Η Τζούλια Τάρσεν, Αμερικανίδα σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, γράφει σε ένα από τα βιβλία της ότι η συνταγή της για ντρέσινγκ σαλάτας Ceasar έγινε τόσο περιζήτητη, που «αναγκάστηκε» να τρέχει σε όλη τη Νέα Υόρκη και να μοιράζει μπουκαλάκια με τη νόστιμη σως. Εμείς, βρήκαμε την πολυπόθητη συνταγή, ώστε την επόμενη φορά που θα φτιάξεις στο σπίτι σαλάτα του Καίσαρα, να της δώσεις νεοϋορκέζικο αέρα.
Συνταγή για 4 μερίδες
Η Τζούλια, αντικαθιστά το ωμό αυγό της αρχικής συνταγής με λίγη μαγιονέζα. Αν κάνεις vegan διατροφή, πρόσθεσε κάππαρη αντί για αντζούγιες και vegan μαγιονέζα αντί για κανονική. Επίσης, θα πρέπει να παραλείψεις και την παρμεζάνα.
Υλικά
Για τη βινεγκρέτ
1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη
4 φιλέτα από αντζούγιες κονσέρβας σε ελαιόλαδο, στραγγισμένες
1 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1/4 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας μαγιονέζα
1/4 φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα
Ανθό αλατιού
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τα κρουτόν
2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
1 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο
1 μπαγκέτα
Ψωμί με προζύμι κομμένο σε κυβάκια
2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
Για τη σαλάτα
500 γρ. μαρούλι ρομάνα, πλυμένο και στραγγισμένο
Τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για τη βινεγκρέτ
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων χτυπάμε το σκόρδο, τις αντζούγιες, τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, το ελαιόλαδο και τη μαγιονέζα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτουμε παρμεζάνα και χτυπάμε δύο-τρεις φορές. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε αναλόγως. Προσοχή στο αλάτι, γιατί το τυρί και οι αντζούγιες είναι αρκετά αλμυρά υλικά από μόνα τους.
Για τα κρουτόν
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου. Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το ψωμί σε κύβους και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι καγιέν, το μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε και πάλι. Σε ένα ρηχό ταψί, μοιράζουμε τα κυβάκια ψωμιού και ψήνουμε μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν τραγανά. Θα χρειαστούν περίπου 10΄.
Για τη σαλάτα
Κόβουμε τα φύλλα μαρουλιού ρομάνα σε κομμάτια, περίπου 2,3-3 εκ. Προσθέτουμε τα κρουτόν, το μαρούλι, τη βινεγκρέτ και την παρμεζάνα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Προαιρετικά, προσθέτουμε έξτρα τριμμένη παρμεζάνα στο τελείωμα.
Σερβίρουμε.
Συμβουλή: Μια λαχταριστή εναλλακτική εκδοχή της αγαπημένης αυτής σαλάτας, που σου προτείνουμε να δοκιμάσεις, είναι αυτή με μαρούλι, σαρδέλες Καλλονής, γραβιέρα και σκορδάτα κρουτόν. Περιέχει ελληνικά προϊόντα και δεν εμπλουτίζει μόνο το τραπέζι, αλλά είναι και χορταστική, ιδανική για κάθε στιγμή.
Πηγή: olivemagazine.gr