Μπορεί την ημέρα του Πάσχα την τιμητική του να έχει το αρνάκι, τις ημέρες που προηγούνται αυτής, όμως, οι συνταγές αποτελούνται περισσότερο από λαχανικά και υλικά που θεωρούνται νηστίσιμα.
Αν, λοιπόν, ανήκετε στην ομάδα των ανθρώπων που νηστεύει η παρακάτω πρόταση που βρήκαμε στο site του Άκη Πετρετζίκη, είναι ιδανική για εσάς και για όσους επιθυμούν να γευτούν μια λαχταριστή μακαρονάδα, χωρίς κρέας.
Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με μια αχνιστή μακαρονάδα ρατατούι με λαχανικά και φρέσκο βασιλικό!
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 μελιτζάνα
- 1 καρότο
- 1/2 πράσινη πιπεριά
- 1/2 κίτρινη πιπεριά
- 1/2 κόκκινη πιπεριά
- 2 στικ σέλερι
- 1 κρεμμύδι
- 1 πράσο
- 2 σκ. σκόρδο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1κ.σ. θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
- 1-2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 50 γρ. κόκκινο κρασί
- 500 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 400 γρ. νερό
- 400 γρ. Σπαγγέτι, με καρότο
- 1 κ.σ. βασιλικό
Για το σερβίρισμα
- βασιλικό
- ελαιόλαδο
- πεκορίνο (προαιρετικά)
- πιπέρι
Πώς θα τη φτιάξουμε:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια και τις βάζουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε για 4-5 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε ξανά το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το καρότο και τις πιπεριές σε κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Ψήνουμε για 3-4 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε ξανά το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το σέλερι, το κρεμμύδι, το πράσο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά να μαλακώσουν. Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε όλα τα λαχανικά στο τηγάνι, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τη ντομάτα, το νερό και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 12-15 λεπτά, να εξατμιστεί η υγρασία και να δέσει η σάλτσα. Παράλληλα σε κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι, τα σπαγγέτι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε και μεταφέρουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Βάζουμε τον βασιλικό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με βασιλικό, ελαιόλαδο, πεκορίνο και πιπέρι.
Κεντρική φωτογραφία: Δημόσιο προφίλ Instagram @akis_petretzikis.