Ο μικρός Αλέξανδρος σε ηλικία 2 μηνών έβλεπε το Κολοσσαίο, ενώ 8 μηνών διέσχιζε όλη την Ανατολική Αμερική, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα, από την Αλάσκα μέχρι το San Diego. Αντίστοιχα, η μικρή Μαριάννα σε ηλικία 4 μηνών ταξίδευε στη Shri Lanka, ενώ 20 μηνών παρατηρούσε ουρακοτάγκους στη ζούγκλα στο Βόρνεο…
Με μοναδικά μέσα τα δύο κινητά τους, ο Θοδωρής (@theoanagno) και η Μαρία (@mariavran), οι γονείς καταγράφουν (όσο αντέχουν) τις διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις που προκύπτουν όταν κάποιος ταξιδεύει με δύο μικρά παιδιά.
Τα ταξίδια-οδοιπορικά αυτής της τετραμελούς οικογένειας που αποφάσισε να αφήσει πίσω της το comfort zone και να τολμήσει να εξερευνήσει χώρες όχι και τόσο συνηθισμένες ή δημοφιλείς μπορεί να τα παρακολουθήσει κανείς μέσα από τα επεισόδια του ολοκαίνουριου καναλιού “Traveling with kids” στο YouTube.
Πώς ξεκίνησε η ιστορία;
Ο Θοδωρής και η Μαρία ταξίδευαν από μικρή ηλικία. Όταν γνωρίστηκαν, συνέχισαν από κοινού τα ταξίδια σε όλο και πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη, από τα νησιά Γκαλαπάγκος μέχρι και την Παπούα Νέα Γουινέα, από την Αλάσκα μέχρι και την Αυστραλία.
Τι συνέβη όμως όταν γεννήθηκαν τα παιδιά τους; Τους απέτρεψε αυτό από το να συνεχίσουν να ταξιδεύουν; Όχι βέβαια! Η απόφαση του ζευγαριού ήταν ξεκάθαρη: Το πάθος τους για εξερεύνηση και ταξίδια δε θα σταματούσε μετά τα παιδιά.
Γνωρίζοντας, μάλιστα, πως τα ταξίδια είναι ύψιστη μορφή εκπαίδευσης, πως γεμίζουν τα παιδιά με δυνατές εμπειρίες που χαράσσονται μέσα τους και διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους, τα μακρινά οδοιπορικά έγιναν τρόπος ζωής αυτής της οικογένειας. Έτσι σε ηλικία 9 ετών ο Αλέξανδρος έχει πλέον ταξιδέψει σε 32 χώρες και η μικρή Μαριάννα, σε ηλικία 3 ετών σε 16 χώρες.
Πρώτο επεισόδιο: Βόρνεο
Το πρώτο ταξίδι με το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα το κανάλι “Τraveling with kids” στο YouTube είναι αυτό στο Βόρνεο, από το καλοκαίρι του 2018.
Η Μαριάννα τότε δεν είχε ακόμα κλείσει τα 2, ο Αλέξανδρος δεν είχε ακόμα κλείσει τα 8 αλλά ως οικογένεια είχαν ήδη κλείσει εισιτήρια για 2,5 εβδομάδες στο Βόρνεο. Οι περισσότεροι, όταν το άκουγαν, ρωτούσαν «πού είναι αυτό».
Το Βόρνεο βρίσκεται στη ΝΑ Ασία, βόρεια της Αυστραλίας και είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί του πλανήτη. Αν κάποιος θέλει να το περιγράψει θα πρέπει σίγουρα να αναφερθεί στα τροπικά δάση με την απίστευτα πλούσια πανίδα και χλωρίδα, σε φυλές και χωριά ιθαγενών, στην πραγματική ζούγκλα, στους ουρακοτάγκους, σε καταιγίδες τροπικές, μικρόσωμες αρκούδες, νυχτερίδες και ελέφαντες, παραδείσια πουλιά, κραυγές πιθήκων και κροκόδειλους, φίδια και σαύρες. Τα δύο μικρά παιδιά άλλοτε το απολάμβαναν, άλλοτε βαριούνταν, κουράζονταν, γκρίνιαζαν ή χαίρονταν, άλλοτε έπαιζαν, άλλοτε τσακώνονταν. Βέβαια, το να ταξιδεύεις με δύο μικρά παιδιά δημιουργεί πρόσθετη κούραση ή άγχος και στους γονείς. Για παράδειγμα, το να σε πιάσει τροπική καταιγίδα στη μέση της ζούγκλας, μέσα σε ένα ποτάμι που έχει κροκόδειλους, δεν είναι και ό,τι καλύτερο…
Ποιοι είναι οι γονείς;
O Θοδωρής Αναγνωστόπουλος είναι science communicator, κοινωνικός επιχειρηματίας και public speaker. Πρόεδρος και συνιδρυτής της Κοινωνικής Επιχείρησης SciCo, στόχος της οποίας είναι η προώθηση της επιστήμης μέσω καινοτόμων τρόπων στο ευρύ κοινό, ενώ έχει διεθνή δράση. Από το 2013 έως το 2017 ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ωνάση. Το 2012 εκπαιδεύτηκε από τον τέως Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore για θέματα κλιματικής αλλαγής και είναι πρεσβευτής του για το Climate Reality Project. Ο Θοδωρής έχει ταξιδέψει σε 92 χώρες και στις έξι Ηπείρους.
Η Μαρία Βρανοπούλου εργάζεται ως φιλόλογος στο Γυμνάσιο του Κολλεγίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων σε θέματα εκπαιδευτικά, ιστορικά, περιβαλλοντικά, θέματα εκπαιδευτικής τεχνολογίας, ψυχολογίας κλπ, ενώ έχει ταξιδέψει σε 70 χώρες. Ξεκίνησε να ταξιδεύει από πολύ μικρή ηλικία, όταν ακολουθούσε τον πατέρα της, επίσης ιστορικό, στα οδοιπορικά που σχεδίαζε και έγραφε, «Στον άγνωστο εκτός Ελλάδος Ελληνισμό». Μάλιστα ανήκε στην πρώτη ελληνική αποστολή που είχε φτάσει στη φυλή των Καλάς στο Πακιστάν, το 1992, μια φυλή που περήφανα διακήρυττε πως κατάγονταν από τους στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου.