Τι κι αν λένε πως το δώρο δεν δωρίζεται; Φαίνεται πως αυτό αλλάζει, καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι προσφέρουν δώρα που έχουν λάβει σε άλλους. Είτε λόγω οικονομικών δυσχερειών είτε λόγω επιλογής είτε για περιβαλλοντικούς λόγους το regifting, όπως ονομάζεται, είναι αρκετά διαδεδομένο. Δείτε παρακάτω πώς να το κάνετε σωστά, σύμφωνα με την ειδικό.

Προσφέρετε το προϊόν μόνο εάν είναι στην αρχική του συσκευασία με όλα τα απαραίτητα εξαρτήματά του, χωρίς να έχει υποστεί κάποια ζημιά

«Αν το κουτί είναι τσαλακωμένο ή αν λείπει το τηλεχειριστήριο ή το εγχειρίδιο χρήσης, μην κάνετε το regifting», λέει η Lizzie Post, συγγραφέας και coach στο Good Housekeeping. Το ίδιο ισχύει και για τις ετικέτες που λείπουν από τα ρούχα. Δεν στέλνει πολύ ωραίο μήνυμα να χαρίσετε κάτι που δεν φαίνεται σαν να είναι καινούργιο και επιλεγμένο από εσάς.

Μην ξαναδώσετε ένα χειροποίητο δώρο

Εκείνο το μωβ και πράσινο πουλόβερ που σας έπλεξε η φίλη σας; Ή το χειροποίητο βραχιόλι που δεν βάλατε ποτέ; Είναι ριψοκίνδυνο να προσφέρετε ένα χειροποίητο αντικείμενο σε κάποιον άλλο, ακόμη και αν δεν είναι του γούστου σας. «Οτιδήποτε έφτιαξε κάποιος για εσάς δεν πρέπει να χαρίζεται», λέει η Post. «Επειδή ήταν κάτι ξεχωριστό που δημιούργησε ειδικά για εσάς, μπορεί όλο αυτό να γίνει απίστευτα συναισθηματικό, ειδικά αν μαθευτεί».

Αποφύγετε το regifting σε άτομα που γνωρίζονται μεταξύ τους

Μην δωρίσετε το δώρο σας σε κάποιον που γνωρίζει ή αλληλεπιδρά με τον αρχικό δωρητή. «Όσο πιο ασυνήθιστο είναι το αντικείμενο, τόσο μεγαλύτερη απόσταση θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ του δωρητή και του δωρολήπτη», λέει η ειδικός. Το να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί θα μειώσει τον κίνδυνο πληγωμένων συναισθημάτων.

Χαρίστε ξανά μόνο αν ξέρετε ότι το δώρο θα αρέσει στον παραλήπτη

Η πρακτική του regifting δεν πρέπει να θεωρείται ένας εύκολος τρόπος για να απαλλαγείτε από ένα «κακό» δώρο. «Όταν κάνετε regifting ένα αντικείμενο, πρέπει να είναι κάτι που θα είχατε αγοράσει για το συγκεκριμένο άτομο αν είχατε πάει στο κατάστημα. Το να μεταβιβάζετε απλώς ένα αντικείμενο που εσείς δεν αντέχετε είναι, κάπως, ακατάλληλο».

Να είστε προσεκτικοί αν ερωτηθείτε σχετικά με την προέλευση ενός δώρου

Φυσικά, δεν είστε υποχρεωμένοι να μοιραστείτε από πού προέρχεται κάτι, ακόμη και αν ο παραλήπτης σας ρωτήσει. Ωστόσο, αν ο παραλήπτης του δώρου ρωτήσει από πού το αγοράσατε, η ειδικός λέει: «Είναι δική σας επιλογή το πόσο ειλικρινής είστε με αυτό το άτομο. Αν η αδελφή σας ρωτήσει, μπορείτε να επιλέξετε να πείτε την αλήθεια». Στο τέλος, κάντε αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα.

Αν σας πιάσουν, ομολογήστε!

Αν ο παραλήπτης καταλάβει ότι το δώρο του δεν το αγοράσατε εσείς, είναι καλύτερο να είστε ειλικρινείς. Πείτε κάτι σαν: «Λυπάμαι πολύ. Ήθελα να σου πάρω κάτι ξεχωριστό, αλλά ήμουν απασχολημένη και δεν ήθελα να έρθω με άδεια χέρια». Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίσταση είναι να ακούσετε τι έχει να σας πει ο άλλος, να δείξετε κατανόηση και να ζητήσετε συγγνώμη.

Σε κάθε περίπτωση, μην αισθάνεστε ενοχές. To regifting είναι πιο δημοφιλές από ό,τι νομίζετε – το 89% των ανθρώπων το έχουν κάνει, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below