Σε ένα νέο μουσικοχορευτικό έργο με πρωτότυπες συνθέσεις, που έρχεται στις 21 και 22 Οκτωβρίου στο Playground for the Arts, το φλαμένκο συναντιέται με το ρεμπέτικο και την ελληνική παραδοσιακή μουσική μέσα από το χορό, τη μουσική και τη λογοτεχνία, με επίκεντρο τη γυναίκα. Το όνομά του, ANDÁMOSIS: ένας συνδυασμός της ισπανικής λέξης Andar, που σημαίνει περπατώ, κινούμαι και της ελληνικής λέξης Αντάμωσις.
Η παράσταση στοχεύει στο να φέρει αυτές τις δύο παραδόσεις και πολιτισμούς μαζί, εξερευνώντας τη γυναικεία φιγούρα μέσα από πραγματικές ιστορίες του παρελθόντος και του παρόντος. Τόσο στο φλαμένκο όσο και στην ελληνική παραδοσιακή μουσική μπορεί κανείς να βρει πολλές ιστορίες σιωπής, κατάχρησης και καταπίεσης της γυναίκας, αλλά και άλλες πολλές που εξυμνούν τη γυναικεία φύση και ομορφιά.
Όταν η Ελληνο-ιταλίδα χορεύτρια Κλαούντια Καραπάνου ξεκίνησε να δουλεύει την παράσταση, έμαθε για μια φίλη της, που μαχαιρώθηκε από το σύντροφό της όταν του ζήτησε να χωρίσουν. Η κοπέλα επέζησε, γιατί κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και να ζητήσει βοήθεια. Η εμπειρία αυτή συγκλόνισε την Κλαούντια, η οποία μεταξύ άλλων προσάρμοσε αναλόγως την παράσταση, ζητώντας να αλλάξουν οι στίχοι ενός παραδοσιακού θεσσαλικού τραγουδιού για την περιβόητη «επικίνδυνη» ομορφιά της γυναίκας, προσθέτοντας χωρία από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη και μιλώντας για ιστορίες που βουτούν βαθιά στην αγωνία και στο φόβο, αλλά και στην ευλογία του να είσαι γυναίκα.
Όταν η Ελληνο-ιταλίδα χορεύτρια Κλαούντια Καραπάνου ξεκίνησε να δουλεύει την παράσταση, έμαθε για μια φίλη της, που μαχαιρώθηκε από το σύντροφό της όταν του ζήτησε να χωρίσουν. Η κοπέλα επέζησε, γιατί κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και να ζητήσει βοήθεια.
Η ANDÁMOSIS είναι μια παράσταση που τονίζει ότι πρέπει να μιλήσουμε για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σε μια πατριαρχική κοινωνία. Σήμερα η κοινωνία φαίνεται να δίνει λίγο περισσότερο χώρο στις γυναίκες για να ακουστούν και να μιλήσουν για τη βία και την κατάχρηση. Παράλληλα όμως η βία και οι διακρίσεις κατά των γυναικών είναι πανταχού παρούσες.
Μια διεθνής ομάδα καλλιτεχνών από τη Μεσόγειο δίνει το παρών στην εκδήλωση: Η Κλαούντια Καραπάνου (χορός), ο Lucas Arango (κιθάρα), ο Lucas Zegri (κρουστά) και η Γιώτα Μπαρόν (τραγούδι, στίχοι).
Η παράσταση είχε κάνει πρεμιέρα στο Frijdag Festival στην Στοκχόλμη, τον Νοέμβριο 2022.
Info
21 & 22 Οκτωβρίου 2023, στις 21.00 στο Playground for the Arts, Βουτσαρά 4-6 Πειραιάς. Εισιτήρια: 15 ευρώ, Eventbrite
Ταυτότητα έργου
Χορογραφίες-Χορός Φλαμένκο: Claudia Karapanou. Διασκευές / Συνθέσεις σε φλαμένκο κιθάρα: Lucas Arango. Κρουστά / Συνθέσεις σε κρουστά: Lucas Zegri. Τραγούδι / Στίχοι (για τη Νταϊλιάνα): Yota Baron. Παραγωγή: Yota Baron Productions.