Σαν σήμερα, 28 Μαΐου του 1952, οι γυναίκες στην Ελλάδα απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Σχεδόν 20 χρόνια νωρίτερα, στις 5 Φεβρουαρίου του 1930, βγήκε προεδρικό διάταγμα με το οποίο τους επιτρεπόταν να ψηφίσουν σε δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.
Και μπορεί οι ημερομηνίες αυτές να μοιάζουν μακρινές και η ελεύθερη ψήφος για τις γυναίκες να θεωρείται πλέον δεδομένη, τα τελευταία γεγονότα, όμως, δείχνουν πως οι γυναίκες πρέπει να συνεχίσουν να μάχονται ακόμη για δικαιώματα που κατεξοχήν έπρεπε να είναι κατοχυρωμένα.
Οι επιθέσεις κατά γυναικών, οι παρενοχλήσεις μικρών κοριτσιών, οι γυναικοκτονίες που συνταράσσουν την κοινωνία αρκετά συχνά τελευταία, αποδεικνύουν πως τίποτα δεν ήρθε εύκολα για τις γυναίκες. Ούτε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
Οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά σε δημοτικές εκλογές, τον Φεβρουάριο του 1934. Εκλογικό δικαίωμα δεν είχαν όλες, παρά μόνο όσες ήταν άνω των 30 ετών και είχαν απολυτήριο Δημοτικού. Από τις 2,655 γυναίκες που εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Αθηναίων ψήφισαν μόνο οι 439, ενώ ακόμα και η Ελληνίδα ηθοποιός, Μαρίκα Κοτοπούλη, είχε αρνηθεί να ψηφίσει λέγοντας πως ψήφο ζητούν οι άσχημες και όσες δεν θέλουν να κάνουν παιδιά.
Η πρώτη φορά που εξελέγη γυναίκα βουλευτής στην Ελλάδα
To δικαίωμα ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές απέκτησαν οι Ελληνίδες στις 28 Μαΐου του 1952, με τον νόμο 2159, χωρίς όμως να το ασκήσουν άμεσα, δηλαδή, στις εκλογές του ίδιου χρόνου τον Νοέμβριο, με τη δικαιολογία των ανενημέρωτων εκλογικών καταλόγων.
Σε βουλευτικές εκλογές, ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου του 1956. Ήταν η απαρχή της εφαρμογής στην πράξη της καθολικής ψηφοφορίας, που είχε κατοχυρωθεί ήδη στο Σύνταγμα του 1864, με την αναγνώριση της ιδιότητας του πολίτη στις γυναίκες.
Η πρώτη γυναίκα βουλευτής εξελέγη στη Θεσσαλονίκη και ήταν η Ελένη Σκούρα του κόμματος «Ελληνικός Συναγερμός» σε επαναληπτικές εκλογές που έγιναν το 1953. Η Ελένη Σκούρα μέχρι τότε είχε επιδείξει ιδιαίτερη δραστηριότητα στο τομέα των φιλανθρωπικών δράσεων και των δικαιωμάτων των γυναικών.
Η Λίνα Τσαλδάρη έγινε η πρώτη γυναίκα – υπουργός, καθώς ανέλαβε το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση του Κων/νου Καραμανλή, το 1956. Την ίδια χρονιά εκλέχθηκε και η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος, η Μαρία Δεσύλλα, στην Κέρκυρα.
Μόλις στο μεταπολιτευτικό Σύνταγμα του 1975, που ψήφισε στις 7 Ιουνίου η Ε’ Αναθεωρητική Βουλή και καθιέρωνε την προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, ορίζεται επιτέλους ότι «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι», έχοντας ίσα πολιτικά δικαιώματα και υποχρεώσεις.