεια έκθεσης: Σίσσυ Παπαθανασίου. Σχεδιασμός: Μαρία Στέφωση