Οι σταφίδες εκτός από θρεπτικό σνακ είναι και υπέροχη προσθήκη σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. Η γλύκα τους δίνει μια ιδιαίτερη νότα σε γεμίσεις, ζύμες ακόμα και σαλάτες. Παρακάτω θα βρεις 7 συνταγές για να ταιριάξεις στο τραπέζι της γιορτής.
Το σταφύλι ως καρπός αλλά και στην αποξηραμένη του μορφή, ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Τα συναντάμε σε κείμενα αρχαίων συγγραφέων, ακόμα και παροιμίες. Η σουλτανίνα, είναι ποικιλία αμπελιού που καλλιεργείται για την παραγωγή εκλεκτής ποιότητας επιτραπέζιων σταφυλιών. Τα σταφύλια της είναι γενικά μεγάλα, πυκνά έως μέτρια πυκνά, με ρόγες χωρίς κουκούτσι και σάρκα ανθεκτική, γλυκιά και γευστική. Ωριμάζει κατά τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Είναι ένας δημοφιλέστατος διατροφικός θησαυρός. Αυτά για την ιστορία. Και τώρα, μπαίνουμε στο «ψητό», προτείνοντας 7 συνταγές για να διαλέξετε ποια ή ποιες θα ετοιμάσετε στους αγαπημένους σας.
Γαλοπούλα με κυδώνια και γέμιση από καρύδια, σταφίδες, πράσα και μπέικον
Η απόλυτη συνταγή για τη γεμιστή γαλοπούλα των Χριστουγέννων δεν θα μπορούσε στη γέμιση να μην έχει σταφίδες. Η γλύκα τους ταιριάζει υπέροχα γευστικά με τη ζουμερή σάρκα της γαλοπούλας.
Ρυζόγαλο φόρμας με σταφίδες και κερασάκια μαρασκίνο
Υπέροχο και κρεμώδες, το ρυζόγαλο, με την προσθήκη σταφίδας και σιροπιού κανέλας γίνεται πραγματικά θεϊκό!
Αρνίσιο μπούτι σερβιρισμένο με ρύζι, σταφίδες, κουκουνάρι και κάστανα
Μια νόστιμη συνταγή, με γεύση πληθωρική που σε προκαλεί να τη δοκιμάσεις… Ιδανική για το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι.
Γαλοπούλα γεμιστή με κιμά, κάστανα σταφίδες κουκουνάρια και cranberries
Με πλουμιστή γέμιση, μαρινάρισμα 2 ημερών στο ψυγείο και μαστοριά στο ψήσιμο, αυτή η γαλοπούλα υπόσχεται να σας βγάλει ασπροπρόσωπους στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Ψαρονέφρι με κυδώνια και σταφίδες σε σάλτσα κονιάκ
Το «μπον φιλέ» του χοιρινού κάνει εξαιρετική παρέα με κυδώνια και σταφίδες σε ένα πιάτο ιδανικό για τα κυριακάτικα ή τα γιορτινά σας καλέσματα.
Πράσινη σαλάτα με σταφίδες και ξινομυζήθρα
Μια δροσερή σαλάτα αχλάδι, που συνδυάζει όλες τις πρασινάδες του χειμώνα με αρωματικά, σταφίδες και ξινομυζήθρα.
Κρεμμύδια γεμιστά με αρωματικό κιμά, κουκουνάρι και σταφίδες
Τα γεμιστά κρεμμύδια είναι ένα εξαιρετικό πιάτο, ένας εκρηκτικός συνδυασμός όλο γλύκα και αρώματα μπαχαρικών. Διαλέξτε κρεμμύδια γερά, όμοια σε όγκο και μέτρια σε μέγεθος, υπολογίζοντας πως θα σερβίρετε από δύο στη μερίδα.
Δες στο olivemagazine.gr όλες τις συνταγές.