Μια τάρτα που το ελληνικό τραπέζι θα αγαπήσει πολύ. Εντοπίσαμε τη συνταγή στο olivemagazine.gr και είναι του Ηλία Μαμαλάκη.
Υλικά
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300γρ. φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 αβγά
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
νερό όσο πάρει
Για τη γέμιση
40γρ. βούτυρο
1 κουτ. σούπας αλεύρι
300ml γάλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
400γρ. φέτα θρυμματισμένη
100γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
15 ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
1 κουτ. σούπας θυμάρι
1-2 μικρές ντομάτες, σε φέτες
Εκτέλεση
Για τη βάση: Στον κάδο του μίξερ ρίχνεις το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη και χτυπάς με γάντζο για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ρίχνεις μέσα το βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια. Χτυπάς καλά το μείγμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά και να φαίνεται το μείγμα σαν σβολιασμένο. Στη συνέχεια προσθέτεις τα αβγά και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι η ζύμη να αρχίσει να στρώνει και να γίνεται ομοιογενής. Αν σου φανεί πολύ σφιχτή, συμπληρώνεις λίγο νεράκι κουταλιά κουταλιά συνεχίζοντας το χτύπημα. Την κάνεις μπάλα, την τυλίγεις σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνεις στο κάτω μέρος του ψυγείου για 1-2 ώρες. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180οC, πάνω-κάτω αντιστάσεις. Ανοίγεις τη ζύμη σε χοντρό φύλλο πάχους περίπου 0,5εκ. και την απλώνεις καλά μέσα σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι λειώνεις το βούτυρο και καβουρδίζεις το αλεύρι μέχρι να σκουρύνει λίγο. Ρίχνεις το γάλα και ανακατεύεις καλά μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα. Πασπαλίζεις με το μοσχοκάρυδο και ανακατεύεις. Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατεύεις μέσα τη φέτα, τις λιαστές ντομάτες και τις ελιές. Ανακατεύεις καλά το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Τέλος, προσθέτεις το θυμάρι και ανακατεύεις ξανά. Απλώνεις στη βάση της τάρτας τη γέμιση. Τη σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και την ψήνεις στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια αφαιρείς το αλουμινόχαρτο, προσθέτεις από πάνω τις φέτες της ντομάτας, αλάτι και λίγο θυμάρι επιπλέον, και συνεχίζεις το ψήσιμο για τουλάχιστον 20-30 λεπτά επιπλέον και μέχρι η ζύμη να ροδοκοκκινίσει και η γέμιση να κάνει κρούστα.
Διάβασε περισσότερες συνταγές στο olivemagazine.gr