Τα μελομακάρονα είναι το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων. Η ετυμολογία της λέξης -μέλι και μακαρόνι- είναι ελληνική, με το μακαρόνι να κατάγεται από τη λέξη “μακαρωνία” που ήταν νεκρώσιμο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου πρόσφεραν τη “μακαρία”, αλλιώς μια πίτα στην οποία με την πάροδο των χρόνων προστέθηκε μέλι και γι’ αυτό ονομάστηκε μελομακάρονο.
Με άλλα λόγια, είναι η γλυκιά απόλαυση που ανυπομονούμε να γευτούμε τις γιορτές, αλλά και ο μόνιμος εορταστικός εφιάλτης που θα αυξήσει τα κιλά στη ζυγαριά. Πόσες φορές έχεις ευχηθεί να μπορούσες να γευτείς τα αγαπημένα σου γλυκιά χωρίς καθόλου τύψεις;
Η Έλενα Γαλύφα και ο Γιώργος Τσούλης σου βρήκαν τη λύση για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη που θα σβήσουν οποιεσδήποτε τύψεις και αμφιβολίες σε διακατέχουν.
Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:
Για τα μελομακάρονα:
240 ml λάδι καρύδας
100 γρ. μέλι
100 ml κονιάκ
50 ml χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
550 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. baking powder
½ κ.γ. κανέλα τριμμένη
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
Καρύδια θρυμματισμένα για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι:
300 γρ. μέλι
200 ml νερό
2 στικ κανέλα
Χυμό από 1 λεμόνι
Δες το παρακάτω βίντεο στο Youtube για να δεις την εκτέλεση και καλή απόλαυση!