Ο Παναγιώτης Βασιλάκος είναι ο πρώτος Έλληνας Bachelor και αυτομάτως έχει προσθέσει το όνομά του σε ένα από τα μακροβιότερα τηλεοπτικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο. Το σόου ξεκίνησε το ταξίδι του το 2002 στην Αμερική με την Washington Post να αναρωτιέται σε άρθρο της: “Γιατί εκατομμύρια ανθρώπων καθηλώνονται από αυτό το θέαμα που είναι κακεντρεχές, εξευτελιστικό και υποβάθμιση για το γυναικείο φύλο με φόντο το κλισέ των ‘ονειρικών ραντεβού’;”
Αποδείχτηκε η ένοχη απόλαυση του κοινού. Η πρώτη σεζόν είχε κατά μέσο όρο 10.700.000 θεατές ενώ κυμάνθηκαν σε αυτά τα νούμερα και οι επόμενες σεζόν. Παρόλο που μέσα από το The Bachelor δημιουργήθηκαν ως επί των πλείστων σταρ του Instagram περισσότερο από ότι ζευγάρια, το franchise κράτησε γερά.
#TheBachelorGR Τι τραβάω για 5 λεπτά δημοσιότητας; pic.twitter.com/MZr68WdoLp
— Katerina Katerina!!!! (@Catherine1Aug) September 24, 2020
Βέβαια, συνεχίζει να δέχεται κριτική για το πώς απεικονίζει και μεταχειρίζεται τις γυναίκες και την κατάφωρη απουσία διαφορετικότητας ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για το αν οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται όσους συμμετέχουν φτάνοντάς τους στα άκρα, απλά και μόνο για να κάνουν καλή τηλεόραση.
Η Amy Kaufman που κάλυπτε το σόου για τους Los Angles Times από το 2009 έγραψε ένα σχετικό βιβλίο με τον τίτλο ” Bachelor Nation: Inside the World of America’s Favorite Guilty Pleasure”.
“Ξέρουμε ότι τα ζευγάρια δεν μένουν μαζί στην πραγματικότητα και δεν υπάρχει φόρμουλα για παντοτινή αγάπη. Αλλά πιστεύω ότι η εμμονή μας με το σόου έχει να κάνει με την επιθυμία μας να έχουμε φαντασίωση και ρομαντισμό στη ζωή μας” δήλωσε η Kaufman σε συνέντευξή της στο Time.
I can’t stop watching #TheBachelorGR what’s wrong with me??! Mother of lords pic.twitter.com/m53kHpxSJC
— LilyV Art (@LVougart) September 28, 2020
“Δεν μπορώ να πω ψέματα – όταν βλέπω δύο ανθρώπους να δένονται με κάνει να νιώθω ότι μπορεί να το έχω κι εγώ μια μέρα. Μπορεί να μην είναι σε ένα ελικόπτερο ή σε ένα βουνό αλλά μπορώ σίγουρα να έχω έναν άνδρα που θα με κάνει να νιώσω ότι αξίζω την αγάπη”.
Η ελληνική εκδοχή του σόου
Έφτασε στη χώρα μας μέσα στο 2020 διχάζοντας το τηλεοπτικό κοινό, με το μεγαλύτερο ποσοστό να έχει εκφραστεί αρνητικά για την όλη φιλοσοφία που προωθεί. Ποια είναι αυτή; Ότι μέσα από αυτό το τηλεοπτικό προϊόν κάποιοι από τους συμμετέχοντες βρίσκουν την πραγματική αγάπη.
Η ελληνική εκδοχή, μέχρι σήμερα, δεν μας έχει πείσει ιδιαίτερα ότι το ζευγάρι που θα δημιουργηθεί στο τέλος θα είναι ένα πραγματικά ερωτευμένο ζευγάρι.
Μέσος Έλληνας βλέποντας bachelor #TheBachelorGR pic.twitter.com/GWUGFhO3DX
— Αναστασία Χατζηγιαννίδου (@Anachatzi1) September 23, 2020
“Σκέψου τα λεφτά, σκέψου τα λεφτά, σκέψου τα λεφτά” #TheBachelorGR pic.twitter.com/jlTI8JRjDv
— Mimi_the_blue (@Mimi_the_blue) September 24, 2020
Στο εξωτερικό και κυρίως στην Αμερική υπάρχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στο “ζευγάρωμα”. Αυτό σίγουρα έχει να κάνει και με την εξοικείωση του αμερικάνικου λαού με τα dating apps και τα dating shows. Αν σκεφτεί κανείς ότι η συγκεκριμένη εκπομπή μετρά σχεδόν δύο δεκαετίας στον τηλεοπτικό αέρα, σημαίνει ότι μάλλον είναι πολλοί αυτοί που ελπίζουν/πιστεύουν/θέλουν να βρουν την αληθινή αγάπη μέσα από το ριάλιτι.
Ένα love story που έτυχε ή πέτυχε;
H Trista Sutter ήταν μια από τις 25 γυναίκες που βρέθηκαν στην πρώτη σεζόν του αμερικάνικου The Bachelor που προβλήθηκε από το ABC. Δεν κατάφερε να βρει τον έρωτα παρόλο που έφτασε στις δύο φιναλίστ του πρώτο σόου ever κι έτσι το 2003 τον αναζήτησε (ξανά) συμμετέχοντας στην πρώτη σεζόν του The Bachelorette κι έχοντας να επιλέξει εκείνη αυτή τη φορά ανάμεσα σε 25 αγόρια.
Ξεχώρισε τον Ryan Sutter, με τον οποίο παντρεύτηκε την ίδια χρονιά on camera με 17 εκατομμύρια θεατές να παρακολουθούν και είναι ακόμα μαζί, μετά από 17 σχεδόν χρόνια. Ο γάμος τους, σύμφωνα με όσα υποστήριξε τότε το τηλεοπτικό δίκτυο, έκανε θεαματικότητα που είχαν ξαναδεί μόνο σε αυτόν του πρίγκιπα Κάρολου και της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Το ζευγάρι έχει μάλιστα αποκτήσει 2 παιδιά, τον Max που γεννήθηκε το 2007 και την Blakesley που γεννήθηκε το 2009.
Το 2013 ανανέωσαν τους όρκους τους στην πόλη τους. “Γνωριστήκαμε με έναν πλασματικό τρόπο αλλά ζούμε μια φυσιολογική ζωή” δήλωσε η Trista τη συγκεκριμένη χρονιά στο περιoδικό People. “Μετράει η δουλειά που κάναμε για τη σχέση μας μετά και μας έφτασε στα 10 χρόνια μαζί.”
Φέτος, είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν ξανά τη γνωριμία τους μέσα από μία επετειακή εκπομπή που έδειξε ο ABC με τις καλύτερες σεζόν του σόου. “Γνωριστήκαμε, αρραβωνιαστήκαμε, παντρευτήκαμε, δημιουργήσαμε οικογένεια… για μένα, αυτό είναι ο λόγος που θέλω να το ξαναδώ, γιατί θέλω να δω ξανά να ξετυλίγεται η ιστορία αγάπης μας” εξήγησε η Trista. “Είναι πιο εύκολο για μένα να ξεπεράσω ότι φιλούσα άλλους άνδρες”.
Για τον Ryan ήταν πιο δύσκολο να ξαναδεί κάποια από τα επεισόδια. Τι γίνεται όμως με τα παιδιά τους που πλέον είναι σε ηλικία που βλέπουν τηλεόραση;
“Είναι σε μια ηλικία που δεν με πειράζει να βλέπουν τηλεόραση. Νομίζω είναι κομμάτι της ιστορίας τους και το καλύτερο σημείο του Greatest Seasons Ever είναι ότι είναι οι καλύτερες στιγμές. Οπότε δεν χρειάζεται να δουν τα πάντα” αναφέρει η Trista.
Επίσης, εξήγησε ότι ο γιος τους δεν ενδιαφέρεται να δει πώς ερωτεύτηκαν οι γονείς του μπροστά στις κάμερες αλλά η κόρη τους “είναι στο ίδιο μήκος κύματος με ανθρώπους που είναι διάσημοι από το TikTok και του YouTube και είναι θέμα ανάμεσα στους φίλους της και μοιάζει κάπως cool για εκείνη”.
“Πιστεύω ότι και ο γάμος χρειάζεται δουλειά και δουλεύουμε συνεχώς προσπαθώντας να είμαστε καλύτεροι και πρέπει να είμαστε” υποστηρίζει. “Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί διαγωνιζόμενοι που έχουν ευτυχισμένους γάμους. Και είμαστε πολύ τυχεροί αλλά χρειάζεται αρκετή δουλειά”.
Πόσα ζευγάρια είναι ακόμα μαζί
Δεν είναι όμως το μοναδικό ζευγάρι που κατάφερε να βρει όντως τον έρωτα μέσα από τα συγκεκριμένα ριάλιτι. Το The Bachelorette βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην 16η σεζόν με 5 από τα ζευγάρια που δημιουργήθηκαν να είναι ακόμα μαζί, ενώ το The Bachelor έχει ήδη ανακοινώσει την 25η σεζόν όπου θα δούμε για πρώτη φορά στην ιστορία του σόου μαύρο διαγωνιζόμενο (τον Matt James) και από τα ζευγάρια που δημιουργήθηκαν 1 μονάχα παραμένει ακόμα μαζί -πρόκειται για τον Peter Weber και την Hannah Ann Sluss από την τελευταία σεζόν.
“Ανταλλάσσω μηνύματα με τις υπόλοιπες Bachelorettes και συχνά αναφερόμαστε σε αυτό -οι γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα”, λέει η Trista στο περιοδικό Us.
“Αποφάσισα να πάρω μέρος δίνοντας τον εαυτό μου ολόψυχα στην εμπειρία προκειμένου να δουλέψει” θυμάται. “Συνεχίζω να το πιστεύω αυτό για όποιον είναι “αρχηγός”, αν κάποιος δεν έχει την πρόθεση να είναι ευάλωτος, να εκφράσει τον εαυτό του και να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του χωρίς το φόβο της κριτικής ή είναι σκεπτικιστής ή οτιδήποτε, δεν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει”.
Εκτός από τα ζευγάρια που δημιουργήθηκαν μέσα από τους κανόνες του Bachelor, υπάρχουν κι εκείνοι που έκαναν σχέση με άλλη διαγωνιζόμενη από αυτή που έκαναν πρόταση στο φινάλε: Jason Mesnick, Arie Luyendyk Jr. και Peter Weber.
Τo σόου ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο
Από το 2002 που το σόου έκανε την εμφάνισή του στο τηλεοπτικό κοινό της Αμερικής γεννήθηκε η ανάγκη για συγγενικές εκπομπές όπως τα Bachelor Pad, Bachelor in Paradise, Bachelor Winter Games και Bachelor: Listen to your Heart. Φυσικά, το συγκεκριμένο format ταξίδεψε και στον υπόλοιπο πλανήτη.
#TheBachelorGR απλά αυτό 😂 pic.twitter.com/0O3efDNqY7
— Johnny Deep /kE (@johnnydeepinsid) September 23, 2020
Το 2012 έκανε πρεμιέρα το The Bachelor Canada το οποίο συνεχίστηκε για 3 σεζόν. Κανένα από τα ζευγάρια που δημιουργήθηκαν δεν είναι μαζί.
Το 2003 έκανε πρεμιέρα το γερμανικό Der Bachelor που μετρά πλέον 10 σεζόν ενώ με την ίδια ονομασία προβλήθηκε το ριάλιτι και στην Ελβετία.
Είδαμε ακόμα το The Bachelor της Νέας Ζηλανδίας, της Βραζιλίας, της Αυστραλίας, της Βρετανίας, του Βιετνάμ και από φέτος και της Ελλάδας που κράτησαν τον αυθεντικό τίτλο.
Άλλες χώρες το προσάρμοσαν στη γλώσσα τους: το Sanjski moški της Σλοβενίας, το Burlacul της Ρουμανίας, το הרווק ישראל του Ισραήλ, το Ungkaren της Νορβηγίας και της Σουηδίας, το Kawaler do wzięcia της Πολωνίας, το Bachelor, le gentleman célibataire της Γαλλίας, το Холостяк της Ουκρανίας και της Ρωσίας, το Холостяк, το Suomen unelmien poikamies της Φιλανδίας, το Burlăcița της Ρουμανίας.
Το The Bachelorette προβλήθηκε στην Ινδία, στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στην Ελβετία ως Die Bachelorette και στην Σλοβενία ως Sanjska ženska.
Οι διαφορετικές version του σόου
Σύμφωνα με τους New York Times, το ριάλιτι έχει 37 διαφορετικές εκδοχές σε παγκόσμιο επίπεδο. Μοιάζει λογικό να υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα.
-Στο αμερικάνικο υπάρχει το Fantasy Suite όπου οι τρεις φιναλίστ μπορούν να περάσουν χρόνο μόνοι τους με τονBachelor ή την Bachelorette χωρίς κάμερες και παραγωγούς.
-Στο αυστραλιανό δεν υπάρχει σεξ στα γυρίσματα και οι συμμετέχοντες δεν κάνουν ολονύκτια ραντεβού -όχι πια.
-Στο Βιετνάμ ήταν ακόμα πιο αυστηροί όσον αφορά την προβολή των σκηνών με σωματική επαφή.
-Στην Αυστραλία το λευκό τριαντάφυλλο σημαίνει ότι η διαγωνιζόμενη κερδίζει ασυλία για δύο τελετές των ρόδων.
Αντζελινα δέχεσαι αυτό το τριαντάφυλλο??? #TheBachelorGR pic.twitter.com/vixATpvgtp
— Ζουμπι ΖΟΟ🐒 (@evaggeliaba) September 24, 2020
-Η Σουηδία και η Νορβηγία έβαλαν τους δύο διαγωνιζόμενους του Bachelor να «μονομαχήσουν» λίγο πριν τον τελικό.
-Στη Βρετανία ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους είδαμε εγχώριους σταρ.
-Στη Γαλλία κρατούν τα επίθετα των συμμετεχόντων μυστικά.
-Η δημοτικότητα των διαγωνιζόμενων στο Bachelorδεν αντιστοιχεί με αυτή της πραγματικής ζωής. Ο Colton Underwoodαπό την αμερικάνικη εκδοχή έχει στο Instagramτου 2 εκατομμύρια followersστο Instagramενώ ο Gianluca Perino από το σόου της Βραζιλίας έχει μόνο 9.000 followers.
-Κάθε εκδοχή έχε τον δικό της παρουσιαστή. Στο αμερικάνικό έχει βάλει τη σφραγίδα του ο Chris Harrison, στην Ιαπωνία ο Takumi Moriya Bando και στην Ινδία η ηθοποιός Sangeetha Krish.
-Στην Αμερική ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων είναι τα 26 έτη στις γυναίκες και τα 29 στους άνδρες. Το μικρότερο όριο ηλικίας είναι τα 21. Στην Αυστραλία οι γυναίκες είναι μεταξύ 23 και 35 ετών ενώ οι άνδρες μεταξύ 25 και 35 ετών. Στον Καναδά μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή από τα 19 τους.
Οι απορίες που γεννιούνται βλέποντας το σόου (και οι απαντήσεις)
-Κάνουν υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις και ψυχολογικά τεστ ενώ οι συμμετέχοντες στα σόου του 2020 υποβάλλονται, όπως είναι αναμενόμενο, και σε τεστ για τον κορωνοϊό.
-Παραιτούνται από τις δουλειές τους για να πάρουν μέρος καθώς τα γυρίσματα διαρκούν από 6 εώς 9 εβδομάδες. “Δεν είχα καταλάβει την έκταση του σόου και πόσο δύσκολο είναι να βρω μια κανονική δουλειά μετά από αυτό. Όλοι ξέρουν ποιος είσαι και οι εργοδότες το βλέπουν σαν στοιχείο διάσπασης” ανέφερε ο διαγωνιζόμενος της 11ης σεζόν του Bachelorette, JJ Lane, το 2017.
-Η διαδικασία των αιτήσεων είναι ιδιαίτερα έντονη και απαιτεί αρκετό χρόνο πριν βγει στον αέρα.
-Δεν παίρνουν λεφτά για τη συμμετοχή τους εκτός κι αν ανήκουν στην κατηγορία των celebrities ή είναι ο Bachelor και η Bachelorette.
-Η έπαυλη στην οποία μένουν οι διαγωνιζόμενοι είναι πολύ διαφορετική όταν δεν υπάρχει γύρισμα και συνήθως είναι κατοικήσιμη.
-Οι διαγωνιζόμενοι δεν έχουν επαφή με τον έξω κόσμο όσο διαρκούν τα γυρίσματα.
-Παραλαμβάνουν gift bags φτάνοντας στην έπαυλη. Προφανώς με προϊόντα των χορηγών που η παραγωγή θέλει να προωθήσει.
-Το φαγητό των προσωπικών ραντεβού (αν δεν είναι σε εστιατόριο) πάει στα σκουπίδια αφού οι διαγωνιζόμενοι έχουν φάει ήδη. Τα ψυγεία της έπαυλης είναι πάντα γεμάτα από την παραγωγή.
-Πίνουν πολύ.
-Δυσκολεύονται να κρατηθούν σε φόρμα αν δεν συμμετέχουν σε κάποιο σπορ στα αθλήματα αφού δεν υπάρχει γυμναστήριο στην έπαυλη.
-Οι κάμερες γράφουν 24/7.
-Το γύρισμα για τα ομαδικά ραντεβού και την τελετή των ρόδων μπορεί να κρατήσει μέχρι τα ξημερώματα.
-Τα ολονύκτια ραντεβού στο Fantasy Suites δεν γίνονται back to back και σύμφωνα με την πρώην διαγωνιζόμενη, Andi Dorfman δεν υπήρχαν προφυλακτικά στην αμερικάνικη εκδοχή του σόου. Η δικαιολογία της παραγωγής είναι ότι όλοι οι διαγωνιζόμενοι κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις πριν μπουν.
-Οι γάμοι οn camera φέρνουν λεφτά στο ζευγάρι ενώ τα έξοδα θα πληρώσει το δίκτυο που προβάλει το σόου.
-Τα ζευγάρια πρέπει να παραμείνουν μαζί για δύο τουλάχιστον χρόνια για να κρατήσουν το μονόπετρο.