Τα νέα για όσους αγαπάνε τις σειρές που καταπιάνονται με ιστορίες αληθινών εγκλημάτων, δεν είναι καλά. Αφού η Dr. Thema Bryant υποστηρίζει πως το να χαλαρώνει κανείς βλέποντας σειρές με τέτοια θεματική, δεν είναι υγιές. Για την ακρίβεια, η ίδια σημειώνει πως είναι ένα «red flag» που κρύβει άλυτα συναισθηματικά προβλήματα.
Η ψυχολόγος προτρέπει επίσης όσους απολαμβάνουν αυτές τις σειρές να αναρωτηθούν το γιατί. «Αν η ιδέα σας για χαλάρωση πριν κοιμηθείτε είναι να παρακολουθήσετε τρία επεισόδια κάποιας true crime σειράς τότε θα σας ενθάρρυνα να σκεφτείτε «γιατί το τραύμα είναι χαλαρωτικό για μένα;», σημειώνει στο «Mel Robbins» podcast και τονίζει ότι πολλοί από εμάς έχουμε μεγαλώσει σε καταστάσεις υψηλού στρες, οπότε ίσως και να νιώθουμε οικεία μέσα σε αυτές, τις όχι χαλαρές ιστορίες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Με τη σειρά της, η Dr. Elizabeth Jeglic, καθηγήτρια στο John Jay College of Criminal Justice, εξηγεί στο podcast «Crime Reads» τον λόγο για τον οποίο οι επιζώντες τραυμάτων μπορεί να ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τέτοιου είδους ιστορίες.
«Νομίζω ότι είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι που έχουν ιστορικό τραυμάτων να έλκονται από το αληθινό έγκλημα για να ξαναζήσουν κατά κάποιο τρόπο αυτές τις τραυματικές καταστάσεις σε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου έχουν περισσότερο έλεγχο».
Πάντως, αν είστε από αυτούς που χαλαρώνουν, απολαμβάνουν και λατρεύουν να ακούν και να βλέπουν ιστορίες αληθινών εγκλημάτων να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι και φυσικά, δεν πρέπει να σας αγχώνει τίποτα από τα παραπάνω αφού είναι απλώς οι απόψεις δύο ειδικών.
Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, αναφέρουμε πως σύμφωνα με το «Psychology Today», υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους μπορεί να μας ελκύουν τα podcast και το περιεχόμενο αληθινών εγκλημάτων και αυτοί είναι οι εξής:
- Βρίσκουμε την αφηγηματική φόρμουλα «ανακουφιστική».
- Το περιεχόμενο αληθινών εγκλημάτων ενισχύει την αίσθηση ηθικής διαύγειας.
- Μας υπενθυμίζει τη δική μας σχετική τύχη.
- Παρέχει συγκινήσεις παρόμοιες με τις ταινίες τρόμου.
- Μας κάνει να νιώθουμε ότι κατανοούμε περισσότερο τους εγκληματίες και, ως εκ τούτου, αισθανόμαστε πιο εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε το έγκλημα της πραγματικής ζωής.