Επειδή αυτές τις μέρες το “τσούζουμε” λιγάκι παραπάνω (θα μείνει μεταξύ μας), οι καλύτεροι μπάρμεν στον κόσμο δίνουν οδηγίες επιβίωσης για το lockdown hangover.
Όταν είσαι ο καλύτερος μπάρμαν του κόσμου -ο «μαέστρος»- το hangover είναι στις παράπλευρες απώλειες του επαγγέλματος. «Το καλό με το hangover», εξήγησε γελώντας ο Salvatore Calabrese, «είναι ότι δεν είσαι ποτέ μόνος!». Ένα ζεστό παντς για το κρύο. Μπορεί και λίγο λικέρ. Και μετά, το λευκό, κόκκινο και ροζέ που ταιριάζει με τo ψητό…
Αυτός είναι ο λόγος που συγκέντρωσε όλες τις συνταγές από τους μπάρμεν στον κλασικό, πλέον, οδηγό του που έχει κλείσει μια δεκαετία, How to Cure a Hangover (εκδ. Little Books). Kαι μπορεί να μην είναι η απόλυτη θεραπεία αλλά είναι μια καλή αρχή!
Προσοχή! Πριν να αρχίσεις να πίνεις ετοίμασε –τουλάχιστον- το στομάχι με μια φέτα ανανά που περιέχει ειδικά ένζυμα για την πέψη, και πολύ νερό. Και ποτέ, ποτέ, ποτέ μην ξεκινήσεις να πίνεις νηστική -ένας λόγος που οι γυναίκες έχουν χειρότερα hangovers από τους άντρες.
Το επόμενο πρωί δοκίμασε να φας λίγο γιαούρτι και να πιείς ένα ποτήρι ζεστό νερό με λίγο λεμόνι. Είναι δύσκολο αλλά «στρώνει» το στομάχι ενώ το λεμόνι δίνει την βιταμίνη C που έχει χαθεί με την αφυδάτωση από το αλκοόλ. Kαι είπαμε, με μέτρο. Μέτρο!
Οι κλασικές συνταγές
Tρία καρότα, ο χυμός από τρία πορτοκάλια, δυο μήλα και δυο φέτες τζίντζερ στο μπλέντερ για να αναπληρωθούν οι βιταμίνες.
Ένα μαύρο καφέ με ένα τοστ με λιωμένο τυρί ή ένα κρουασάν σοκολάτας για το μαγνήσιο, και πολύ πολύ νερό.
Βιταμίνη Β –δεν είναι ανάγκη σε συμπληρώματα, υπάρχει και στο ψωμί και τους ξηρούς καρπούς-, πολύ νερό και νερό καρύδας για τα ένζυμα.
Νερό και Coca-Cola. Η Coca-Cola φτιάχτηκε αρχικά με την συνταγή bitter και κατά ένα παράδοξο τρόπο, «στρώνει» το στομάχι.
Χυμό γκρέιπ φρουτ για κάτι πικρό και τοστ με λιωμένο τυρί και μπέικον για αλμυρό.
Και τα κοκτέιλ
Στο στυλ της γνωστής «ομοιοπαθητικής» -χωρίς παρεξήγηση από τους ομοιοπαθητικούς!-, «το ποτό με ποτό περνάει!»
Ηair of the Dog, κοκτέιλ με τζιν, χυμό λεμονιού, δυο-τρεις σταγόνες ταμπάσκο και μια φέτα κόκκινη πιπεριά.
Suffering Bastard, ρούμι με χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού και λικέρ.
Βanana Cow, ρούμι με λικέρ μπανάνας, γρεναδίνη, μια φέτα μπανάνα και μοσχοκάρυδο.
Aperol Grapefruit Fizz: ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι λίγο μέλι με ένα ξύλο κανέλας. Προσθέτετε το χυμό από δυο γκρειπ φρουτ και ένα λεμόνι, και μια δόση Aperol.
Fernet-Branca (ιταλικό bitter) και ginger ale: Η ελληνική εκδοχή της ginger ale είναι η κερκυραϊκή τσιτσιμπύρα που δεν έχει καμία σχέση με μπύρα αφού πρόκειται για αναψυκτικό με τζίντζερ.
Cincuenta-Cinquanta, μισή δόση τεκίλα mescal Del Maguey Vida και μισή δόση bitter Fernet-Βranca.
Guinness ή Bloody Mary με μπέικον. Η μπίρα έχει ένζυμα και το μπέικον λιπαρά για να «στρώσει» το στομάχι!
Drink of Shame, Bloody Mary, με κέτσαπ και ταμπάσκο.
Από την Τατιάνα Οικονομίδου. Πηγή: olivemagazine.gr