Τις αρχές, τις καλλιτεχνικές προτάσεις αλλά και το συνολικό όραμα της διεύθυνσής της παρουσίασε η νέα Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ), Συραγώ Τσιάρα, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάση» της Εθνικής Πινακοθήκης.
Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για τον Σύγχρονο Πολιτισμό, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, η κυρία Τσιάρα σκιαγράφησε το πολιτιστικό αλλά και το κοινωνικό αποτύπωμα που επιδιώκει εφεξής ο οργανισμός, σε ένα περιβάλλον όπου «η ερμηνεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η επικοινωνία με την κοινότητα τόσο σε αναλογικό όσο και σε ψηφιακό περιβάλλον, και η προώθηση της κριτικής σκέψης, σε συνδυασμό με τον διαμοιρασμό της γνώσης και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, ανατροφοδοτούν και διευρύνουν το ρόλο της Εθνικής Πινακοθήκης».
Σε συνέπεια προς τις αρχές για τις οποίες δεσμεύτηκε (Συμπερίληψη – Βιωσιμότητα – Κοινωνική Διαπερατότητα – Δημόσια Λογοδοσία – Διάκριση – Συνέργεια – Πολυφωνία), ξεδίπλωσε τον προγραμματισμό για τα έτη 2023-2024, όπου ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων:
– Η έκθεση «Κωνσταντίνος Παρθένης. Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του» παρατείνεται μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2023. Θα συνοδεύεται από επιστημονική συνάντηση αλλά και μια θεατρική παράσταση-διαφορετική ματιά στο ‘30 του Παρθένη: τις σχέσεις, τις ίντριγκες, τα κουτσομπολιά μιας εποχής που έχει εξιδανικευτεί στο πέρασμα των χρόνων.
-Μια ομαδική έκθεση με θέμα το «Αστικό Βίωμα» έρχεται την άνοιξη του 2023. Θα παρουσιαστούν έργα δεκάδων Ελλήνων καλλιτεχνών από τις εικαστικές τέχνες, αλλά και τον κινηματογράφο, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.
-Μια μεγάλη διεθνής έκθεση με θέμα «τη Δημοκρατία και την Τέχνη στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία», και αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων αδιάλειπτης δημοκρατίας στη χώρα μας, έρχεται την άνοιξη του 2024. Για τις ανάγκες της η ΕΠΜΑΣ έχει ξεκινήσει συνεργασία με μουσεία και ερευνητικά ιδρύματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία και, για πρώτη φορά διεθνώς, εξετάζει τις κοινές και διακριτές ιστορικές διαδρομές στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Θα πλαισιωθεί από συνέδριο, εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μυθοπλασίας, δημόσιες συζητήσεις και άλλες δράσεις.
-Σε επαναλειτουργία τίθενται η Γλυπτοθήκη στο Άλσος Στρατού, η Βιβλιοθήκη και το Αρχείο της ΕΠΜΑΣ, ενώ εγκαινιάζεται η Αίθουσα Δυτικοευρωπαϊκής Τέχνης, εντός της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου θα παρουσιάζονται 47 έργα που ενέπνευσαν και την εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία. Μεταξύ αυτών, και το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πικάσο, που είχε κλαπεί το 2012.
-Δύο νέα προγράμματα, «Η Συλλογή ως Εργαστήριο» και ο «Ενδιάμεσος Χώρος», προστίθενται προκειμένου αφενός να δώσουν το κίνητρο στους επισκέπτες της Εθνικής Πινακοθήκης να επιστρέφουν ξανά και ξανά στο χώρο, αφετέρου να εγκαινιάσουν μια συνομιλία ανάμεσα στις ιστορικές συλλογές και τη σύγχρονη τέχνη.
-Ειδικές δράσεις εμπλουτίζουν όλα τα Παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης, από την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη στη Σπάρτη και το Μουσείο Καπράλου στην Αίγινα μέχρι το Παράρτημα Ναυπλίου, το Παράρτημα Κέρκυρας και το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης. Η ΕΠΜΑΣ εντάσσει την τέχνη στην καθημερινότητα της κοινωνίας διοργανώνοντας εκθέσεις, ημερίδες, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν όλους μας.
-Η εκπαίδευση αναδεικνύεται σε κομβικό άξονα. Η Εθνική Πινακοθήκη, παράλληλα με δοκιμασμένες πρακτικές, όπως ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, εισάγει προγράμματα κατάλληλα για παιδιά από 18 μηνών και πάνω, θεματικές ξεναγήσεις δύο Σάββατα τον μήνα, καθώς και ξεναγήσεις στα αγγλικά. Επιπλέον, θα συνεργαστεί με το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – Διαπολιτισμικό Κέντρο «Πυξίδα», συμβάλλοντας στη διαδικασία ένταξης των παιδιών και των οικογενειών τους στο νέο κοινωνικό τους περιβάλλον.
Info
Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Βασ. Κωνσταντίνου 50, Αθήνα. Επισκεφθείτε το νέο site της ΕΠΜΑΣ: www.nationalgallery.gr
Παρακολουθήστε ένα βίντεο για την ιστορία της Εθνικής Πινακοθήκης: