Μία από τις πιο εμβληματικές σχολικές κωμωδίες, που έκανε πρεμιέρα πριν από σχεδόν 20 χρόνια, επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες, αυτή τη φορά κομμένη και ραμμένη για τη Generation Z. Tα Mean Girls, σε σενάριο της Tina Fey, έρχονται στο σινεμά τον Ιανουάριο του 2024, «για να θυμίσουν στους παλιούς και να διδάξουν στους νεότερους».
«Τις Τετάρτες φοράμε ροζ», «Είναι το βούτυρο υδατάνθρακας;», «Στις 3 Οκτωβρίου, με ρώτησε τι ημέρα ήταν», «Δε γίνεται να καθίσεις μαζί μας» και δεκάδες ακόμα χαρακτηριστικές ατάκες της κωμωδίας χαράκτηκαν στην ιστορία της ποπ κουλτούρας, και παρά το γεγονός ότι κάποια σημεία της ταινίας του 2004 δεν λειτουργούν το ίδιο καλά στο σήμερα, κανείς δεν αμφιβάλλει ως προς το ότι η Rachel McAdams, η Lindsay Lohan, η Amanda Seyfried, η Lacey Chabert και η Amy Poehler έχουν μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας χάρη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους σε αυτή την ταινία του Mark Waters.
Η νέα ταινία της Fey είναι μιούζικαλ, βασίζεται στο δικό της κείμενο για το έργο που ανέβηκε στο Broadway και έχει πρωταγωνιστές τους Angourie Rice (Cady), Reneé Rapp (Regina), Auliʻi Cravalho (Janis), Bebe Wood (Gretchen), Jaquel Spivey (Damian), Busy Philipps (Mrs. George, δηλαδή η μαμά της Regina), Jon Hamm (Coach Carr) και Ashley Park (Madame Park). Στο μιούζικαλ επιστρέφουν ο Tim Meadows στο ρόλο του κ. Duvall, καθώς και η Tina Fey, στο ρόλο της μαθηματικού Norbury.
Η νοσταλγία δεν είναι, παραδόξως, το ζητούμενο σε αυτή την ταινία, και πιθανότατα δεν θα αποτελέσει τον βασικό λόγο που θα στείλει τον κόσμο στο σινεμά. Οι Plastics, η κλίκα της Regina George, συνεχίζουν να υπάρχουν – όχι απαραίτητα με αυτό το όνομα – σε κάθε σχολείο. Η άτυπη ιεραρχία ανάμεσα στους μαθητές κι ο διαχωρισμός σε cool και uncool ανθρώπους είναι δύο από τους πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν τις δυναμικές ενός σχολείου και μπορούν να καταλήξουν ως και στον σχολικό εκφοβισμό. Αυτό που κάποτε θεωρούσαμε φυσιολογικό, πλέον είναι καταδικαστέο. Τα Mean Girls δε φτάνουν ως εκεί, καταδεικνύουν όμως το πώς ο διαχωρισμός δημιουργεί αυτή την τοξική κουλτούρα εντός και εκτός τάξης, που τελικά εκτείνεται και στην κοινωνία. Η Tina Fey παίρνει ξανά αυτή τη συνθήκη και την προσαρμόζει στην εποχή των social media, του TikTok, της επανακυριαρχίας του ροζ χρώματος και του τέταρτου κύματος φεμινισμού.
Φαίνεται πως με αυτή την ταινία θα κλείσει ένας δημιουργικός κύκλος εκ μέρους της Tina Fey, η οποία κάποια στιγμή στο trailer αναφέρει το αυτονόητο: πως είμαστε γυναίκες και πρέπει να βοηθάμε η μία την άλλη. Αυτό φαίνεται να είναι το μήνυμα της ταινίας που στοχεύει μεταξύ άλλων στο να εξετάσει από την αρχή την ανατομία ενός σχολείου – μίας μικρογραφίας της κοινωνίας δηλαδή – να επισημάνει τα καλά και τα σημεία που χρειάζονται διόρθωση και να θυμίσει σε όλους μας ότι κάποια φαινόμενα επαναλαμβάνονται σε κάθε γενιά, όμως είναι στο χέρι του καθενός μας να επιλέξει πώς μπορεί να βελτιώσει τις συνέπειές τους.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε το trailer της ταινίας: