Το ροδάκινο είναι από τα φρούτα που πρέπει οπωσδήποτε να έχεις στη διατροφή σου. Τα θρεπτικά οφέλη σε συνδυασμό με τις λίγες θερμίδες το κάνουν το ιδανικό σνακ για την καλοκαιρινή σου διατροφή. Η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα παραγωγής ροδάκινων στον κόσμο! Αυτό σημαίνει ότι μπορείς εύκολα να βρεις στη λαϊκή ή το μανάβη της γειτονιάς σου. Επίσης, μπορείς να δημιουργήσεις νόστιμα γλυκά με βασικό συστατικό το ροδάκινο και το πιο δημοφιλές από όλα είναι η ροδακινόπιτα.
Αν είσαι λάτρης του Tom Robbins το μυαλό σου σίγουρα κάνει τον συνειρμό με ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του που είναι το “Θιβετιανή ροδακινόπιτα” και κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Αίολος. Στον επίσημο λογαριασμό τους στο Instagram μοιράστηκαν πρόσφατα μια συνταγή για ροδακινόπιτα εμπνευσμένη από το βιβλίο. Αφορμή ήταν η δράση #enapartygiatovivlio που κάλεσε όλους τους βιβλιόφιλους να πάρουν ιδέες από τα αγαπημένα τους βιβλία και να φτιάξουν φαγητά, ποτά ή outfits που να παραπέμπουν σε αυτά.
Οι βιβλιόφιλοι ξεσηκώθηκαν και γέμισαν τα social media, σαν μια μεγάλη λέσχη βιβλίου, με φωτογραφίες κι ανάμεσα σε αυτές εντοπίσαμε και την παρακάτω με την συνταγή για ροδακινόπιτα.
Υλικά
1 κιλό ροδάκινα
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 αυγά
1 κεσεδάκι βούτυρο
2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 άρωμα βανίλιας
1/2 φλιτζάνι γάλα
Λίγο κονιάκ
Εκτέλεση
Σ’ ένα ταψάκι λιώνουμε το μισό βούτυρο και ρίχνουμε μισό φλιτζάνι ζάχαρη. Αφού καθαρίσουμε και κόψουμε σε φέτες τα ροδάκινα τα τακτοποιούμε μέσα σ’ ένα ταψί, τη μια φέτα δίπλα στην άλλη μέχρι να καλυφθεί ο πάτος του ταψιού και πασπαλίζουμε πάνω από τα ροδάκινα το άλλο μισό φλιτζάνι ζάχαρης. Χτυπάμε τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ κάνοντας ένα μείγμα κέικ. Δηλαδή χτυπάμε το υπόλοιπο βούτυρο μ’ ένα φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι με το γάλα, το σφηνάκι κονιάκ και τις δύο βανίλιες. Όταν τελειώσουμε το ανακάτεμα ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα ροδάκινα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα περίπου.