Τη δοκιμάσαμε στο δείπνο με την Άντζελα και τον Φραντσέσκο Μακαπάνι Μισσόνι, συγγραφέα του The Missoni Family Cookbook στο Domes Miramare Resort στην Κέρκυρα, κατά τη διάρκεια μίας αξέχαστης βραδιάς σε ένα ξέφωτο με υπεραιωνόβιες ελιές πλάι στη θάλασσα που επιμελήθηκε το Globe & Trotter. Πρωταγωνιστής της σαλάτας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μεσογειακά φρούτα του φθινοπώρου, το πορτοκάλι.
Σαλάτα Σιτσιλιάνα
Υλικά για 4 μερίδες
2 βολβούς μάραθου
2 πορτοκάλια, κομμένα και ξεφλουδισμένα
1 μεγάλη χούφτα ελιές Taggiasca (τύπου Καλαμών), χωρίς κουκούτσι
2-3 πρέζες αλάτι
1 κ.σ. νιφάδες κόκκινης πιπεριάς (μπούκοβο)
Λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για να ραντίσουμε τη σαλάτα
Εκτέλεση
1. Κόψτε τον μάραθο και πετάξτε τα φύλλα και τα κλαράκια, κρατώντας μόνο τους βολβούς. Κόψτε τους βολβούς στη μέση κατά πλάτος και μετά σε λεπτές λωρίδες.
2. Τοποθετήστε τα κομμένα πορτοκάλια σε ένα μπολ και στίψτε το χυμό από τα εναπομείναντα (φλούδα, μεμβράνες) πάνω από αυτά.
3. Σε ένα πιάτο για σαλάτα, βάλτε σε στρώσεις κλωνάρια μάραθου και κομμάτια πορτοκαλιού αλατίζοντάς τα. Σκορπίστε τις ελιές στο πιάτο. Συμπληρώστε με τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς -το νου σας στο κάψιμο! Ραντίστε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σερβίρετε αμέσως.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Assouline.