«Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο (και Αθήνα) έχεις ξεχάσει πού ακριβώς θέλεις να φας» αυτός θα μπορούσε να είναι, σε παράφραση του γνωστού τραγουδιού από τα Ξύλινα Σπαθιά, ο στίχος που αντιπροσωπεύει τον Αναστάσιο (Τάσο) Αντωνίου, τον μάγειρα πίσω από το mamapeinao.gr, ένα από τα πρώτα και τα πιο επιτυχημένα site μαγειρικής στην Ελλάδα.
Με μέντορά του τον Jamie Oliver, τον γνωστό σεφ από τη Βρετανία, σπουδές στην επικοινωνία και έχοντας ταξιδέψει στον κόσμο και ζήσει για πολλά χρόνια στο Λονδίνο η νοοτροπία του γύρω από το φαγητό ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και οι συνταγές του μπορούν να ικανοποιήσουν τους πιο απαιτητικούς σεφ, αλλά και εκείνους που γνωρίζουν λίγα από το μαγείρεμα.
Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Μαμά πεινάω, αλλά θα μαγειρέψω εγώ», μιλήσαμε μαζί του τόσο για την πορεία του ως τώρα, αλλά και για τα επόμενα επαγγελματικά του σχέδια.
Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με τη μαγειρική και πώς τη συνδύασες με τις σπουδές σου στην Επικοινωνία;
«Από μικρός, η αγάπη μου για το φαγητό και τους ανθρώπους που το φτιάχνουν ήταν τεράστια. Πάντοτε τρύπωνα στην κουζίνα και μπλεκόμουν στα πόδια της μητέρας μου για να “κλέψω” την πρώτη μπουκιά από ό,τι καλό έφτιαχνε. Το ίδιο συνέβαινε και όταν βρισκόμασταν έξω οικογενειακά για φαγητό.
Όταν ξεκίνησα να σπουδάζω επικοινωνία στο Αμερικάνικο Κολέγιο στην Αγία Παρασκευή και στο Λονδίνο και ξεκίνησα να μαγειρεύω, αποφάσισα να γράψω το πρώτο μου βιβλίο μαγειρικής, το “Μαμά, πεινάω”, με τις συνταγές που θα ήθελα να ξέρω ως φοιτητής.
Fast forward μερικά χρόνια μετά, το βιβλίο, έγινε best seller και διακρίθηκε με βραβειο Gourmand. Ταυτόχρονα το σάιτ μου www.mamapeinao.gr όλο και μεγάλωνε και μαζί τo Instagram, το Tik Tok και το κανάλι μου στο YouTube.
Κάπως έτσι συνδύασα επικοινωνία και μαγειρική».
Πόσο εύκολα μπορεί η μαγειρική να συνδυαστεί με την επικοινωνία; Τι ρόλο θεωρείς πως παίζουν τα social media στην ανάδειξη της μαγειρικής και των συνταγών;
«Νομίζω το πιο σημαντικό κατόρθωμα είναι το πώς μεταδίδεις μια πληροφορία – είτε είναι συνταγή, είτε μια συμβουλή για να βελτιώσεις κάτι που φτιάχνεις στην κουζίνα. Χρειάζεται όχι μόνο έμφυτο ταλέντο, αλλά και πραγματικό πάθος για να βοηθήσεις τον άλλο να γίνει καλύτερος και να πιστέψει στον εαυτό του.
Η αυτοπεποίθηση, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες γνώσεις, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κουζίνα αλλά και γενικότερα στη ζωή.
Τα social media είναι παντού πλέον στην καθημερινότητά μας, στη μαγειρική ιδιαίτερα θεωρώ ότι είναι εύκολο να “παραπλανηθεί” κάποιος με συνταγές που κρύβουν βήματα για να φανούν εύκολες και να κερδίσουν views, χωρίς να βοηθούν πραγματικά τους θεατές να μαγειρέψουν ένα σωστό και νόστιμο πιάτο, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται στο τέλος. Αυτό δεν γίνεται στο mamapeinao.gr – Οι συνταγές είναι βατές και τα βήματα ξεκάθαρα και απλά».
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τη μαγειρική δύσκολο εγχείρημα. Τι τους απαντάς;
«Τα βιβλία μου και οι συνταγές στο site, το YouTube και το Instagram είναι απόδειξη ότι η μαγειρική μπορεί να γίνει εύκολη, γρήγορη και νόστιμη!
Πάντα προτείνω λίγα υλικά που μπορεί να βρει κανείς σε κάθε σούπερ μάρκετ, ενώ τα βήματα είναι απλά και δομημένα για να τα ακολουθήσεις είτε δεν έχεις ξαναπιάσει τηγάνι στα χέρια, είτε είσαι έμπειρος μάγειρας».
Πόσα χρόνια μαγειρεύεις μόνος και πόσο έχει αλλάξει η διατροφή σου από τότε που ξεκίνησες;
«Μαγειρεύω τα τελευταία 15 χρόνια και μέχρι πολύ πρόσφατα η διατροφή μου ήταν λίγο χαοτική! Τον τελευταίο καιρό παρατήρησα ότι στρεφόμουν στο φαγητό για να νιώσω καλύτερα, ειδικά σε περιόδους με αρκετό στρες και άγχος. Αποφάσισα ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και κάπως έτσι στράφηκα σε πιο clean and healthy comfort food. Έτσι γεννήθηκε και το νέο μου βιβλίο “Μαμά πεινάω αλλά θα μαγειρέψω εγώ”».
Τι σημαίνει καλό φαγητό για εσένα;
«Πολλά έτοιμα φαγητά που ανήκουν στην κατηγορία “comfort” είναι συχνά γεμάτα με πολύ αλάτι και διάφορα άλλα συστατικά που ενισχύουν τη γεύση, μας φτιάχνουν τη διάθεση όταν τα καταναλώνουμε, για να αισθανθούμε άσχημα λίγες ώρες μετά όταν το στομάχι και γενικότερα το σώμα αρχίσει να διαμαρτύρεται.
Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στο καλό και το νόστιμο φαγητό.
Όπως αναφέρω και στο βιβλίο μου η μαγειρική είναι ένας τρόπος να έρθουμε πιο κοντά σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας επιλέγοντας το καλό, θρεπτικό και νόστιμο φαγητό για το σώμα και το πνεύμα. Πρέπει να ακούμε το σώμα μας όταν μας μιλάει. Τότε όχι μόνο το φαγητό μας θα αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά και ο κόσμος γύρω μας».
Γιατί πιστεύεις ότι υπερτερούν οι άντρες σεφ στις κουζίνες των εστιατορίων, χωρίς να συμβαίνει το ίδιο στο σπίτι;
«Ειδικότερα στις πιο παραδοσιακές οικογένειες, η μαγειρική εμπίπτει στα καθήκοντα της “νοικοκυράς”, μαζί με όλες τις υπόλοιπες ευθύνες που έχει ένα σπίτι, όπως η καθαριότητα, τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, η ανατροφή του παιδιού (εάν υπάρχει) και ούτω καθεξής.
Όλα αυτά αποτελούν μια δεύτερη δουλειά από μόνη της και οι γυναίκες είναι αποδεδειγμένα καλύτερες στο multitasking! Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι σεφ δεν μαγειρεύουν ποτέ στο σπίτι, και μάλιστα πολύ συχνά καταφεύγουν στο fast food και το ντελίβερι για το γεύμα τους μετά τη δουλειά».
Υπήρξε στιγμή που να το είχες παρακάνει με το φαγητό; Αν ναι, πώς κατάφερες να «βάλεις φρένο»;
«Το φαγητό είναι “μικρόβιο”. Άλλαξα τη διατροφή μου για να ρυθμίσω ένα θέμα υγείας και τότε συνειδητοποίησα ότι πολλά από τα comfort foods που απολάμβανα πολύ συχνά, έπειτα από λίγη ώρα μου προκαλούσαν δυσφορία, φουσκώματα και γενικά ένιωθα άσχημα.
Τρώγοντας ψάρια, κοτόπουλο και λιγότερο κόκκινο κρέας, σε συνδυασμό με μαύρο ρύζι, μαύρο ψωμί, λαχανικά, και φρούτα, άλλαξε όχι μόνο το σώμα αλλά ένιωσα ότι “καθάρισε” και το πνεύμα μου».
Έχεις κάνει κατά καιρούς πολλά ταξίδια στον κόσμο. Πόσο επηρέασαν αυτά την αντίληψή σου για το φαγητό και τη μαγειρική;
«Τα ταξίδια ανοίγουν το μυαλό και τους ορίζοντες μου τόσο σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.
Από κάθε ταξίδι έχω πάρει κάτι διαφορετικό: έχω γνωρίσει παραγωγούς και αγρότες και έμαθα για την πρώτη ύλη από “πρώτο χέρι” στα ταξίδια μου στην Νάξο, νέες τεχνικές, όπως οι νεο-ναπολιτάνικες πίτσες από το τελευταίο μου ταξίδι στη Νάπολη, δοκίμασα μοναδικά θαλασσινά, ψάρια αλλά και καταπληκτικούς φούρνους στο τελευταίο μου ταξίδι στη Κοπεγχάγη, φοβερά dinners στα εστιατόρια του Λονδίνου, street food και αυθεντικά αμερικάνικα burgers -και όχι μόνο- στη Νέα Υόρκη.
Όλα αυτά έχουν βάλει το λιθαράκι τους στο να διαμορφώσουν τη μαγειρική μου κουλτούρα».
Από τα 18 σου ζεις ανάμεσα σε Λονδίνο και Αθήνα: Τι κρατάς από τη food κουλτούρα τους εκεί; Είναι κάποια από τις δύο πόλεις η αγαπημένη σου γευστικά;
«Κρατάω την πειθαρχία στα γεύματα – πρωινό νωρίς, μεσημεριανό στις 12 και βραδινό πριν τις 8 το βράδυ. Επίσης, τις καθαρές γεύσεις που ταιριάζουν στον ουρανίσκο όλων.
Τον σεβασμό στην πολυπολιτισμικότητα και τις εθνικές κουζίνες – στο Λονδίνο αγάπησα την ινδική κουζίνα αλλά και τις κουζίνες της Ασίας μέσα από αυθεντικά εστιατόρια και μαγαζιά με αυθεντικές πρώτες ύλες.
Μου αρέσει το Λονδίνο γιατί είναι κοσμοπολίτικο και η Αθήνα για την απλότητα και τον multi της χαρακτήρα που ισορροπεί ανάμεσα σε Βαλκάνια, Δύση και Ανατολή».
Τι θυμάσαι περισσότερο από τη συνεργασία σου με τον Jamie Oliver και πώς νιώθεις για την επιτυχία του πρώτου σου βιβλίου;
«Μεγάλωσα με μαγειρικό μου πρότυπο τον Jamie Oliver τον οποίο θαύμαζα από μικρός και είχα την χαρά να μαγειρέψω μαζί του νωρίς στην καριέρα μου. Οπότε έχω κατακτήσει έναν μεγάλο στόχο.
Έχοντας μαγειρέψει σε πολλές εκδηλώσεις και αφού έχω ταΐσει αρκετό κόσμο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, νιώθω πλήρης. Τόσο το πρώτο όσο και το νέο μου βιβλίο θα είναι πάντα στην καρδιά μου, γιατί όταν κάνουμε κάτι με πολύ πάθος και αγάπη μας μένει πάντα ανεξίτηλο στην καρδιά!».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μαμά πεινάω, αλλά θα μαγειρέψω εγώ. Το νέο σου βιβλίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό. Μίλησε μας για αυτό. Τι συνταγές θα βρούμε και γιατί κάποιος να το επιλέξει;
«Παρουσιάζω 83 εύκολες συνταγές που, εκτός από λαχταριστές, είναι εξαιρετικά απλές στην προετοιμασία τους – για λιγότερο χρόνο, αλλά και περισσότερη διασκέδαση στην κουζίνα.
Γιατί εκτός από τις αγαπημένες σου συνταγές, με αυτό το βιβλίο θα μπορείς να μαγειρεύεις και φαγητά που ίσως να έχεις φάει σε εστιατόρια και σε ταξίδια, χωρίς να χρειάζεται να είσαι σεφ.
Συνταγές από την Ελλάδα, την Αμερική και την Ιταλία έως το Μεξικό, την Κίνα και την Ταϊλάνδη, χωρίς περίπλοκες διαδικασίες, άγνωστα υλικά και δύσκολες τεχνικές. Νόστιμα, υγιεινά και πρωτότυπα πιάτα για δημιουργικές στιγμές στην κουζίνα και λαχταριστά γεύματα στο τραπέζι».
Mamapeinao.gr: Έχουν περάσει 16 χρόνια από την αρχή της διαδικτυακής του ύπαρξης. Πώς νιώθεις για αυτό και ποια τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;
«Νιώθω σαν να μην έχει περάσει μια μέρα από την στιγμή που γεννήθηκε η ιδέα του “Μαμά πεινάω” και απέραντη ευγνωμοσύνη για τον κόσμο που αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή αλλά και το feedback και τις ιδέες για νέο περιεχόμενο και προτάσεις.
Έχω πολλές νέες ιδέες για το άμεσο μέλλον, από πρωτότυπες σειρές από reels στο Instagram και podcasts μέχρι δράσεις για καλό σκοπό. Γι’αυτό μείνετε συντονισμένοι».
Ποιες είναι οι τρεις αγαπημένες σου συνταγές – αυτές που σου έρχονται πρώτες στο μυαλό όταν σκέφτεσαι το φαγητό;
«Οι τρεις αγαπημένες μου συνταγές είναι αυτές που θεωρώ πως έχω ελειοποιήσει: Ναπολιτάνικη πίτσα με ζυμάρι τουλάχιστον 3 ημερών ωρίμανσης, smash burgers και cauliflower steak με σως ταχίνι».
Το βιβλίο «Μαμά, πεινάω. Αλλά θα μαγειρέψω εγώ», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις KEY books.
Όλες τις συνταγές του Τάσου Αντωνίου μπορείτε να τις βρείτε και στον λογαριασμό στο Instagram: @mamapeinao.gr