Μην περπατάς μόνη σου τη νύχτα, να αποφεύγεις τα σκοτεινά στενά, να κρατάς τα κλειδιά στα χέρια σου, μην ανοίγεις σε αγνώστους… Υπάρχουν πολλές ακόμα τέτοιες συμβουλές που τα κορίτσια ακούν από την οικογένεια ή λέει η μια γυναίκα στην άλλη. Κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε υπό τον φόβο ότι κάτι κακό μπορεί να μας συμβεί αν πράξουμε το αντίθετο. Γιατί έχουμε δει στις ειδήσεις, έχουμε διαβάσει στις εφημερίδες και το διαδίκτυο ή έχουμε ακούσει από φίλους και γνωστούς ανάλογες ιστορίες.
Τον Οκτώβριο του 2017 οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο που είχε λεπτομέρειες για την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στη βιομηχανία του κινηματογράφου με ισχυρισμούς κατά του παραγωγού Harvey Weinstein –καταδικάστηκε από το δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2020. Το άρθρο ανέδειξε τη δύναμη του κινήματος #MeToo που πρωτοξεκίνησε από την Αφροαμερικανή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Tarana Burke, το 2006. Ξαφνικά, πήρε τεράστια έκταση και άνθρωποι από όλο τον κόσμο μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες στα social media κάνοντάς το πιο δυνατό φεμινιστικό κίνημα της σύγχρονης ιστορίας.
Ξεκίνησε με ηθοποιούς κι άλλους ανθρώπους από τη βιομηχανία του κινηματογράφου και τη σκυτάλη πήραν γυναίκες αλλά και άνδρες από όλο τον κόσμο -ακόμα και μετανάστες που ρίσκαραν την ασφάλειά τους μιλώντας για την κακοποίηση που είχαν υποστεί.
Ένα χρόνο μετά, τον Οκτώβριο του 2018, κι ενώ το κίνημα #MeToo συνέχιζε να είναι δυνατό, η ακτιβίστρια Danielle Muscato έκανε μια υποθετική ερώτηση σε όλες τις γυναίκες μέσα από το Twitter της. “Τι θα κάνατε αν απαγορευόταν η κυκλοφορία σε όλους τους άνδρες μετά τις 9 το βράδυ;”
Ladies, a question for you:
“What would you do if all men had a 9pm curfew?”
Dudes: Read the replies and pay attention.#metoo #Kavanaugh #Cosby #feminism #maleprivilege #privilege
— Danielle Muscato (@DanielleMuscato) September 25, 2018
Οι απαντήσεις που ακολούθησαν ήταν απρόσμενες γιατί στην πλειοψηφία τους ήταν η επιθυμία για βραδινή βόλτα ή τρέξιμο χωρίς την έκθεση σε κίνδυνο. Η διάσταση που πήρε το tweet δείχνει πώς ο φόβος της παρενόχλησης, όποιου είδους, είναι μια παγκόσμια πανδημία ανεξάρτητα από το μέρος του κόσμου όπου ζεις. Ειδικά το βράδυ, υπάρχει ένας φόβος κι ένα άγχος τα οποία οι περισσότερες γυναίκες κουβαλούν σαν φορτίο.
Τι θα έκαναν λοιπόν οι γυναίκες αν απαγορευόταν η κυκλοφορία σε όλους τους άνδρες μετά τις 9 το βράδυ; Κάποιες γυναίκες απάντησαν ότι θα έκαναν κάτι περιπετειώδες -όπως το να πάνε βραδινή βόλτα.
Oh my god. The mind reels. Go dancing? Take a walk? Open the front door without fear? https://t.co/v66MM38Btf
— Emily L. Hauser אלה אסתר (@emilylhauser) September 30, 2018
I’d walk a city in peace. https://t.co/EhnQY2JI2T
— Sonja Yoerg (@SonjaYoerg) September 27, 2018
Άλλες απάντησαν ότι θα το έριχναν στη γυμναστική.
I’d run at night.
I 👏 would 👏 run 👏 so 👏 much 👏 at 👏 night 👏 https://t.co/ToE2odrFAq
— Katie Riley (@KatherineERiley) October 1, 2018
Ή θα χάζευαν το φεγγάρι.
Sit on the beach at night. https://t.co/MEAMr4R91I
— enthusiastiKAYLI (@KayliVee) October 1, 2018
Άλλες θα έτρεχαν φορώντας και τα δύο ακουστικά στα αυτιά τους, χωρίς να αγχώνονται να περάσουν στο άλλο πεζοδρόμιο αν δουν κάποιον ύποπτο ή χωρίς να φοβούνται να μπουν στο δασάκι.
Run with both earbuds in, AT NIGHT. Not cross the road to the other sidewalk. I wouldn’t worry about keeping my phone in my hand and locking my door the second I got inside the car. Walk in the woods, because it’s beautiful at night. https://t.co/NEQ73e8ltK
— Karma Brown (@KarmaKBrown) September 27, 2018
Φυσικά, υπήρξαν κι αυτές που διαφώνησαν θεωρώντας ότι έτσι στιγματίζουμε όλους τους άνδρες ως δράστες.
Your question is not realistic. Just stop!!! Think of an intelligent question. Stop causing conflict.
— Stephanie (@Stephan48873239) October 2, 2018
Έσπευσαν όμως άλλες γυναίκες να ξεκαθαρίσουν ότι δεν ευθύνονται όλοι οι άνδρες, απλά μερικές φορές δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τους “κακούς” από τους “καλούς”.
How the hell are we supposed to know who the “good” guys are? I have excellent “bad people” radar but a few that didn’t trip the alarm have surprised me in an unpleasant way. What we are talking about is being able to go out without the constant hyper vigilance & defensive mode.
— Scorched Earth Vintagecat (@vintage_vendor) October 2, 2018
I’m married to a very good man of fairly imposing size. Of the two of us, I’m the gatekeeper as he’s so trusting. I think, that must be nice. It is his male privilege that he just “operates” when/where he needs to without the worry, the jaundiced eye that I have developed.
— Scorched Earth Vintagecat (@vintage_vendor) October 2, 2018
Όλες οι απαντήσεις είναι απλά πράγματα και δείχνουν πώς θα έπρεπε να είναι η κατάσταση. Οι γυναίκες θα πρέπει να νιώθουν ελεύθερες να πάνε για τρέξιμο το βράδυ χωρίς να πρέπει να είναι συνεχώς σε alert. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτό το thread ήταν αρκετά σοκαριστικό και για κάποιους άνδρες που το διάβασαν και μπήκαν στην διαδικασία να απαντήσουν με ορισμένους από αυτούς να λένε ότι θεωρούσαν τις ελευθερίες τους αυτονόητες.
Wow, I feel horrible right now. None of this has ever occurred to me as an issue. I run, I go do whatever I want whenever I want.
Why aren’t women filled with uncontrollable rage all the time?
— Houston Wolf (@houstonwolf) September 26, 2018
As a fellow runner and male, is there any way to show I’m not a threat? Or just keep my distance? Sometimes I do the polite “fellow runner nod” but now I worry that could be misinterpreted. These replies are heartbreaking and infuriating.
— Kris White (@krisryanwhite) September 26, 2018
I’m so sorry this is how women feel. I do not feel fear while walking alone at night. I’ve understood both sides for years now and I will cross a street so a woman doesn’t feel threatened
— Rob Rockley (@pickled_idiot) September 28, 2018
Σίγουρα κανείς δεν φανταζόταν το 2018, πολύ πριν μπει στη ζωή μας ο κορωνοϊός, ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να μοιάζει με ρεαλιστικό σενάριο. Μακάρι και το σενάριο της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών στον πλανήτη μας να γίνει μια μέρα η πραγματικότητα στην οποία ζούμε.
Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, θυμηθήκαμε αυτό το thread ελπίζοντας πως μια μέρα οι γυναίκες θα καταφέρουν να περπατάνε στο δρόμο χωρίς κανένα φόβο και χωρίς να χρειάζεται να απαγορευτεί η κυκλοφορία σε όλους τους άνδρες για να νιώσουν ασφαλείς.
Αυτή τη χρονιά έγινε κι ένα σημαντικό βήμα στη χώρα μας. Δημοσιεύτηκε η 1η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών στην Ελλάδα με αφορμή αυτή την Παγκόσμια Ημέρα και είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη, που βιάστηκε και δολοφονήθηκε με απάνθρωπο τρόπο. Η μητέρα της μίλησε στο Marie Claire και την Εβίτα Τσιλοχρήστου στέλνοντας το δικό της μήνυμα, για να μην υπάρξουν άλλες Ελένες.
“Όποιος ξέρει πρέπει να ανοίγει το στόμα του, να μιλά, να καταγγέλλει και να ειδοποιεί. Ας ειδοποιούν έστω τις οικογένειες“, αναφέρει. “Κρύβονται πολλές αλήθειες. Μετά την δολοφονία της Ελένης με έχουν προσεγγίσει πολλές κοπέλες και μου έχουν εκμυστηρευτεί πολλά. Αλλά το θέμα είναι να υπάρχουν επίσημες καταγγελίες.”
Και είναι εξίσου σημαντικό με το να μιλούν, το να τις ακούμε.