Χαμογελαστή, προσιτή και μάλλον εξοικειωμένη με τη ζέστη της Αθήνας, η Holly Waddington, βραβευμένη με Όσκαρ ενδυματολόγος, συνάντησε και ξενάγησε η ίδια τους δημοσιογράφους στην έκθεση: «Poor Things. Τα κοστούμια», με δώδεκα από τα πρωτότυπα χειροποίητα κοστούμια από την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, έτσι όπως αυτά φορέθηκαν από τους Emma Stone, Willem Dafoe, Mark Ruffalo, Ramy Youssef, Vicki Pepperdine, Kathryn Hunter και Jerrod Carmichael. H έκθεση, που παρουσιάστηκε ήδη στο Barbican Centre στο Λονδίνο το 2023, εγκαινιάζεται αύριο από την πρόεδρο της δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στο νούμερο ένα της οδού Κουμπάρη και θα διαρκέσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024.

Σε σχετική ερώτηση του Marie Claire για το κοστούμι που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ενδυματολόγο, αλλά ταυτόχρονα “μίλησε” και για τη σεξουαλικότητα της Bella Baxter πιο εύγλωττα από τα υπόλοιπα, η Waddington αναφέρθηκε στο νυφικό που είδαμε στην ταινία. “Το νυφικό της Bella, που ήταν και το αγαπημένο κοστούμι της Εmma Stone στο Poor Things, ήταν σίγουρα ένα κοστούμι που χρειάστηκε ιδιαίτερη προσοχή. Προφανώς έχει όλο αυτόν τον εντυπωσιακό όγκο, με έμφαση στα τεράστια μανίκια, τα οποία δεν ήταν καθόλου εύκολο να μείνουν στη θέση τους, στον αέρα. Έπρεπε επίσης να είναι διάφανα, σαν μπαλόνι, να μπορείς να δεις μέσα από αυτά. Δεν ήταν καθόλου απλό και με δυσκόλεψε, αλλά το λατρεύω. Όλα αυτά τα ρούχα εποχής έχουν διάφορα σκληρά υλικά εσωτερικά που τα βοηθούσαν να σταθούν, αλλά δεν ήταν σε καμμία περίπτωση διάφανα”.

Το νυφικό της Bella έπρεπε να μοιάζει λίγο με κλουβί, μία μεταφορά για την κατάσταση της Bella, που οδηγείται στο γάμο με όλους αυτούς τους άντρες γύρω της, οι οποίοι πήγαν ο καθένας με τον τρόπο του να την παγιδεύσουν. Γι’ αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό να μπορείς να δεις μέσα από το ρούχο, μέσα από το ύφασμα, να διακρίνεις είτε το σχήμα του σώματός της ή ακόμη και το ίδιο το γυμνό σώμα της. Όπως είπε η Έμμα σε μια συνέντευξη, “το φόρεμα είναι ταυτόχρονα μία έκφραση της αυτοπεποίθησης που διαθέτει η Bella αλλά και ενδεικτικό του πόσο ευάλωτη είναι…” Το νυφικό κατασκεύασε υπό την επίβλεψή μου η φανταστική ομάδα των συνεργατών μου, χρησιμοποιώντας τούλι, οργάντζα και δίχτυ, υλικά που δυσκολεύεσαι να τα συνδυάσεις και να τα κάνεις να σταθούν όπως εσύ θέλεις”, είπε χαρακτηριστικά η Waddington.

Το Μουσείο Μπενάκη δίνει την ευκαιρία στο κοινό του να θαυμάσει από κοντά τα εξαιρετικά κοστούμια της πρόσφατης και πολυβραβευμένης διεθνούς κινηματογραφικής παραγωγής. Βασισμένο στο αναγνωρισμένο μυθιστόρημα του Alasdair Gray, το Poor Things εξιστορεί τη φανταστική εξέλιξη της Bella Baxter (την υποδύεται η Emma Stone, που βραβεύτηκε με Όσκαρ για την ερμηνεία της), μιας νέας γυναίκας που επαναφέρει στη ζωή ο ευφυέστατος και ανορθόδοξος επιστήμονας Δρ. Godwin Baxter (Willem Dafoe). Ανυπομονώντας να μάθει και να βιώσει όλα όσα έχει να προσφέρει η ζωή, η Bella το σκάει με τον Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), έναν επιδέξιο και διεφθαρμένο δικηγόρο, σε μια τρελή περιπέτεια ανά τις ηπείρους. Απαλλαγμένη από τις προκαταλήψεις της εποχής της, η Bella αφοσιώνεται στον σκοπό της, να αποτελέσει πρότυπο για την ισότητα και την απελευθέρωση.Το Poor Things βραβεύτηκε με τον Χρυσό Λέοντα για Καλύτερη Ταινία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2023. Στην ταινία απονεμήθηκαν ακόμα τέσσερα βραβεία Όσκαρ και πέντε βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA), ανάμεσά τους και τα αντίστοιχα βραβεία ενδυματολογίας στη Holly Waddington.

Η ευρηματικότητα των κοστουμιών της ταινίας έγκειται στη θαυμαστή ισορροπία ανάμεσα στην ενδυματολογία της εποχής στην οποία τοποθετείται η δράση και στα σύγχρονα στοιχεία με τα οποία η ενδυματολόγος μπολιάζει τις δημιουργίες της, σε μια διαρκή συνομιλία με τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο. «Σπρώξαμε τις ιδέες στα άκρα, ακολουθώντας την παρότρυνση του Γιώργου για μια καταιγίδα δημιουργικότητας», δήλωσε η Waddington σε συνέντευξή της στο παρελθόν. Στην έκθεση περιλαμβάνονται δώδεκα συνολικά κοστούμια από την ταινία. Τα έξι από αυτά έντυσαν τους χαρακτήρες των: Godwin Baxter (Dafoe), Duncan Wedderburn (Ruffalo), Max McCandles (Youssef), Harry Astley (Carmichael), Madam Swiney (Hunter) και κυρίας Prim (Pepperdine). Τα υπόλοιπα έξι φόρεσε η Emma Stone, που ενσάρκωσε την κεντρική ηρωίδα της ταινίας Bella Baxter, και σκιαγραφούν την εξέλιξη του χαρακτήρα της στη διάρκεια αυτής της ιδιότυπης ιστορίας «μαθητείας». «Το δυσκολότερο πράγμα για μένα όταν εργαζόμουν για το Poor Things ήταν να βρω έναν τρόπο να αλλάζω τα κοστούμια και να εξασφαλίσω ότι θα ακολουθούν το ταξίδι της Bella», αναφέρει η Waddington. Τα έξι κοστούμια της Bella που το κοινό μπορεί να θαυμάσει στην έκθεση της Αθήνας αναδεικνύουν τον μαγικό τρόπο με τον οποίο ξεπεράστηκε αυτή η δυσκολία.

 

Η Holly Waddington σπούδασε Καλές Τέχνες στο Ruskin School of Drawing and Fine Art του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης και Σκηνογραφία (Χορού) στο Trinity Laban. Έχει εργαστεί στο χώρο του θεάτρου, του χορού και των εικαστικών τεχνών, δημιουργώντας κοστούμια και εγκαταστάσεις για παραστάσεις στο Rambert, το Royal Ballet, το Complicité, το Sadlers Wells, το Almeida, το Royal Court, το Gate, το Young Vic, το Scottish Dance Theatre, το Handspring UK και το BAM. Ανάμεσα στις δουλειές που έχει υπογράψει για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση περιλαμβάνονται το The Greatτου Hulu, σε σενάριο και παραγωγή του Tony McNamara, η Λαίδη Μακμπέθ, σε σκηνοθεσία του William Oldroyd, το Ginger & Rosa της Sally Potter και το Departure του Andrew Steggall.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας δίνει την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να συναντήσει από κοντά τη βραβευμένη με Όσκαρ και Bafta ενδυματολόγο της ταινίας Holly Waddington, σε μια συζήτηση που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 12 Ιουνίου και ώρα 20:00, στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138. Με τη Holly Waddington θα συνομιλήσουν για τη δουλειά της οι: Δρ. Σοφία Παντουβάκη, σκηνογράφος-ενδυματολόγος, Καθηγήτρια Ενδυματολογίας, Πανεπιστήμιο Aalto, Φινλανδία, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ενδυμασιολογίας, και Παύλος Θανόπουλος, σκηνογράφος-ενδυματολόγος, σχεδιαστής της έκθεσης. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα αγγλικά.
Η είσοδος είναι δωρεάν με δελτία εισόδου και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση στα ταμεία του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below