Η Zaha Hadid ήταν η μεγαλύτερη γυναίκα αρχιτέκτονας της εποχής μας. Γεννήθηκε στη Βαγδάτη αλλά το 1980 άνοιξε το γραφείο της στο Λονδίνο και η πορεία της ήταν μόνο ανοδική. Το ταλέντο και οι πρωτοποριακές της ιδέες την κάνανε γνωστή σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα το 2004 να είναι κερδίσει το βραβείο Pritzker. Το βραβείο αυτό είναι η σημαντικότερη διεθνής αναγνώριση για έναν αρχιτέκτονα και η Zaha ήταν η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να το κατακτήσει. Δυστυχώς, το Μάρτιο του 2016 έφυγε ξαφνικά από τη ζωή αφήνοντας πίσω μεγάλη αρχιτεκτονική κληρονομία, ένα τεράστιο γραφείο και πολλές ανεκπλήρωτες ιδέες.
Οι δημιουργίες της χαρακτηρίζονται από ρευστότητα, καμπύλες, δυναμικές γραμμές και ανεξήγητες μορφές που μοιάζουν σαν κάτι από το μέλλον. Τα φουτουριστικά και τεχνολογικά εξελιγμένα κτήρια της αφήσανε τη σφραγίδα τους στην αρχιτεκτονική του 21ου αιώνα και κερδίσανε το σεβασμό και την εκτίμηση όλων. Σήμερα η εταιρεία της Zaha Hadid Designs συνεχίζει να δραστηριοποιείται στο χώρο, προσπαθώντας να διατηρήσει και να εξελίξει το όραμα της σπουδαίας αυτής γυναίκας.
Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που το γραφείο της Zaha αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα από τα μεγάλης κλίμακας project και να ασχοληθεί με το design. Ξεκίνησε λοιπόν τη συνεργασία με την Rosenthal, μία εταιρεία που κατασκευάζει σκεύη από πορσελάνη και μαζί κυκλοφόρησαν τρεις συλλογές με βάζα και μπολ τις lapp, weave και stripp. Τα αντικείμενα αυτά είναι μια σαφής αναφορά στην αρχιτεκτονική της Hadid καθώς βασίζονται σε δίπολα όπως : ρευστότητα και σχήμα, μάζα και κενό, παιχνίδι και δυναμισμός.
Η συλλογή lapp διαθέτει βάζα διαφορετικών μεγεθών, με ποικίλους συνδυασμούς ματ και γυαλιστερού κεραμικού φινιρίσματος. Η μορφή του παρουσιάζει ανοίγματα και κενά που μας επιτρέπουν να τοποθετήσουμε λουλούδια με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Τα τρία βάζα και τα δύο μπολ διαφόρων μεγεθών στη συλλογή stripp δομούνται με μεταλλικά στοιχεία, σχηματίζουν ρυθμικές κάθετες γραμμές και αποκτούν γλυπτική μορφή.
Τέλος, η συλλογή weave βασίζεται στις δυναμικές γραμμές του design της Zaha Hadid και βασίζεται στην αλληλεπίδραση ρευστότητας και συμμετρίας.