Η ιστορική προέλευση της Crème Brûlée αποτελεί μήλον της έριδος για δύο χώρες, τη Γαλλία και την Αγγλία. Κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη σιγουριά ποια χώρα κατέχει τα πρωτεία στην παρασκευή αυτού του γλυκού, αν και τις δεκαετίες του 1970 και 1980 ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής ως επιδόρπιο στην Αγγλία. Το όνομά της “Crème Brûlée” («καμένη κρέμα») καθιερώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ η πρώτη της εμφάνιση σε βιβλίο μαγειρικής έγινε το 1691 από τον Γάλλο σεφ François Massialot.
Από όπου κι αν προέρχεται αυτό το λαχταριστό λευκό γλυκό με την καραμελωμένη κρούστα, ένα είναι σίγουρο: αποτελεί ιδανική πρόταση για επιδόρπιο έπειτα από ένα γεύμα ή για να νικήσουμε τη λιγουρά μας για κάτι γλυκό. Με τη συνταγή που σας παρουσιάζουμε παρακάτω, μάλιστα, δεν θα χρειαστείτε καν φλόγιστρο (απαιτείται στις κλασικες συνταγές), για να φτιάξετε την τραγανή κρούστα στο πάνω μέρος της.
Τη συνταγή ανακαλύψαμε στο Tik Tok, όπου την παρουσίασε ο tiktoker με κωδικό όνομα “iamnotachef”, ο οποίος κερδίζει χιλιάδες σχόλια και likes κάθε φορά που αναρτά μία εύκολη συνταγή. Δείτε πώς θα φτιάξετε την Crème Brûlée του παρακάτω:
Τι θα χρειαστείτε:
Παγωτό βανίλια (2 μεγάλα scoop)
2 αυγά (μόνο οι κρόκοι)
λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και νερό για την κρούστα
Φράουλες για τη γαρνιτούρα (προεραιτικά)
Πώς θα τη φτιάξετε
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια βάζετε το παγωτό βανίλια σε ένα μπολ και περιμένετε να λιώσει. Προσθέτετε τους κρόκους των αυγών στο λιωμένο αυγό και χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα τα δύο συστατικά.’Επειτα χωρίζετε το μείγμα μέσα στις πορσελάνινες, μικρές φόρμες για κέικ (ramekin) και το μεταφέρετε σε ταψί με ψηλά τοιχώματα. Γεμίζετε νερό το ταψί μέχρι να φτάσει στο μέσο των φορμών. Ψήνετε για 35 έως 40 λεπτά και βάζετε τις φόρμες στο ψυγείο για 2-3 ώρες (προσέξτε το μείγμα σας να σφίξει, αλλά να μην παγώσει- να παραμείνει κρεμώδες).
Για την κρούστα, βάλτε τη ζάχαρη στο τηγάνι με λίγο νερό και αφήστε τη να καραμελώσει. Όταν είναι έτοιμη, περιχύστε με αυτή τις φόρμες. Πλύντε και κόψτε στη μέση τις φράουλες και τοποθετήστε μερικές πάνω στα κουπάκια με το γλυκό. Απολαύστε.
Δείτε στο βίντεο πόσο εύκολο είναι (ή τουλάχιστον, το κάνει ο tiktoker να φαίνεται)
@iamnotachef Reply to @arianaaa_p 3 ingredient Crème Brûlée #dessert #cremebrulee ♬ 水に流して – Édith Piaf