Μπαχαρέκια τσουρεκάκια σαν μάφιν που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Η συνταγή είναι του Ανδρέα Λαγού και την εντοπίσαμε στο Olive Magazine.
Υλικά
Για το τσουρέκι
120γρ. βούτυρο
250ml γάλα
15γρ. μαγιά νωπή
2 αβγά
50γρ. ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού αλάτι
450γρ. περίπου αλεύρι για τσουρέκι (περίπου)
Για τη γέμιση
100γρ. καρύδια χοντροκομμένα
150γρ. χουρμάδες ψιλοκομμένους
80γρ. ζάχαρη καστανή
1 κουτ. γλυκού κανέλα
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
½ κουτ. γλυκού αστεροειδή γλυκάνισο, σε σκόνη
60γρ. βούτυρο, σε κύβους
Για το ψήσιμο
1 αβγό
2 κουτ. γλυκού γάλα
ζάχαρη κρυσταλλική
Εκτέλεση
Για το τσουρέκι: Ζεσταίνεις ελαφρώς το βούτυρο με το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα να γίνουν χλιαρά, προσθέτεις τη ζάχαρη, τη μαγιά, ανακατεύεις να λιώσουν και τα κρατάς στην άκρη. Βάζεις στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, ανακατεύεις σε χαμηλή ταχύτητα ενώ προσθέτεις τα αβγά και το μείγμα της μαγιάς. Δυναμώνεις την ταχύτητα και ζυμώνειςμέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Στην περίπτωση που κολλάει προσθέτεις λίγο αλεύρι επιπλέον. Βάζεις τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζεις και την αφήνεις να φουσκώσει για 30 λεπτά περίπου σε ζεστό περιβάλλον.
Για τη γέμιση: Πολτοποιείς όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ, μέχρι να γίνουν σαν πάστα. Κρατάς τη γέμιση στην άκρη. Κόβεις τη ζύμη σε 12 μπαλίτσες, τις ανοίγεις με τα χέρια, τις γεμίζεις με την πάστα και τις ξανακλείνεις σε μπαλίτσες. Τοποθετείς τα τσουρεκάκια σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για muffins, ένα σε κάθε θέση. Ανακατεύεις το αβγό με το γάλα, αλείφεις τα τσουρεκάκια, πασπαλίζεις με ζάχαρη, σκεπάζειςκαι τα αφήνεις να φουσκώσουν σε ζεστό περιβάλλον για 30 λεπτά περίπου. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 175οC και τα ψήνεις για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν, να γίνουν εσωτερικά και να πάρουν χρώμα. Αφήνεις να πέσει η ελαφρώς η θερμοκρασία και σερβίρεις.
Βρες όλες τις συνταγές του Ανδρέα Λαγού στο olivemagazine.gr