Από την Αναστασία Κούκα
Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε, πριν λίγους μήνες, στην Εθνική Λυρική Σκηνή σχετικά με την επιλογή του προσώπου το οποίο θα αναλάμβανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της όπερας δωματίου «Στρέλλα» αποτελεί οριστικά παρελθόν. Η παράσταση, που βασίζεται στην ομώνυμη, πολυβραβευμένη ταινία του Πάνου Κούτρα, θα παρουσιαστεί για εννέα συνολικά βράδια στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα κάνει πρεμιέρα την 1η Φεβρουαρίου και είναι ήδη sold out!
Τον ρόλο της «Στρέλλας» θα αποδώσει η διεμφυλική καλλιτέχνις, όπως ορίζει και το ίδιο το έργο, Λέττα Κάππα, η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά σε παράσταση λυρικού θεάτρου. Έχοντας κάνει, στα πρώτα της βήματα, μαθήματα φωνητικής και ορθοφωνίας στο Εθνικό Ωδείο, βρέθηκε στη συνέχεια να τραγουδά, για βιοποριστικούς λόγους, σε νυχτερινά κέντρα ποπ, ροκ και ελαφρολαϊκά τραγούδια. Η κρίση στην νυχτερινή διασκέδαση την οδήγησε στην επαγγελματική ενασχόληση με την κομμωτική και το μακιγιάζ.
Η Λέττα Κάππα είχε δει, το 2010, την ταινία του Πάνου Κούτρα που αφορούσε στην ορατότητα των τρανς και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο και μάλιστα είχε συγκινηθεί ιδιαίτερα. Όταν πληροφορήθηκε πως οι δημιουργοί της οπερατικής σκηνικής μεταφοράς της αναζητούσαν μια διεμφυλική γυναίκα ερμηνεύτρια για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, έσπευσε. Κάπως έτσι ξεκίνησε η σχέση της με το λυρικό θέατρο…
Η νέα όπερα δωματίου «Στρέλλα» παρουσιάζεται από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέσα από τη ανατρεπτική ματιά του σκηνοθέτη Γιώργου Κουτλή, σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ*, μουσική διεύθυνση Κωνσταντίνου Τερζάκη και μουσική Μιχάλη Παρασκάκη. Την επιμέλεια κίνησης και τη χορογραφία της παραγωγής υπογράφει η διεμφυλική καλλιτέχνις Φένια Αποστόλου ενώ διεμφυλικές γυναίκες έχουν επιλεγεί και για άλλους ρόλους πλην του πρωταγωνιστικού.
Η υπόθεση του έργου
Ο 48χρονος Γιώργος, καταδικασμένος για φόνο, αποφυλακίζεται μετά από δεκαπέντε χρόνια. Αποχαιρετά τον συγκρατούμενο και εραστή του Νίκο. Σε ένα φτηνό ξενοδοχείο της πλατείας Ομονοίας, ο Γιώργος συναντά τη Στρέλλα, μια νεαρή τρανς πόρνη που λατρεύει τη Μαρία Κάλλας. Ξεκινά μαζί της μια παθιασμένη ερωτική σχέση.
Παρακολουθούμε τη ζωή της Στρέλλας, που τα πρωινά ασχολείται με ηλεκτρολογικά ενώ τα βράδια εμφανίζεται ως τραγουδίστρια στο κλαμπ Κούκλες. Η αυτοσχέδια, συνθετική της «οικογένεια» αποτελείται από τη Μαίρη, μια ηλικιωμένη τρανς που στο παρελθόν περιμάζεψε τη Στρέλλα από τον δρόμο, τη Βίλμα, που φροντίζει την καρκινοπαθή Μαίρη, και τον Άλεξ, που φροντίζει το ανήλικο αδελφάκι του, παραμελημένο από τη ναρκομανή μητέρα τους. Η διεμφυλική κοινότητα λειτουργεί για όλες τους ως γενναιόδωρο, όσο και εκκεντρικό, δίκτυο αλληλοϋποστήριξης.
Πίσω στο χωριό του στην Τρίπολη, ο Γιώργος αναζητά τον χαμένο γιο του, τον Λεωνίδα. Ο ηλικιωμένος αστυνομικός Κουλουκούσης πληροφορεί τον Γιώργο πως ο Λεωνίδας εγκατέλειψε το χωριό όταν ήταν δεκατεσσάρων και έφυγε για την Αθήνα, όπου φημολογείται πως κινείται στους κύκλους των διεμφυλικών. Ανήσυχος, ο Γιώργος ανακρίνει τη Στρέλλα. Εκείνη διηγείται την ιστορία της: Η μάνα της πέθανε όταν η ίδια ήταν πέντε ετών και, κατόπιν, μεγάλωσε με τη γιαγιά της. Ο μέθυσος πατέρας της σκότωσε βάναυσα τον αγαπημένο της θείο αφού τον έπιασε να χαριεντίζεται μαζί της στην ηλικία των εννέα ετών, και μετά φυλακίστηκε.
Σοκαρισμένος, ο Γιώργος καταλαβαίνει την αλήθεια: είναι ο πατέρας της Στρέλλας. Εκείνη ομολογεί πως το γνώριζε ήδη: τον αναζήτησε μόλις αποφυλακίστηκε, από ενδιαφέρον επεδίωξε να τον γνωρίσει, κατόπιν όμως τον ερωτεύτηκε…
Πηγή: protothema.gr