H πιο εύκολη, πιο πλούσια συνταγή για cookies σοκολάτας, για να συνοδέψουν οι μεγάλοι τον καφέ τους και οι μικροί το γάλα τους!
Έχεις δοκιμάσει πολλές συνταγές για cookies. Αλλά καμία δεν συγκρίνεται με αυτή την εύκολη παραλλαγή με ό,τι υλικά έχεις στο ντουλάπι σου (κακάο, ζάχαρη, ασπράδια, κορν φλάουρ).
Mια συνταγή που γίνεται σε ένα μπολ και μπορούν να απολαύσουν και όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη –αρκεί να βεβαιωθείς ότι το κορν φλάουρ δεν έχει ίχνη γλουτένης- με την πιο σοκολατένια γεύση που δεν θα αφήσει κανένα ασυγκίνητο.
Πώς γίνονται τόσο τραγανά;
Ακριβώς επειδή δεν έχουν αλεύρι ή βούτυρο, αυτά τα cookies έχουν μοναδική υφή. Εξωτερικά, είναι ελαφριά και τραγανά, ενώ εσωτερικά, είναι πλούσια όπως ένα brownie. Είναι, μάλιστα, τόσο μαστιχωτά που δεν μοιάζουν με κανένα άλλο είδος μπισκότου.
Το μυστικό για να πετύχεις αυτή την υφή είναι να ψήσεις τα cookies σας μέχρι να γίνει τραγανή η κρούστα από έξω αλλά το κέντρο να παραμείνει μαλακό. Επειδή έχει και σταγόνες σοκολάτας όσο κρυώνουν αποκτούν μια fudge γεύση.
Πώς μπορείς να ξέρεις αν χρειάζεστε δύο ή τρία ασπράδια;
Επειδή τα αυγά διαφέρουν σε μέγεθος και όλα τα είδη κακάου δεν είναι τα ίδια, η αναλογία ασπραδιών εξαρτάται από τη σύσταση της ζύμης. Αν η ζύμη σας είναι στεγνή σαν σκόνη μετά τα δύο ασπράδια προσθέσε ένα ακόμα.
Μην ξεχνάς όμως ότι σφίγγει οπότε άφησε λίγο χρόνο περιμένοντας υπομονετικά για να δεις την τελική σύσταση της πριν προσθέσεις το τρίτο ασπράδι. Γιατί μπορείς να προσθέσεις υλικό αλλά δεν μπορείς να το αφαιρέσεις.
3 συμβουλές για τα καλύτερα brownie cookies σοκολάτας χωρίς αλεύρι
Πριν ξεκινήσεις να κάνεις αυτά τα cookies, κράτα στο μυαλό σου αυτά τα μυστικά:
Ψέκασε το αντικολλητικό χαρτί με αντικολλητικό σπρέι μαγειρικής. Έχουν την τάση να κολλούν οπότε χρησιμοποίησε γενναιόδωρες ποσότητες από το αντικολλητικό σπρέι. Επίσης άφησέ τα να κρυώσουν πριν τα βγάλεις από το αντικολλητικό χαρτί.
Μην αγχωθείς αν η ζύμη σου μοιάζει στεγνή στην αρχή. Είναι πολύ συνηθισμένο αλλά συνεχίσεις να ζυμώνεις μέχρι να έχεις μια γυαλιστερή ζύμη αντίστοιχη με αυτή του brownie. Αν παρόλ’ αυτά, συνεχίζει να είναι στεγνή πρόσθεσε το τρίτο ασπράδι όπως περιγράφουμε παραπάνω. Η ζύμη πλάθεται με το χέρι αλλά αν θέλεις μπορείς να την κάνεις και στο μίξερ για μεγαλύτερη ταχύτητα.
Μην τα παραψήσεις. Αν τα cookies σου δεν είναι υγρά στο κέντρο είναι έτοιμα. Όσο κρυώνουν σταθεροποιούνται και αποκτούν fudge υφή.
Η συνταγή
Yλικά για 12 μεγάλα cookies
14-16 λεπτά ψήσιμο, 5 λεπτά προετοιμασία
3 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
2/3 φλιτζανιού άγλυκο κακάο σε σκόνη
2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
½ κουτ. γλυκού αλάτι
2-3 ασπράδια
1 βανίλια
3/4 φλιτζανιού ημίγλυκες σταγόνες σοκολάτας (chocolate chips)
αντικολλητικό σπρέι μαγειρικής
νιφάδες αλατιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη, το κακάο, το κορν φλάουρ και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα 2 ασπράδια και τη βανίλια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τη σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί το κακάο και η ζάχαρη και να έχουμε μια απαλή, γυαλιστερή ζύμη σαν του brownie.
Στην αρχή το μείγμα θα μοιάζει πολύ στεγνό αλλά σιγά-σιγά θα ομογενοποιηθεί. Αν μετά από 3 λεπτά παραμένει στεγνό προσθέστε και το τρίτο ασπράδι.
Συμπληρώνουμε με τις σταγόνες σοκολάτας. Καλύπτουμε το μπολ με μια πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δύο μεταλλικά ταψιά και ψεκάζουμε με αντικολλητικό σπρέι μαγειρέματος.
Μοιράζουμε τη ζύμη σε 12 μέρη (περίπου 2 μεγάλες κουταλιές το καθένα) και πλάθουμε τα cookies. Απλώνουμε έξι σε κάθε ταψί και πασπαλίζουμε με νιφάδες αλατιού.
Ψήνουμε 7 λεπτά αλλάζοντας τα ταψιά πάνω-κάτω και μπρος-πίσω. Είναι έτοιμα όταν έχει αρχίσει να σπάει η κρούστα και δεν μοιάζει πια υγρό το κέντρο.
Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως στο ταψί περίπου 1 ώρα πριν τα μεταφέρουμε (αν προσπαθήσετε όσο είναι ζεστά θα κολλήσουν στο ταψί).
Όσα μείνουν μπορείς να τα αποθηκεύσεις σε αεροστεγές δοχείο 3 μέρες.
Από την Τατιάνα Οικονομίδου. Πηγή: olivenagazine.gr