H ταξιδιωτική τάση που εδώ και καιρό συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο αριθμό ακολούθων είναι το solo traveling. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να κάνουν το δικό τους πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, χωρίς καμία άλλη υποχρέωση, που μόνο έτσι ξεκουράζονται ή, εν τέλει, που μόνο έτσι ευχαριστιούνται και το ταξίδι και τον προορισμό. Αν σκέφτεσαι να γίνεις solo traveler και θέλεις να πας για πρώτη φορά ταξίδι ή άλλου τύπου διακοπές μόνη σου, χρειάζεται να γνωρίζεις αυτά τα tips:
Ένας πολύ ενδιαφέρων τρόπος για να «μείνεις με τον εαυτό σου να σκεφτείς», όπως λένε πολλοί άνθρωποι μετά από έναν χωρισμό, είναι και το μοναχικό ταξίδι, στο πλαίσιο του οποίου μπορείς να ανακαλύψεις πολλά πράγματα για σένα. Ωστόσο, το ταξίδι εκ των πραγμάτων δεν πρέπει να είναι τόσο μοναχικό, με την έννοια ότι το συγγενικό ή το φιλικό σου περιβάλλον πρέπει να γνωρίζει σε γενικές γραμμές ποιο είναι το πρόγραμμά σου, πότε και πώς αναχωρείς, πότε και πώς επιστρέφεις, τι θέλεις να επισκεφτείς και αν έχεις προγραμματίσει να κάνεις κάτι πιο περιπετειώδες. Καλό είναι να γνωρίζουν σε ποιο ξενοδοχείο μένεις, καθώς και το αν έχεις συναντήσει κάποιους ανθρώπους εκεί. Πολύ καθησυχαστικό είναι, επίσης, το να ενημερώνεις τους υπαλλήλους τους ξενοδοχείου σου ότι φεύγεις π.χ. για μια μονοήμερη εκδρομή και αναμένεται να επιστρέψεις την επόμενη ημέρα. Δεν είπαμε να δίνεις αναλυτική αναφορά (αλλιώς ταξίδευες και με τη μαμά σου), πρέπει όμως να έχεις δώσει πληροφορίες σχετικές με τις κινήσεις σου σε ανθρώπους που, αν συμβεί κάτι, θα μπορούν να σε αναζητήσουν. Εννοείται πως αν ταξιδεύεις σε ξένη χώρα, πρέπει να έχεις εντοπίσει, πριν την επισκεφτείς, την πρεσβεία ή το προξενείο της Ελλάδας, όπου υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σε βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειαστείς.
Πριν ξεκινήσεις το ταξίδι σου πρέπει να έχεις μελετήσει ποια είναι τα ασφαλή μέρη για να κυκλοφορείς μόνη σου και πού χρειάζεται να πας με τη συνοδεία κάποιου, π.χ. ενός γκρουπ ξενάγησης. Εννοείται πως για να κλείσεις το ξενοδοχείο ή οποιοδήποτε άλλο μέρος όπου θα μείνεις, χρειάζεται να έχεις λάβει υπόψιν τις κριτικές που έχουν αναρτηθεί online για το μέρος ή, ακόμα καλύτερα, να ακολουθήσεις συμβουλές φίλων σου που έχουν πάει στο μέρος και που εμπιστεύεσαι. Η άμεση επαφή με τους ανθρώπους που σε φιλοξενούν είναι πολύ σημαντική, καθώς εκείνοι θα σε καθοδηγήσουν και σχετικά με τα μέρη όπου θα φας και θα ψωνίσεις, ενώ θα σε προειδοποιήσουν και για τυχόν απάτες που μπορεί να βρεθούν στο δρόμο σου, μιας και οι τουρίστες είναι συχνά ένας εύκολος στόχος για διάφορους μικροεγκληματίες. Εννοείται πως κατά τη διάρκεια της διαμονής σου θα πρέπει να έχεις την πόρτα σου κλειδωμένη και να μην ανοίγεις σε όποιον σού χτυπάει την πόρτα χωρίς να βεβαιώνεσαι από πριν ποιος είναι. Τέλος, κλείσε από πριν τα εισιτήρια στα μουσεία και τα λοιπά μνημεία που θέλεις να επισκεφτείς, ώστε να μη χρειάζεται να περιμένεις σε ουρές, χάνοντας χρόνο.
Βρες WiFi. Βασικά βρες όποιο WiFi είναι διαθέσιμο και, χωρίς να δίνεις πολλές πληροφορίες για το πού ακριβώς βρίσκεσαι, φρόντιζε να επικοινωνείς με συγγενείς και φίλους, ώστε να γνωρίζουν πού βρίσκεσαι. Επίσης, η σύνδεση στο Internet θα σε βοηθήσει στα πάντα, από το να βρεις τον κατάλληλο τρόπο συγκοινωνίας μέχρι το πού θα πάρεις εκείνο το παραδοσιακό ξύλινο μουσικό όργανο που σου ζήτησε η ανιψιά σου.
Μόλις φτάσεις στον προορισμό σου, βρες ένα ασφαλές σημείο για τα πολύτιμα αντικείμενα που κρατάς μαζί σου, δηλαδή κυρίως το τηλέφωνό σου, τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες σου, την ταυτότητα και το διαβατήριό σου. Είτε αυτό θα είναι μια κρυφή τσάντα μέσης, είτε ένα backpack με κρυφές θήκες, φρόντισε να μη βρίσκονται όλα μαζί και πάντα άφηνε για δική σου εξασφάλιση κάποια προπληρωμένη κάρτα – ιδανικά στο χρηματοκιβώτιο του δωματίου – σε περίπτωση που συμβεί κάτι και ξεμείνεις από χρήματα. Μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σου ή ένα σκαναρισμένο αντίγραφό του στο email σου μπορεί επίσης να φανούν χρήσιμα.
Αν λαμβάνεις συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, μέτρα σωστά τις ημέρες των διακοπών και του ταξιδιού και φρόντισε να πάρεις παραπάνω από επαρκή αριθμό φαρμάκων. Επίσης, φτιάξε ένα μίνι φαρμακείο με πράγματα που ίσως χρειαστείς και δεν είναι εύκολα διαθέσιμα σε άλλη χώρα, όπως π.χ. κάποια αντιβίωση. Εκεί θα τοποθετήσεις και ό,τι θα χρειαστείς για την παροχή πρώτων βοηθειών, όπως γάζες και αντισηπτικά.
Φυσικά, είναι δεδομένο ότι στις solo διακοπές σου πρέπει να προσέχεις την κατανάλωση αλκοόλ, τους ανθρώπους που σε πλησιάζουν για να σου ζητήσουν το οτιδήποτε, και γενικότερα πρέπει να είσαι σε επαφή με το ένστικτό σου ως προς την ασφάλεια – ή την έλλειψή της – κάθε μέρους που επισκέπτεσαι, ακόμα κι αν αυτό βρίσκεται στη χώρα σου. Αν για οποιονδήποτε λόγο αισθανθείς ανασφάλεια, φρόντισε να παραμείνεις σε δημόσιο χώρο ή ακολούθησε μια μεγάλη παρέα σε ένα εστιατόριο και μείνε κοντά τους. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από το προσωπικό των τοπικών επιχειρήσεων, ειδικά αν βρίσκεσαι στο δρόμο και αισθανθείς π.χ. ότι κάποιος σε παρακολουθεί.
Το βασικό είναι να ξεκινήσεις με καλή διάθεση και όλα τα υπόλοιπα θα τα βρεις. Ίσως μάλιστα πετύχεις κι άλλους solo travelers και κάνετε μαζί ορισμένες δραστηριότητες. Όπως και να ‘χει, φρόντισε εξαρχής κάθε παράμετρο που μπορεί να επηρεάσει το ταξίδι σου για να μπορέσεις να το απολαύσεις όσο καλύτερα γίνεται. Α, και βγάλε φωτογραφίες. Πολλές!