Έχουν περάσει 58 χρόνια από το θάνατο του απόλυτου sex symbol του 20ού αιώνα. Η Marilyn Monroe άφησε την τελευταία της πνοή τον Αύγουστο του 1962 συνδέοντας το όνομά της με κινηματογραφικές στιγμές, ερωτικά σκάνδαλα και σέξι πόζες.
Από τα πράγματα που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι αγαπούσε το διάβασμα. Αγαπούσε τον James Joyce και τον Walt Whitman αλλά και τον Heinrich Heine. Ο Saul Bellow και ο Carl Sandburg ήταν στους ήρωές της ενώ ο Truman Capote και ο Isak Dinesen ήταν στενοί της φίλοι. Για πολλά χρόνια μάλιστα ήταν παντρεμένη με τον θεατρικό συγγραφέα Arthur Miller.
Μετά τον γάμο της με τον Joe DiMaggio του χάρισε μια έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Antoine De Saint-Exupery.
Ένα διαδικτυακό fan club της διάσημης ξανθιάς κατέγραψε περισσότερα από 400 βιβλία που είχε στην κατοχή της μέσα από φωτογραφίες, συνεντεύξεις και από έναν κατάλογο από δημοπρασίες του οίκου Christie.
Δεν ξέρουμε αν τα είχε διαβάσει όλα όσα είχε στη βιβλιοθήκη της. Άλλωστε κανείς δεν έχει διαβάσει και το τελευταίο βιβλίο που υπάρχει στα ράφια του και μάλιστα υπάρχει μια λέξη για να περιγράψει αυτά τα βιβλία και είναι το Tsundoku.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Marilyn Monroe δεν ήταν απλά μια χαριτωμένη ξανθιά χωρίς κανένα βάθος. Αν είχες κάτι τέτοιο στο μυαλό σου, κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο Google με τη φράση “Marilyn Monroe reading” θα σε διαψεύσουν τα αποτελέσματά της.
Βλέποντας την Marylin Monroe να κρατάει στα χέρια της την Οδύσσεια του James Joyce (την φωτογράφισε με το βιβλίο η Eve Arnold για το περιοδικό Esquire) ή το Φύλλα χλόης του Walt Whitman δεν σκέφτεσαι ότι είναι μια γυναίκα που προσπαθεί να δείξει κάτι που δεν είναι. Μοιάζει με μια γυναίκα που ήθελε να εκπαιδεύσει τον εαυτό της και ίσως αυτό να ήθελε να περάσει και στον κόσμο αφού δεν είναι λίγες οι φορές που πόζαρε αγκαλιά με ένα βιβλίο.
Τα βιβλία ήταν η παρηγοριά της και στις πολλές στιγμές αϋπνίας της αλλά κι ένας τρόπος αναζήτησης του εαυτού της αλλά και συναισθηματικής εξισορρόπησης.
Ανάμεσα στα βιβλία που είχε στα ράφια της και συγκέντρωσε σε μια λίστα το Bookstryst ήταν και κάποιοι ελληνικοί τίτλοι, όπως Ο τελευταίος πειρασμός του Νίκου Καζαντζάκη και βιβλία με τις αξίες του Αριστοφάνη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και του Πλουτάρχου.
Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν τα είχε διαβάσει αλλά το σίγουρο είναι ότι έτρεφε εκτίμηση για τους Έλληνες.
Σε συνεντεύξεις που έδωσε στον Έλληνα δημοσιογράφο Αλέκο Λιδωρίκη -την συνάντησε το 1947 και το 1953, όταν δούλευσε στα studios της 20th Century Fox- είχε πει ότι θα ήθελε να είχε γεννηθεί στην Ελλάδα.
“Οι Έλληνες είναι όμορφοι. Δεν αναφέρομαι μόνο στην εξωτερική τους εμφάνιση, αν και τα μάτια των Ελλήνων έχουν πάντα τέτοια παράξενη σπίθα και λαχτάρα. Λατρεύω το θάρρος τους και την καλή τους καρδιά καθώς και το πνεύμα να αναζητούν το καλό ακόμα και στις δύσκολες στιγμές. Μια μέρα έπαιζε με ένα αγόρι στο βρώμικο και σιχαμένο Λος Άντζελες. Ήταν ένα αγόρι από την Ελλάδα που είχε εμμονή να συλλέγει κοχύλια. Τον φώναζα Απόλλωνα… με φίλησε μια φορά… μετά χάθηκαν οι δρόμοι μας. Τώρα θα πρέπει να είναι ένας υπέροχος και όμορφος άνδρας” είχε πει η Marilyn Monroe σε μια από αυτές τις συνεντεύξεις, σύμφωνα με το Greek Reporter.