H Madame Gateaux μεγάλωσε σε μια οικογένεια η οποία αγαπούσε πολύ τις αντίκες: οι γονείς της είχαν την κουλτούρα της συλλογής αντικειμένων προηγούμενων δεκαετιών από παλαιοπωλεία και αυτό κληρονόμησε και η ίδια. Η διαφορά είναι ότι οι γονείς της μάζευαν αντικείμενα από τα 20s τα 30s και τα 40s ενώ εκείνη από τα 50s τα 60s και τα 70s καθώς όπως μας εξήγησε τελικά η κάθε γενιά θεωρεί vintage κάτι που προηγήθηκε της εποχής της. Όμως προσοχή: άλλο το vintage άλλο το ρετρό. Το vintage είναι ένα αντικείμενο πραγματικά παλιό, ενώ το ρετρό κάτι κατασκευασμένο στο σήμερα με έμπνευση από το παρελθόν. «Όλα τα εμαγιέ, για παράδειγμα, σερβίτσια που βλέπουμε σε χίπστερ εστιατόρια κατατάσσονται στην κατηγορία του ρετρό», διευκρινίζει.
Οι συντάκτριες του Μarie Claire, Έλενα Φάκου και Ειρήνη Διαμαντακίδου, βρέθηκαν στον πανέμορφο χώρο της, για τσάι και συμπάθεια: σας το συστήνουν ανεπιφύλακτα.
Εκτός από την αγάπη της για οτιδήποτε vintage, η Madame Gateaux -της οποίας το όνομα είναι Καλλιόπη Αναγνωστή και κατάγεται από την πανέμορφη Λέσβο- είναι και εξαιρετική pastry chef: σπούδασε ζαχαροπλαστική στην Αγγλία, αποφοίτησε από τη σχολή Le Cordon Bleu, εργάστηκε στο εμβληματικό πεντάστερο ξενοδοχείο Savoy και στο πολυκατάστημα Harrods, ενώ στην Μεγάλη Βρετανία γνώρισε και τον υπέροχο σύζυγό της Nτόμινικ ο οποίος έχει ρίζες από την Αγγλία, την Σκωτία και τη Νότια Αφρική.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δεν ήθελε να κάνει κάτι τετριμμένο αλλά να συνδυάσει τις δυο μεγάλες της αγάπες, τη ζαχαροπλαστική και τη vintage αισθητική και τα κατάφερε υπέροχα, δημιουργώντας ένα μαγευτικό και πολύ νοσταλγικό χώρο, ο οποίος είναι ένα σπίτι βγαλμένο από τη μηχανή του χρόνου. Σε αυτό μια παρέα μπορεί να απολαύσει ένα απογευματινό τσάι, το οποίο είναι βέβαια μια ολόκληρη τελετουργία. Περιλαμβάνει ροφήματα, γλυκά, αρμυρές γεύσεις και συζήτηση σχετικά με τους καλούς τρόπους, αφού η ίδια γνωρίζει πολύ καλά τους κανόνες του savoir vivre και επιθυμεί να τους μεταδώσει μέσα από τα τσάγια της. Όσο για το αν η Μadame Gayeaux έχει έστω κατά το ήμισυ καταγωγή από το εξωτερικό; Η Καλλιόπη Αναγνωστή απαντά με χιούμορ ότι είναι βέρα Ελληνίδα και μάλιστα η Τρικαλινή γιαγιά της ήταν εκείνη που οργάνωνε tea parties με τις φίλες της και την ενέπνευσε.
Η κουβέντα μας συνεχίστηκε με το σερβίρισμα του Lady Grey, μια παραλλαγή του γνωστού Earl Grey τσαγιού. Η γεύση του γλυκιά. Δημιουργήθηκε όπως μας λέει η ίδια ως μια πιο γυναικεία προσέγγιση, καθώς έχει περισσότερα αρώματα λουλουδιών και δεν χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης.
Στην Αγγλία, το afternoon tea είναι ένας ολόκληρος θεσμός, που έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 19ου αιώνα. Δημιουργήθηκε από την Anna Maria Russell, Δούκισσα του Bedford, η οποία διαμαρτυρόταν, πως το διάστημα μεταξύ μεσημεριανού και βραδινού ύπνου ήταν πολύ μεγάλο και άρχισε να ζητάει από το προσωπικό της να της φέρνει κάτι ελαφρύ για να τρώει μαζί με το τσάι της.
Η εμπειρία ενός τέτοιου απογευματινού τσαγιού είναι πραγματικά μοναδική, αφού από την ώρα που θα περάσει κάποιος την λευκή αυλόπορτα του σπιτιού και θα μπει στο χώρο, έχει ταξιδέψει στο παρελθόν: τα έπιπλα, τα χαλιά, τα σερβίτσια, τα αντικείμενα του ντεκόρ είναι όλα παλιά, άψογα διατηρημένα και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μοναδική που ξυπνάει αναμνήσεις και κάνει τον καθένα να αναπολήσει άλλες εποχές τις οποίες είτε έχει δει σε ταινίες είτε έχει προλάβει να ζήσει για λίγο και τις νοσταλγεί.
Εάν μια παρέα από κορίτσια θέλει να ζήσει μια ακόμη πιο ολοκληρωμένη εκδοχή της εμπειρίας μπορεί να απολαύσει το afternoon tea party, σαν να πρωταγωνιστεί σε μια ταινία του παλιού καλού κινηματογράφου. Μπορεί να χτενιστεί, να φτιάξει χειροποίητες προσκλήσεις, να κάνει make up ακόμα και να ράψει vintage φορέματα, καθώς και να φωτογραφηθεί στο χώρο, αφού η Kαλλιόπη διαθέτει συνεργάτες που επιμελούνται όλο το look : κομμώτρια, make up artist και fashion designer αναλαμβάνουν το συγκεκριμένο concept.
Από την άλλη, αν κάποια γυναίκα θέλει να δημιουργήσει μόνη της το vintage makeup look για το afternoon tea party που θα οργανώσει, μπορεί να ακολουθήσει μερικά beauty tips που εξασφάλισε η beauty editor του site, Ειρήνη Διαμαντακίδου και θα της εξασφαλίσουν την εμφάνιση που επιθυμεί, για να είναι μέσα στο concept.
Στα 50s επικρατούσαν κυρίως σκιές σε παστέλ χρώματα που ταίριαζαν με το χρώμα των ματιών, το cat eye look με μαύρο eyeliner και τα έντονα φρύδια και τα κόκκινα κραγιόν, ενώ για τα μαλλιά επέλεγαν κυρίως κοντά κουρέματα, με μπούκλες.
Αυτή η εποχή είναι συνώνυμο της θηλυκότητας και του glamour. Μια γυναίκα μπορεί να εφαρμόσει τα παραπάνω και να προσαρμόσει εκείνες τις τάσεις στο σήμερα, κάνοντάς τις πιο σύγχρονες. Ένας μυστικό που αφορά στα χτενίσματα για παράδειγμα, αποτελούν τα αξεσουάρ μαλλιών όπως τα χτενάκια ή τα μαντήλια.
Στο σπίτι της Madame Gateaux μπορεί μια παρέα γυναικών να απολαύσει το απογευματινό της τσάι κατόπιν ραντεβού και να μάθει από την ίδια πράγματα και λεπτομέρειες που σίγουρα δεν γνωρίζει. Η οικοδέσποινα αναλαμβάνει το service, σου αποκαλύπτει τα πάντα όσον αφορά στην ιστορία αυτού του θεσμού που λάτρευε η Βασίλισσα Βικτώρια καθώς επίσης, κάνει μια εισαγωγή στους κανόνες του savoir vivre. Όταν τη ρωτήσαμε ποιος είναι κατά τη γνώμη της ο νούμερο ένα κανόνας του να ξέρεις να φέρεσαι εκείνη μετά από λίγη σκέψη μας απάντησε “Nα είναι κάποιος αυθεντικά ευγενικός” και είχε μεγάλο δίκιο, καθώς η ψεύτικη ευγένεια είναι χειρότερη από την αγένεια.
Ήπιαμε τσάι, φάγαμε καναπεδάκια με σολωμό, τάρτες, σκωτσέζικα ψωμάκια scones και ήπιαμε αρωματικό τσάι ενώ συζητήσαμε με την ίδια και τον σύζυγό της Ντόμινικ – ο οποίος μιλάει πολύ καλά τα ελληνικά παρεπιπτόντως- για το vintage αλλά και τα παιδιά της γενιάς a, στην οποία ανήκει ο γιος τους και είναι τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2010. Υπάρχουν μαχαιροπήρουνα, αλλά η Καλλιόπη επιμένει ότι τα εδέσματα στο τσάι τρώγονται με τα χέρια. Η όλη διαδικασία είναι σαν ένα τελετουργικό, μια φιλοσοφία την οποία ανακαλύπτει κάποιος και συστήνονται μεταξύ τους σιγά σιγά, ενώ είναι βέβαιο πως θα τον κερδίσει, γιατί τη διακρίνει μια ευγενική μαγεία η οποία δεν επιβάλλεται, όμως αγαπιέται. Αν πραγματικά θέλεις να ζήσεις μια ανεπανάληπτη εμπειρία και να θυμηθείς ακόμα και τις τηλεφωνικές συσκευές με καντράν, τότε κάλεσε στο tearoom της Madame Gateaux και θα σε ακούσει χωρίς να χρειαστεί να πάρεις το μηδέν. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις ΕΔΩ