Τα κορίτσια που δουλεύουν σε εταιρείες έχουν καταλάβει, τον τελευταίο καιρό, το TikTok και καταγράφουν πώς κυλούν οι ημέρες τους στο γραφείο – από τη μετακίνηση, μέχρι να φτιάξουν το πρωινό τους, να φάνε τη σαλάτα τους και να διεκπεραιώσουν εργασίες μπροστά στην οθόνη, μέχρι την ώρα που θα φύγουν από τον χώρο εργασία τους, όλα παρουσιάζονται ιδανικά σε μικρά video στην εφαρμογή.
Γιατί, όμως, η γενιά Z απέκτησε ξαφνικά τόση εμμονή με το ωράριο 9-5 και την παρουσία στο γραφείο;
Αν γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω, όταν η επιδημία του Covid 19 ήταν στο αποκορύφωμά της θα θυμηθούμε πως το να εργαζόμαστε από το σπίτι (όσων το επάγγελμα προσφέρει αυτή τη δυνατότητα) ήταν η μόνη λύση. Τότε ήταν που τα αυστηρά ωράρια δεν υπήρχαν. Μπορούσες να ξεκινήσεις λιγάκι πιο αργά τη δουλειά σου και σίγουρα δεν τελείωνες ακριβώς μετά το πέρας των 8 ωρών.
@_rosetanaka come to work with me as a senior instructional designer with timestamps~ My favorite work vlog so far 🥹 this day was the best day ever at the office for me 😆🐾 #workvlog #asmrsounds #workwithme #officelife #officesetup #DailyRoutine #cometoworkwithme #timestamps @owalalife #owalasmoothsip @SonyElectronics @Logitech @Chobani @DJI Official @BAGGU ♬ original sound – Noah Kahan
Αφού οι απαγορεύσεις για τον κορωνοϊό ήρθησαν, ορισμένες εταιρείες συνέχισαν να εφαρμόζουν την εξ αποστάσεως εργασία ή τον συνδυασμό απομακρυσμένης εργασίας και μερικής παρουσίας στο γραφείο, δηλαδή το «υβριδικό μοντέλο» – συνήθως αυτό περιελάμβανε 2 ημέρες εργασίας από το σπίτι και 3 από το γραφείο ή το ανάποδο.
Πλέον, όμως, τα στοιχεία δείχνουν κάτι διαφορετικό. Η υβριδική ή εξ αποστάσεως εργασία χάνει τους θαυμαστές και τους ακολούθους της και η εργασία από το γραφείο κερδίζει ξανά έδαφος ανάμεσα στους εργαζομένους. Σύμφωνα με μια οικονομική έρευνα της ZipRecruiter, εταιρείας που βοηθά στην αναζήτηση εργασίας, η εξ αποστάσεως απασχόληση δεν είναι τόσο δημοφιλής σήμερα όσο ήταν στο αποκορύφωμα της πανδημίας. Διαβάστε εδώ περισσότερα.
Η τάση του «New Working Girl», μάλλον, έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω. Φαίνεται πως τα άψογα παρουσιασμένα video νεαρών κοριτσιών που ξυπνούν, ετοιμάζονται για δουλειά, φτάνουν στο γραφείο στην ώρα τους και εργάζονται 8 ώρες, με διάλειμμα και ιδανικό περιβάλλον, αρέσουν πολύ και κερδίζουν διαρκώς θαυμαστές.
Λογαριασμοί όπως οι @_rosetanaka, @iamsofiajavier και @laureise (όλοι ανήκουν σε κορίτσια της γενιάς Ζ) έχουν εκατομμύρια ακολούθους και τα video από την εργασιακή τους ρουτίνα θεωρούνται από τα πιο επιτυχημένα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1,7 εκατομμύρια βίντεο στο TikTok με το hashtag #OfficeLife και 880.000 με το hashtag #CorporateLife. Οι άνθρωποι μοιάζει να απολαμβάνουν να βλέπουν τη ζωή άλλων στο γραφείο, είτε ίσως επειδή μπορούν να ταυτιστούν με αυτό είτε ίσως επειδή θέλουν να δουν περισσότερο πώς μοιάζει ο εταιρικός τρόπος ζωής.
@_rosetanaka Come to work with me as a senior instructional designer👩🏻💻💌🍵 I love no meeting days! I feel so productive 🤭🤭 #asmrsounds #dailyvlog #asmr #workwithme #cometoworkwithme #matchalatte #officelife #workvlog @Logitech G @Owala @Jeep @Microsoft @Microsoft 365 @Microsoft Surface @paireyewear @CALPAK Travel ♬ original sound – rose🌱
Η Victoria Christie, executive editor του Girlboss, αν και εργάζεται από το σπίτι λατρεύει αυτό το περιεχόμενο. Παραδέχεται πως δεν κάνει ποτέ skip σε τέτοια video και εξηγεί πως δεν μπορεί να αντισταθεί στους ήχους του πάγου που χτυπά την ώρα που η κοπέλα στο video φτιάχνει το πρωινό της matcha τσάι ή στο πώς απαντάει σε emails πατώντας τα πλήκτρα στο διαμορφωμένο πληκτρολόγιό της ή τρώει τη σαλάτα και το φαλάφελ της.
Όπως γράφει σε σχετικό άρθρο της «Μπορεί να σκέφτεστε ότι είμαι τυχερή που δουλεύω από το σπίτι, αλλά υπάρχουν μέρες που θέλω να βγω έξω, να μην φοράω πια τις φόρμες και τις πυτζάμες μου. Θέλω να μου αποσπάσει την προσοχή η κουβεντούλα στο γραφείο ακόμα και να κουραστώ στο πήγαινε-έλα στη δουλειά. Έτσι, ενώ εγώ δουλεύω από τον καναπέ μου φορώντας ένα πουλόβερ και κάλτσες, παίρνω τη “δόση” μου για τη ζωή στο γραφείο, εικονικά, και ενδίδω στην “ρομαντικοποίηση της κουλτούρας του γραφείου”, όπως και η υπόλοιπη γενιά Z».
@laureise That chia seeding pudding was sooooo good and so filling. Recipe: In a blender add: – Milk of choice (about a cup maybe a little more – I eyed it) – Frozen or fresh strawberries (as many as your heart desires) – a serving of protein powder (I did vanilla) – maple syrup (optional but always delicious) – Blend. After it’s blended: – Add milk to a jar – Add three tablespoons of chia seeds – Put it in the fridge (I put mine in the fridge over night because I don’t have time to make this in the morning before work) And then top with whatever you like. So simple and delicious!! #whatieatinaday #whatiatetoday #corporatetiktok #coporatelife #9to5 ♬ original sound – Laureise Ruef
Η αντίθετη άποψη
Από την άλλη, η Helen Coffey, lifestyle writer του Independent, δεν θεωρεί αυτή την τάση «ρομαντικοποίησης» της εργασιακής ζωής στο γραφείο τόσο δελεαστική.
«Δεν υπάρχει σχεδόν καμία πτυχή της σύγχρονης ζωής στην οποία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μην έχουν διεισδύσει και να μην την έχουν αναγορεύσει σε κάποιο είδος προσδοκώμενης “αισθητικής”, από την απλή κατανάλωση νερού μέχρι την ταπεινή πράξη της τοποθέτησης των τροφίμων στο ψυγείο. Τίποτα, πλέον, δεν απλό και καθημερινό και πρέπει να αναγάγεται σε περιεχόμενο», γράφει.
«Τώρα έφτασε η σειρά του 8αώρου των εργαζομένων. Στο TikTok κυκλοφορούν άφθονα βίντεο με νεαρές γυναίκες που επιδεικνύουν μια “μέρα στη ζωή” ως “εργαζόμενα κορίτσια” στη μεγαλούπολη. Αυτά τα κλιπ περιέχουν όλα τα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής των τάσεων στα social media – πρωινή περιποίηση της επιδερμίδας και ρουτίνα γυμναστικής, κατανάλωση βρώμης στο γραφείο, τακτική ενυδάτωση, matcha lattes στο διάλειμμα για καφέ και απογευματινά kombuchas για καθημερινή αναζωογόνηση – συνήθως συνοδεύονται από μια απαλή φωνή, πιο ήρεμη από οποιονδήποτε υπάλληλο γραφείου έχω συναντήσει και μουσική που σε χαλαρώνει», συνεχίζει.
«Αυτή η γοητεία θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι πολλοί από τους εκπροσώπους της γενιάς Ζ έχασαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την πραγματική ζωή στο γραφείο, λόγω του Covid. Πολλοί από τη γενιά Z πήγαν κατευθείαν από τις εικονικές διαλέξεις στο πανεπιστήμιο σε μια μεταπτυχιακή εργασία και δούλευαν από το σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Πέντε χρόνια μετά, αυτή εξακολουθεί να είναι η πραγματικότητα για ορισμένους από αυτούς, καθώς το 16% του εργατικού δυναμικού του Ηνωμένου Βασιλείου δουλεύει πλήρως απομακρυσμένα. Στο 28%, σχεδόν το ένα τρίτο ακολουθεί το υβριδικό μοντέλο εργασίας ή και εργασίας στο γραφείο», αναφέρει στο κείμενό της προσπαθώντας να εξηγήσει την απήχηση αυτών των video.
@b1gbimbo what i ate at work today 💖 #whatieatinaday #wieiad #worklunch #lunchboxideas #lunchideas ♬ Yacht Club – MusicBox
Η ίδια, πάντως, δεν φαίνεται να επηρεάζεται τόσο και προειδοποιεί πως δεν θα έπρεπε να εξιδανικεύουμε αυτό που βλέπουμε, αλλά ούτε και την 8άωρη εργασία στο γραφείο.
«Ως πρώην “κορίτσι του γραφείου” που δούλευε 9 με 5, πέντε ημέρες την εβδομάδα, πρέπει να συμβουλεύσω κάθε νέο άτομο που κυνηγάει αυτό το εταιρικό όνειρο, που πωλείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να προχωρήσει με προσοχή. Ένα video λίγων δευτερολέπτων, το οποίο είναι γεμάτο με διαλείμματα για τσάι και δουλειές λίγο πριν από το μεσημεριανό γεύμα που σίγουρα διαρκούν περισσότερο από μία ώρα, δεν λένε πραγματικά όλη την ιστορία.
Ακούστε το από έναν εργαζόμενο γραφείου που είναι τώρα 16 χρόνια σε αυτό το παιχνίδι – όσο κι αν κάποιος περιφέρεται με τους όρους “slay” ή “walk with me” κατά τη διάρκεια του γρήγορου voiceover, το όλο θέμα συνήθως απέχει πολύ από το “λαμπερό” που θέλουν να μας παρουσιάσουν. Αυτό που τα video στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο ικανά να αποσιωπήσουν είναι η απίστευτα βαρετή, λεπτό προς λεπτό πραγματικότητα της καθημερινής δουλειάς στο γραφείο: οι ώρες που περνάς κοιτάζοντας μια οθόνη και βαθαίνοντας τις ρυτίδες του προσώπου σου, ρωτώντας οποιονδήποτε αν έχει παυσίπονο για να σε ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο που προκαλεί ο κακός φωτισμός της οροφής ή περπατώντας προς την κουζίνα για να γεμίσεις το μπουκάλι σου με νερό σκεπτόμενη το γιατί δεν καπνίζεις για να βγαίνεις πιο συχνά για διάλειμμα.
Το αποκορύφωμα είναι η στιγμή που περιμένετε όλη την ημέρα: Η ώρα που θα ανοίξετε το κουτάκι με το αναψυκτικό διαίτης και την οποία ονειρεύεστε ήδη από το πρωί. Φυσικά, η ζωή στο γραφείο δεν είναι μόνο κακή. Αλλά αυτό που οι TikToker προσπαθούν να κάνουν πιο ρομαντικό, δεν είναι απόλυτα αληθινό. Μέσα σε όλη την ανία και τις διαδρομές μπρος-πίσω στον κοινό βραστήρα υπάρχουν οι μικρο-αλληλεπιδράσεις που σου φτιάχνουν τη μέρα», καταλήγει αφήνοντάς μας τελικά με το ερώτημα: Αξίζει αυτός ο νέος τύπος του «εργαζόμενου κοριτσιού»;