Οι καλοκαιρινές σαλάτες με φρούτα ή λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν ένα ελαφρύ γεύμα για τη δουλειά ή ένα light δείπνο για τις μέρες που ζεσταίνεσαι και θέλεις κάτι πιο δροσερό.
Ο τρόπος παρουσίασης ενός πιάτου είναι η μισή απόλαυση! Εκτός από το ότι χορταίνεις με τα μάτια, το να ασχοληθείς λίγο περισσότερο με το φαγητό σου είναι και δείγμα περιποίησης για τον εαυτό σου. Η Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Κλειώ Δημητριάδου, σου προτείνει να φτιάξεις δροσερές σαλάτες στο… βάζο.
Στο βαζάκι σημασία έχουν οι στρώσεις. Αν έχεις σκοπό να καταναλώσεις τη σαλάτα σου στη δουλειά τοποθετείς τα layers ως εξής (από κάτω προς τα πάνω):
- dressing: 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο με ξύδι ή λεμόνι, μουστάρδα και μυρωδικά πχ. δενδρολίβανο, μέντα, δυόσμο κλπ.
μπουκίτσες από φρούτα πχ. καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινο, τις οποίες θα μπορούσες και να τις έχεις καταψύξει, ώστε να παραμείνουν σε ευχάριστη θερμοκρασία μέχρι το μεσημεριανό γεύμα - λαχανικά σκληρά πχ. ντοματίνια, αγγούρι, πιπεριές, κρεμμύδι, καρότο κλπ.
- πρωτεΐνη: λίγο τυρί ή φέτες προσούτο/ γαλοπούλα ή λίγο ψητό κοτόπουλο
- λαχανικά μαλακά: κυρίως πρασινάδες, μανιτάρια, ψητά λαχανικά
- και στη συνέχεια ανακινείς το βάζο. Με αυτόν τον τρόπο, όλα τα υλικά θα είναι αρκετά τραγανά και δε χρειάζεται να κουβαλήσεις σε ξεχωριστό σκεύος το dressing.
Αντίθετα, αν θέλεις να καταναλώσεις τη σαλάτα σου στο σπίτι, τοποθετείς τις στρώσεις αντίστροφα και περιχύνεις με τη σος. Δε χρειάζεται επίσης, να καταψύξεις τα φρούτα.
Ενδεικτικά υλικά και ποσότητες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις: 1 κουτ. της σούπας λάδι + 1 κουτ. του γλυκού μουστάρδα + 100 γρ. πεπόνι + 1 αγγούρι + 5 ντοματίνια + 3 φέτες προσούτο + 1 φλυτζάνι μαρούλι, υπολόγισε περίπου ότι θα φτάσεις στις 300 θερμίδες.