Τις τελευταίες ημέρες κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές με ειδίκευση στη showbiz ασχολήθηκαν με το πάντα φλέγον ζήτημα της ψυχικής υγείας, ασφαλώς όχι από επιστημονικό ενδιαφέρον και με όλους τους λάθος τρόπους. Αρχικά ήταν η υπόθεση του πρώην παίκτη ριάλιτι που τα έσπασε στα ΕΛΤΑ και «απειλούσε να αυτοκτονήσει» και το στενό μαρκάρισμα οικείων και γνωστών του για μια δήλωση. Μετά ήταν η περίπτωση του γνωστού μοντέλου που σύμφωνα με το ρεπορτάζ «έκανε απόπειρα και βρέθηκε μέσα σ’ ένα λουτρό αίματος», αναφέρθηκε το όνομά της και η είδηση διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την υποτιθέμενη πρωταγωνίστρια, αφού πρώτα οι δικοί της άνθρωποι είχαν πάρει την τρομάρα της ζωής τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τηλεόραση ασχολείται με πολύ σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας με όρους τηλεθέασης, αφήνοντας στην άκρη δεοντολογία και στοιχειώδη ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους με τους οποίους ασχολείται αλλά και για όσους υποφέρουν από παρόμοιες καταστάσεις. Ο τρόπος που γίνεται το ρεπορτάζ αφήνει ελάχιστα περιθώρια αμφιβολίας για το κατά πόσο υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον και για το αν στην πραγματικότητα μιλάμε για άλλη μια ματιά από την κλειδαρότρυπα στο δράμα του άλλου, που τυχαίνει επώνυμος και τόσο το χειρότερο γι αυτόν.

Λίγο αργότερα, η Super Kiki μίλησε στην κάμερα για το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της κατάθλιψης, περιγράφοντας την δική της πρόσφατη διάγνωση, και το αν αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί μια τέτοια περίπτωση, είναι κάτι που επιεικώς δημιουργεί ερωτηματικά. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι της τηλεόρασης, ειδικά όταν δεν έχουν καμία σχετική κατάρτιση, οφείλουν να μιλούν με πολύ μεγάλη προσοχή όταν αναφέρονται σε ψυχικά νοσήματα και διαταραχές.

Δυστυχώς, δεν το κάνουν πάντα, χρησιμοποιώντας συχνά λάθος όρους ή περνώντας λανθασμένες πληροφορίες. Χαρακτηριστικά, η Έλενα Χριστοπούλου πρόσφατα υπερασπίστηκε την Ηλιάνα Παπαγεωργίου ενάντια στα κακόβουλα σχόλια για το βάρος της, λέγοντας πως μίλησε στο μοντέλο που έτρωγε ένα μπέργκερ και πατάτες και γελούσε. Η Ηλιάνα μπορεί να είναι απόλυτα υγιής και το body shaming να πηγαίνει σύννεφο, όμως το ότι κάποιος τρώει δεν είναι απόδειξη ότι δεν πάσχει από διατροφική διαταραχή και το να υπαινισσόμαστε κάτι τέτοιο στο δημόσιο λόγο δεν επιτρέπεται. Τα media έχουν δύναμη, μπορούν να επηρεάσουν, αλλά πρέπει να ενημερώνουν υπεύθυνα, ακόμα και αν υπηρετούν το lifestyle.

Τα λόγια ενός ειδικού ψυχικής υγείας είναι πιο κατάλληλα σε ένα σχετικό, έστω και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ. Θα κάνει ίσως λιγότερη τηλεθέαση, αλλά σίγουρα περισσότερο καλό.

 

Κεντρική φωτογραφία: Δημόσιο προφίλ Instagram @super_kikii

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below