Όταν μιλάμε για γλυκό δεν είναι απαραίτητο να αναφερόμαστε μόνο στη σοκολάτα. Υπάρχουν τόσες ακόμα επιλογές που μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για κάτι γλυκό. Πολλές μάλιστα, δεν περιέχουν καν αυγά ή γάλα και είναι ιδανικές για άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους, ακολουθούν ένα vegan διαιτολόγιο ή απλώς νηστεύουν. Όπως η συνταγή που σας παρουσιάζουμε σήμερα για ένα λαχταριστό κέικ βανίλιας!
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 1/2 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του τσαγιού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι
- 1 κουταλάκι του τσαγιού ξύδι
- 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (ή όποιο λάδι εσείς προτιμάτε)
- 1 1/2 κουταλάκι του τσαγιού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κούπα νερό
Πώς θα το φτιάξετε:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο. Απλώστε λαδόκολλα σε ένα τετράγωνο ταψί. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε όλα τα στερεά υλικά. Σχηματίστε με την άκρη μιας ξύλινης κουτάλας τρεις τρύπες μέσα στο μείγμα και στη μία προσθέστε το ξύδι, στην άλλη το εκχύλισμα βανίλιας και στην τελευταία το λάδι. Περιχείστε με το νερό και ανακατέψτε καλά με την ξύλινη κουτάλα σας.
Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί. Ψήστε για 25 με 30 λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι να βγαίνει στεγνό από το κέικ όταν το καρφώνετε. Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά, πριν το ξεφορμάρετε. Αν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με γλάσο. Αποθηκεύστε με αεροστεγές δοχείο μετά το κόψιμο.