Αν και μας αρέσει να μαγειρεύουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, υπάρχει κάτι στις συνταγές που αφορούν στον χειμώνα που μας τραβά πιο κοντά στην κουζίνα. Οι φούρνοι μάς ζεσταίνουν και τα γεύματα που βγαίνουν από αυτούς είναι πέρα για πέρα ανακουφιστικά.
Μιας και το Δελτίο Καιρού μιλά για πολλά κρύα, σας προτείνουμε να το αντιμετωπίσετε με ζεστές σούπες. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τρεις εύκολες συνταγές για να διαλέξετε.
Noodle soup με κοτόπουλο
Τι θα χρειαστείτε
- ¼ της κούπας βούτυρο, σε κύβους
- 1 κρεμμύδι, μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένο
- 2 κοτσάνια από σέλινο, ψιλοκομμένα
- 3 καρότα, κομμένα σε κύβους
- ¾ της κούπας μανιτάρια, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1-1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος βασιλικός
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 900ml ζωμό κοτόπουλου (ή υπολογίστε όσο επιθυμείτε για το δικό σας τραπέζι)
- 1 πακέτο κατεψυγμένα noodles
- 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο φρέσκο λάχανο
- 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο κοτόπουλο, κομμένο σε λωρίδες
Πώς θα τη φτιάξετε
Σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώστε το βούτυρο και σωτάρετε το κρεμμύδι, το σέλινο, τα καρότα και τα μανιτάρια- μαγειρέψτε και ανακατέψτε 8-10 λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να γίνουν μαλακά, χωρίς να λιώσουν. Προσθέστε το σκόρδο- μαγειρέψτε 1 λεπτό ακόμα.
Προσθέστε το αλεύρι, τον βασιλικό και το αλάτι – προσθέστε σταδιακά και τον ζωμό. Αφήστε το να πάρει μια βράση. Μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 10 λεπτά.
Επαναφέρετε σε βρασμό και προσθέστε τα noodles. Μειώστε τη φωτιά και συνεχίστε να σιγοβράζετε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 15 λεπτά. Βάλτε στην κατσαρόλα το λάχανο και το κοτόπουλο, ανακατέψτε και αφήστε να βράσει για 8 με 10 λεπτά ακόμα ή μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και τα noodles.
Καροτόσουπα με φέτα και φακές
Τι θα χρειαστείτε
- 2 κουταλιές της σούπας λάδι
- 3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 750 γρ. καρότα, κομμένα σε φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα
- 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο κόλιανδρο
- 1 κουταλιά της σούπας φύλλα θυμαριού
- 300 γρ. κόκκινες φακές
- 1,3 λίτρα ζωμό λαχανικών που βράζει
- 700 γρ. Ρεβύθια βρασμένα ή 2 κονσέρβες των 400γρ.
- 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Πώς θα τη φτιάξετε
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σωτάρετε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέστε το σκόρδο και τα καρότα και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά ακόμα, στη συνέχεια ανακατέψτε τα μπαχαρικά, το θυμάρι και τις φακές.
Ρίξτε το ζωμό, σκεπάστε και σιγοβράστε για 20 λεπτά μέχρι οι φακές να γίνουν πολτός και να μαλακώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά και χτυπήστε με ένα μπλέντερ χειρός – δεν θέλετε να είναι τελείως λείο. Ανακατέψτε τα ρεβίθια και τα υγρά από τις κονσέρβες ή τα ζουμιά τους και ξαναζεστάνετε τη σούπα. Σερβίρετε ζεστή με θρυμματισμένη φέτα επάνω.
Λεμονάτη σούπα με κριθαράκι και μανιτάρια
Τι θα χρειαστείτε
- 2-1/2 φλιτζάνια φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1-1/2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
- 1-1/2 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1/4 της κούπας κριθαράκι
- 1-1/2 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
Πώς θα τη φτιάξετε
Σε μια μικρή κατσαρόλα, σοτάρετε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο- μαγειρέψτε 1 λεπτό ακόμα. Ανακατέψτε τον ζωμό, το μαϊντανό, το θυμάρι και το πιπέρι.
Αφήστε το να πάρει βράση. Προσθέστε το κριθαράκι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Μαγειρέψτε μέχρι τα ζυμαρικά να μαλακώσουν, περίπου 5 με 6 λεπτά.