Ακόμα και εμείς, στον λεγόμενο δυτικό κόσμο, προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς επηρεάζει το Ίντερνετ την καθημερινότητά μας, τις σχέσεις μας και την υγεία μας, κάθε πτυχή της ζωής μας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να φανταστούμε πόσο ριζικά άλλαξε μια κοινότητα του Αμαζονίου που το υποδέχτηκε μέσα σε μία νύχτα. Αυτό προσπάθησε να διαπιστώσει ένας δημοσιογράφος των New York Times, o Jack Nicas, που επισκέφτηκε μαζί με τον φωτογράφο Victor Moriyama απομονωμένα χωριά της φυλής Marubo, στην καρδιά του τροπικού δάσους. Για να φτάσουν μέχρι εκεί, χρειάστηκε να περπατήσουν περίπου 80 χιλιόμετρα.

Τι μοιράστηκε σε ένα βίντεο, από αυτό το πείραμα που εξελίσσεται σε ζωντανό χρόνο;

«Είναι μια φυλή αυτόχθονων που έχει ζήσει για εκατοντάδες χρόνια, αν όχι περισσότερα, σε μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Αμαζονίου. Ήταν εντυπωσιακό λοιπόν για μένα να βλέπω αυτή την αντίθεση, ανάμεσα στον παλιό, παραδοσιακό τρόπο ζωής των Marubo και τον νέο τρόπο, που σε εμένα φαίνεται πιο οικείος: δηλαδή, να βλέπω πολλούς σκυμμένους πάνω από τα κινητά τους, να γράφουν μηνύματα, να στέλνουν ηχητικά αρχεία, να παρακολουθούν βίντεο κλιπ. Είδα δύο αγόρια να βλέπουν το ένα βίντεο του Neymar Junior μετά το άλλο.

»Δεν είναι μια απόλυτα απομονωμένη φυλή. Πολλά μέλη της ήδη είχαν smartphones, που χρησιμοποιούσαν για να επικοινωνούν όταν πήγαιναν στην πόλη ή για να βγάζουν φωτογραφίες. Αλλά τον Σεπτέμβριο του 2023 ήρθαν κεραίες Starlink, που επικοινωνούν με το δορυφορικό σύστημα SpaceX του Elon Musk. Αμέσως το Ίντερνετ είχε τεράστια επιτυχία, ο κόσμος ήταν συνέχεια συνδεδεμένος, σε σημείο να δημιουργηθούν προβλήματα με το κυνήγι και τις καλλιέργειες που είναι απαραίτητα για τη ζωή τους. Έτσι αυτό που έκαναν οι ηγέτες της φυλής ήταν, σχεδόν σε όλα τα χωριά, να περιορίσουν τη χρήση του για μερικές ώρες το πρωί και το βράδυ και όλη την Κυριακή.

«Ο κόσμος ήταν συνέχεια συνδεδεμένος, σε σημείο να δημιουργηθούν προβλήματα με το κυνήγι και τις καλλιέργειες που είναι απαραίτητα για τη ζωή τους. Έτσι αυτό που έκαναν οι ηγέτες της φυλής ήταν, σχεδόν σε όλα τα χωριά, να περιορίσουν τη χρήση του».

»Οι Marubo γνώρισαν όλα τα οφέλη του Ίντερνετ, όπως τη δυνατότητα να τηλεφωνούν για βοήθεια σε περίπτωση ενός έκτακτου ιατρικού περιστατικού, να επικοινωνούν με διαφορετικά χωριά και να ενημερώνονται καλύτερα για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Ταυτόχρονα όμως τούς είδα να αντιμετωπίζουν την παραπληροφόρηση και τις διαδικτυακές απάτες, την πορνογραφία, τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια.

»Η μεγάλη διαφορά τους από τον υπόλοιπο κόσμο, που είχε στη διάθεσή του δεκαετίες για να επεξεργαστεί το τι σημαίνει το Ίντερνετ για την κοινωνία, είναι ότι χρειάστηκε να τα αντιμετωπίσουν όλα μαζί, με τη μία. Οι ηγέτες της φυλής είπαν επίσης ότι όσο περισσότερο μπαίνουν οι νέοι στο Ίντερνετ τόσο περισσότερο ενδιαφέρονται, φυσικά, για τον εξωτερικό κόσμο και σκέφτονται να εγκαταλείψουν το δάσος. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα γηραιότερα μέλη της φυλής, που φοβούνται ότι θα πεθάνουν ο πολιτισμός, οι παραδόσεις και τα έθιμα των Marubo σε εκείνα τα απομονωμένα χωριά».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below