Tον κώδωνα του κινδύνου χτυπούν αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες στη Γαλλία, με αφορμή την αύξηση της τιμής στο βούτυρο τον τελευταίο χρόνο, όπως διαβάσαμε στο FACT. Οι πρώτες ελλείψεις βουτύρου χτύπησαν ήδη τη Γαλλία με τους οι αρτοποιούς να βλέπουν το κόστος παραγωγής κρουασάν και όλων των αγαπημένων μας εδεσμάτων να αυξάνεται.
Εμείς μην έχοντας τρόπο να διαχειριστούμε αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, απαριθμούμε με βάση τα όσα έχουμε διαβάσει στο Food and Wine (που έφτιαξε μια λίστα με όλα τα κλασσικά γαλλικά γλυκά), όλα όσα θα μας λείψουν σε περίπτωση που το βούτυρο μπει στο χρηματιστήριο μια θέση πιο κάτω από τον χρυσό.
Μακαρόν βατόμουρο
Το μακαρόν στην πιο απλή εκδοχή του, ζάχαρη, αμυγδαλόπαστα και μαρμελάδα βατόμουρο και λίγη κόκκινη χρωστική στη ζύμη.
Τάρτα μήλου
O Jacques Pépin λατρεύει να σερβίρει αυτή την καλοδουλεμένη και τόσο γευστική τάρτα σαν επιδόρπιο. Είναι όμορφη και κόβεται εύκολα, και τρώγεται ακόμα πιο εύκολα.
Γλυκές κρέπες
Ποιος πήγε στο Παρίσι και δεν δοκίμασε τις γλυκές κρέπες με πραλίνα. Εμείς προσθέτουμε και κρέμα κάστανο, είναι κάτι που οι millenials του Παρισίου λατρεύουν, μας το πρότειναν κάποιοι locals και το δοκιμάσαμε ένα καλοκαίρι. Η θύμηση αυτής της γεύσης μας φέρνει ακόμα δάκρυα στα μάτια.
Μους μούρων με μέλι και napoleons
Πως μας αρέσουν τα γλυκά που χτίζονται πετραδάκι, πετραδάκι. Λατρεμένες γαλλικές γεύσεις. Τραγανά και ντελικάτα πλακίδια και στρώσεις απαλής και ζωηρής κρέμας. Για να ζήσεις το μεγαλείο της γαλλικής ζαχαροπλαστικής πρέπει με το που δομήσεις το πυργάκι να το φας! Διαφορετικά θα αυτοκαταστρέφονται και πνίγονται μέσα στη μους που τα νοτίζει. Σε άγχωσε. Πίστεψε μας, αξίζει.
Κρέμ καραμελέ, με καραμέλες βουτήρου και καραμελωμένα ποπ κορν
Για να δεις τη συνταγή πάτησε εδώ
Ζαλίστηκαμε. Τόσες θερμίδες, τόση χαρά σε μία κουταλιά. Η ιστορία της γαλλικής ζαχαροπλαστικής σε ένα τόσο δα πιατάκι. Ο γνωστός σεφ James Ofran δημιούργησε μια καταπληκτική συνταγή, της λατρεμένης κρέμας η οποία καλύπτεται από μια μεταξένια στρώση καραμέλας και δίπλα ποπ κόρν. Μιαμ.